Фондация *Четири лапи*/07.02.2009/

Новини -

Кампания за инкриминиране на жестокостите към животни започват от „Четири лапи”

Пловдив. Кампания за инкриминиране на жестокостта към животни започват от Фондация „Четири лапи” днес. Целта й ще бъде приемане на промени в Наказателния кодекс, предвиждащи затвор за хора, които измъчват животни, съобщиха от фондацията.
Кампанията на „Четири лапи” ще започне с кръгла маса с участието на организации за защита на животните и народни представители, на която ще бъде обсъден текст за общо предложение за промяна в Наказателния кодекс. Събитието ще се проведе днес от 13:00 в зала „Пловдив” на Интерпред - Световен търговски център в София.
В над 100 ветеринарни клиники и зоомагазини в София и по-големите градове, както и в мрежата от заведения на Фейм кардс ще бъдат разпространени 40 000 пощенски картички с апел за инкриминиране на жестокостта над животни, които гражданите ще могат да изпращат до председателя на Народно събрание Георги Пирински и до председателя на Комисията по правни въпроси Янаки Стоилов.
Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора, твърди Дади Ейнарссон, ръководител Проекти на „Четири лапи” за България. „Например, данни от Ню Джърси, САЩ, сочат, че 88% от семействата, които физически са малтретирали децата си, са проявявали и жестокост към животни. Проучване относно сексуални престъпници открива, че 48% от изнасилвачите и 30% от блудствалите с деца, са извършили жестокост към животни по време на детството си. Подбудите при малтретирането и жестокостта към животни са сходни с тези при насилието спрямо хора. Те включват стремеж към доминация, отмъщение, омраза и шокиране на околните. Деца, живеещи в малтретираща ги семейна среда, нерядко изразяват болката си чрез насилие над уязвими членове на семейството, като домашния любимец.”
България е една от последните страни в Европа, в които жестокостта към животните не е класифицирана като престъпление. Приетият в началото на миналата година Закон за защита на животните забранява мъченията на животни, но санкциите са само финансови и административни и биват налагани в много редки случаи.
В края на януари тази година парламентът гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс, които да инкриминират особената жестокост към животните, но предстои гласуване на второ четене към края на този месец.
Агенция Фокус
Избрани сайтове животни

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Най-актуални страници животни

  • Ценко Чоков обжалва глоба от 3 бона

  • Най-вредните храни в България Храни в България

  • Одрусаха с 3 бона Ценко Чоков