Филм на ВВС за Зеления пояс /18.02.2009/

карта

с участието на Зелени Балкани

На 6 март в 20 часа по Гринуич в ефира на телевизия ВВС 2 (Великобритания) в поредицата Природния свят ще се излъчи документалния филм "Желязната завеса - лента на живота".
Филмът е заснет от британската компания Free Spirit Films, на територията на няколко страни от обхвата на бившата Желязна завеса, включително България и популяризира инициативата Зелен пояс. През лятото на 2007 екип на Free Spirit Films съвместно с експерти на Зелени Балкани заснемха филмов материал на територията на Сакар и Източни Родопи. Кадрите от страната ни показват опазването на царския орел и лешоядните птици в пограничните райони, както и работата на Зелени Балкани в тази насока.
След падането на Желязната завеса, освен спомена за разделената на две Европа днес ни е останало и едно забележително природно наследство. В граничните райони оставащи от двете страни на ,,стената” разделяща Европа на Западна и Източна, са съхранени биологично и ландшафтно разнообразие с много висока стойност. Поради ограничение достъп на граждани и туристи, слабо развитата индустрия и контрола осъществяван от военни части, в тези райони са се съхранили много редки и животински видове и техните местообитания. Така в обхвата на една дълга ивица, разположена от Балтийско до Черно море са се запазили последните в Европа, мечки, рисове, различни видове лешояди, орли и други редки и защитени животински и растителни видове. В тази връзка е и създаването на инициативата “Европейски Зелен Пояс”, целяща съхранението и популяризиране опазването на тези изключителни райони.

Повече информация за инициативата "Европейски Зелен Пояс" можете да намерите ТУК: http://www.europeangreenbelt.org/indoor.html

За повече информация за Зеления пояс и филма на ВВС:
Градимир Градев, ggradev@greenbalkans.org, 032626977, 0887 210094


Сподели във facebook


Избрани сайтове райони

  • Oranjeria Оранжерии, Проектиране на оранжерия, оранжерии и оранжерийни комплекси, парници, оранжерии от поликарбонат, модулно хоби орнанже ...

  • Най-актуални страници райони

  • Правят модерна спортна площадка в училище

  • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 3 нощувки повече » ...

  • Истанбул между Европа и Ориента (от София и Пловдив) - 3 нощувки повече » ...