Котките и хората съжителстват от 4000г.

Обща информация

Връзката между хората и писаните датира от древни времена. Според легендата пророкът Мохамед открил една котка да спи на дрехата му. Той предпочел да изреже дупка около нея, вместо да я събуди. Сведения за съжителство между тези животни и хората има от 6 000 г. пр. Хр. от остров Кипър, където археолози са намерили кости на котки, хора и мишки, заровени заедно.

Твърди се, че котките влизат в горяща сграда толкова пъти, колкото е нужно, за да спасят всяко едно от своите котенца. Затова са почитани и заради силния им майчински инстинкт. нито една култура обаче не е отдавала толкова силна обич към котките, колкото египетската. Като домашни любимци те са компаньони на хората от около 2 000 години пр. Хр. Затвърждаването на връзката трае 1000 и през години и през това време животните свободно са идвали и са си заминавали, докато се установят трайно при своите господари. Освен това котките са почитани като божества и са закриляни от закона. Наказанието за убийството им било сурово- смърт.
Египтяните толкова почитали своите домашни любимци, че когато били във война с Персия, претърпели голяма загуба заради тях. По време на сраженията един персийски генерал измислил хитър план. Тъй като познавал добре голямата любов към котките на своите врагове, той заповядал на своите войни да хванат колкото се може повече такива животни. Тогава се върнали пред град Пелусиум и се наредили за битка. Когато египтяните видели огромния брой изплашени котки, които тичат на бойното поле, се отказали да се бият, за да не ги наранят.
Херодот също е бил привързан към тези питомци и твърдял, че когато някой от тях умре, стопаните му изпадали в траур и си обръсвали веждите.


КоментариИзбрани сайтове хората