25 дни върху хладилен сандък /14.02.2009/

Цената на оцеляването

Двама рибари оцеляха почти месец в негостоприемните води в близост до Австралия, плавайки в открито море върху хладилен сандък. Корабокрушенците са имали шанса да не привлекат вниманието на множеството акули, обитаващи този район.
Двамата мъже, които са родом от Бирма, били на борда на 12- метрово тайландско рибарско карабче заедно с още 18 човека. В района на австралийското крайбрежие обаче се разразила буря и плавателният съд потънал. Двамата щастливци имали шанса да се доберат до един от хладилните сандъци, които били на борда. Всичко това се случило два дни преди Коледа.
Двамата рибари изкарали 25 дни "на борда" на своя странен плавателен съд, докато благодарение на една голяма случайност не били спасени. Самолет на австралийската брегова охрана като по чудо забелязал отчаяните опити на двамата рибари да привлекат вниманието им, махайки с ръце.
"Те нямаха дори спасителни жилетки, да не говорим за каквото и да било средство за комуникация. Шансът да бъдат забелязани от пилота на самолета сред океанската шир е бил почти нулев, но в крайна сметка развръзката се оказа щастлива"- заяви Трейси Джигинс, представител на бреговата охрана.
Двамата рибари били качени на спасителен хеликоптер, който ги отвел в болница на остров, намиращ се близо до северното крайбрежие на австралийския континент. "Те изпитваха отчаяно желание да се качат в хеликоптера. Само за няколко минути всеки от тях успя да погълне по над два литра вода."- споделя пилотът на спасителния хеликоптер пред австралийската телевизия. Според лекарите в болницата, двамата рибари се възстановявали бързо и нямало никакъв риск за живота им.

"Р" в. "Рибар", бр.6, 10.


Сподели във facebook


Избрани сайтове рибари

Най-актуални страници рибари

  • Тайнственият Лаос и Виетнам - новото лице на Индокитай 23.11.2019г. повече » ...

  • Азиатските съкровища - Хонг Конг, Макао и Тайван повече » ...

  • Променят категоризацията на язовир „Дъбника”