»рисът издава болестта

ќбща информаци€

¬ окото се оглежда цели€т организъм. ƒревните са използвали тази зависимост не само за да установ€т болестта, но и да € откри€т много преди да се е про€вила.
јлтернативни€т метод има много противници. ƒори и най- страстните от т€х обаче не отричат, че той дава бърза и обширна информаци€ на лекар€. јко не за да лекува, то поне да се ориентира към какви болести е предразположен човек.

Ќе се използва скъпа апаратура- оглеждането на окото става с просто фенерче или дори на дневна светлина. ¬ н€кои кабинети "снимката" на окото се слага на екрана на компютъра. “ака пациентът вижда и следи заедно с лекар€ об€снени€та за вс€ка точка и уплътнение на цветовете в ириса.

ѕъстри€т кръг носи генетичните следи и "знае" слабите точки на организма

"»рисовата диагностика се базира на т€сната връзка между окото и т€лото. —поред не€ всеки орган в т€лото има свой "огледален" образ в ириса и той е специфичен за всеки от нас. “ака че ирисът носи генетичните следи, цветът, малките точици и петънца могат да подскажат на специалиста кой орган е болен.  огато знае това, всеки би могъл да избегне рисковете и да се предпази", казва специалистът по ирисова диагностика д-р ћариана јнгелчева, преподавател от катедра " инезитерапи€ и рехабилитаци€" в Ќј—ј.
—пециалистът често "вижда" в окото проектирана болест, ко€то ще се развие след години.  ога и дали ще се случи това, никой не може да каже. »нформаци€та обаче може да насочи и да се вземат профилактични мерки- да се промени начинът на живот и на хранене, да се насочи към най- подход€щ спорт или пък да се направ€т допълнителни изследвани€. “ака ирисодиагностиката бие първата аларма.
»рисът може да се гледа и с биомикроскоп. —ветли€т дава по- добри възможности за диагноза. ћоже да се види степента на интоксикаци€ на даден орган- какви са отлагани€та на токсични продукти в отделните органи и системи, което се про€в€ва със специфични промени в цвета на ириса. ћоже да се каже дали в момента има остър възпалителен процес в н€кой органи. ¬иждат се и хронични болежки, които са в ремиси€.
"ћного често знакът в окото се €в€ва доста по- рано от болестта. јко тази първа пром€на се хване, има повече време да се провери диагнозата и да се направи профилактика. “рудно е да се прав€т обобщени€, но светлооките имат по- бурни реакции, което е по- добре за т€х. Ѕолестта им се из€в€ва веднага и могат да се вземат мерки. ƒокато при тъмнооките дълго време н€ма силно из€вена имунна реакци€ и затова забол€ването може да стане хронично, преди да се открие", об€сн€ва лекарката.

÷ветът на окото ни подрежда в три групи.

¬ зависимост от звета на ириса хората са разделени най- общо на 3 групи. ¬с€ка от т€х има особености и предразположение към определени болести.  ато се съобраз€ваме с т€х, можем да запазим здравето си, да €дем подход€щи храни и да спазваме подход€щ режим на живот и спорт.

—¬≈“Ћќќ »“≈. ’ора със сини, зелени, сиви очи попадат в първата група- така наречени€ лимфатичен тип. “е са с у€звими кожа, лигавица, съединителна тъкан и жлези с вътрешна секреци€. —клонни са към стомашно- чревни забол€вани€, имат проблеми с лигавиците, кожата и бели€ дроб. ѕо- често страдат от алергии, гастрити с повишена киселинност, €зви, реактивни артрити. »мат проблеми с панкреаса, щитовидната жлеза и имунната система. “е натрупват в т€лото си слуз според об€снението на аюрведическата медицина. » тази слуз се капсулира под формата на кисти или се отдел€ и предизвиква по- чести забол€вани€ на горните дихателни пътища, кожата. «ащото организмът се стреми да се освободи от тези излишъци, като ги изхвърли по естествен път- чрез кожата, дихателната и отделителната система.
’рани. ƒа се изб€гват млечни храни, захар и тестени храни, които вод€т до образуване на слуз.
—порт. «адължително се прави дихателна гимнастика, упражнени€, които действат релаксиращо на нервната система. Ќай- подход€щи за т€х са стречинг, пилатес, йога, плуване- спортовете, които уравновес€ват вегетативната нервна система, защото излишната тревожност и безспокойство също генерират слуз в т€лото. “е тр€бва да редуват почивка с подход€що физическо натоварване, което не е с гол€ма интензивност.

— “ЏћЌ» ќ„».  аф€ви, черни, се причисл€ват към така наречени€ втори хематогенен тип. ѕри т€х Ph е по- високо и тази из€вена киселинност нарушава алкално- киселото равновесие. “ова води към отлагане на камъни най- често в жлъчката, бъбреците, зас€гат се ставите- те по- често страдат от ошип€ване. “ези хора са по- склонни към високи стойности на кръвното и холестерол, по- често страдат от подагра.
“ехни€т организъм е склонен да складира соли и с времето се изсушава. ѕо- склонни са към фиброзни образувани€ и рак- високо кръвно и атеросклеротични изменени€ на съдовете.
’рана. ¬ажно е да ограничат белтъчната храна. «а т€х не са полезни тлъстите и червените меса, тр€бва да намал€т бобовите храни и да не €дат почти никакви фъстъци. «еленчуци, които съдържат оксалати, алкохол и животински мазнини тр€бва да се сведат до минимум. ƒобре е да пи€т течности и да прав€т процедури, които стимулират кръвообращението и отдел€нето.
—порт. ѕодход€щи са силови натоварвани€.
јко н€мат други забол€вани€, за т€х са полезни сауната и парната бан€, аеробната гимнастика, ко€то освобождава организма от стрес. ћоже да се прав€т велотренировки, да се играе на степер, тай бо, източни изкуства. ѕо- интензивните натоварвани€, които изразходват адреналина, са най- полезни за тъмнооките.

—ћ≈—≈Ќ “»ѕ. ѕри трети€, така наречен смесен тип, зависи кой от първите два типа доминира. ¬ърху това се наслагват индивидуалните особености в състо€нието на отделните органи и системи, както и наследствените предразположени€. ћенюто и спортни€т режим се комбинират от първите два.

¬еселина ћончева
в. ћонитор
»збрани сайтове окото

Ќай-актуални страници окото

  • јркада-22 ќќƒ - ѕроектиране на сгради и метални съоръжени€ ѕроектиране

  • ѕремиера на новата книга на яна  ременска в Ѕ€ла —латина

  • —ептемврийски празници в Ћондон 21.09.2019г. повече ї ...