Нанотръбички и стволови клетки /09.02.2009/

Нанотръбички и стволови клетки

подпомагат растежа на костите

Инженери от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ са разработили метод за ускоряване на растежа на костите чрез използване на нанотръбички и стволови клетки. Според учените новото откритие може да доведе до по-бързо и пълноценно възстановяване на пациенти с ортопедични операции.
През последните години стволовите клетки се превърнаха в гореща тема за изследвания, се казва в съобщението, публикувано на страниците на Science Daily. Нарастналият брой клинични експерименти показва революционното им медицинско приложение, вследствие от способността им да се трансформират в различни типове ново генерирани клетки.
В проучването си, биоинженери и специалисти по материалознание от Калифорнийския университет в Сан Диего, са използвали нано-биотехнологичен метод за позициониране на мезенхимни стволови клетки на върха на много фина нанотръбичка от титаниев оксид. Целта е била да проследят пътя на преустройсто на клетките, изграждащи костната тъкан (остеобластите).
“Ако си счупите крака или коляното, докато карате ски, хирург-ортопед ще ви имплантира титанова пластина и ще ходите с патерици около три месеца ”, казва Шънго Джин, професор по материалознание. “Смятаме, че ако хирургът използва нанотръбички от титаниев оксид със стволови клетки, заздравяването на костта ще се ускори и пациентът ще започне да ходи след месец, вместо да се подпира с патерици три месеца. Данните, получени in-vitro и in-vivo, показват, че такъв резултат е постижим чрез импланти, обработени с нанотръбички от титаниев оксид, които намаляват разхлабването на костите – един от най-големите проблеми, изискващи повторна операция при тазобедрени и други импланти. Новата операция причинява значителни неудобства. Тя представлява риск за здравето, особено при по-възрастни пациенти и е неизгодна от финансова гледна точка”, добавя професор Джин.
Това е първо по рода си проучване, при което се използват стволови клетки прикачени към нанотръбички от титаниев оксид. Според получените данни, клетките растящи върху нанотръбички с по-голям диаметър се удължават много повече и допринасят за по-бърз и по-усилен костен растеж, твърдят от екипа. „Спрямо последните нано-топографията като средство за индуциране на предпочитана диференциация, е била предмет на изучаване и от други изследователски групи, но техните опити са били направени върху полимерни повърхности, които не са предпочитан материал за ортопедични импланти”, казва Шънго Джин. Много от специалистите са използвали химикали, за да контролират диференциацията на присадките от стволови клетки в желания клетъчен тип, например в неврони, кардиомиоцити или костни клетки. Въвеждането на тези химикали в човешкото тяло би могло да доведе до нежелани странични ефекти. «Постигнатото от нас, е начин за осъществяване на желана, контролирана клетъчна диференциация. Употребяват се само нанотръбички, а не се използват химикали” твърди Сьонган О, водещият автор на проучването. “Това е иновативен метод за модулиране на диференциацията на стволовите клетки, който има голямо значение в областта на регенеративната медицина”, обобщава Су Чен, професор по биоинженерни технологии. “Той ще доведе до истинско сътрудничество между инженери и медици, по отношение развиването на нови терапевтични подходи в клиничната практика, които ще са от полза за пациентите”, е становището на авторите. За повече информация относно стволовите клетки можете да позвъните на тел.02/989 44 00 или на www.cryo-save.com
Информационна Агенция Фокус          Виж повече:


Сподели във facebook


Избрани сайтове клетки

Най-актуални страници клетки

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Какво е пилинг? Пилинг

  • Инфрачервеното отопление, полезно за здравето Отоплението и здравето