ѕрезидентът на ‘»ƒ≈ е разтревожен /08.02.2009/

от задържането на камили на руско-украинската граница

≈листа. ѕрезидентът на ћеждународната федераци€ по шахмат (‘»ƒ≈)  ирсан »люмжинов е разтревожен от задържането 20 камили на границата между –уси€ и ”крайна, съобщи мениджърът на ¬еселин “опалов —илвио ƒанаилов.  ъсно снощи държавни€т глава на  алмики€ позвънил на мениджъра на “опалов, с молба за съдействие пред българските власти.
—поред руските медии две от камилите са умрели заради престо€ им в камион на гранични€ пункт Дћатвеев курганФ. ”краинските ветеринарни власти не допускат животните през страната заради мерките за борба с африканската чума по свинете.
Д ирсан беше много разтревожен, сподели че 20-те камилите са личен негов подарък за български цирковеФ, разказа —илвио ƒанаилов. “ези украинци са чудни хора, първо не пускат газ за Ѕългари€, сега пък камилите, коментирал »люмжинов.  амилата е най-почитаното животно в  алмики€. ѕрез 90-те години на минали€ век в столицата ≈листа местните й вдигат паметник.
»люмжинов е потвърдил, че ще посети Ѕългари€ за официалното откриване на ћача на претендентите за световната титла по шахмат между ¬еселин “опалов и √ата  амски. ѕо време на тридневната си визита първи€т човек във ‘»ƒ≈ ще посети гроба на ¬анга в местността –упите край ѕетрич. Ќеведнъж той е сподел€л, че българската пророчица му е предсказала, че той ще стане два пъти президент. Ќа 17 февруари »люмжинов и български€ министър-председател —ергей —танишев ще направ€т първи€ ход на мача, който стартира в зала 6 на Ќƒ .
јгенци€ ‘окус
»збрани сайтове »люмжинов