Скобари властват/07.02.2009/

в центъра на Пловдив

Даниел Добрев
d_dobrev@abv.bg
За мнозина може да звучи невероятно, но в центъра на Пловдив се ловят страхотни скобари. Става въпрос за река Марица в участъка между железопътния мост и моста при ВХВП. Всекидневно на вира там се събират десетки риболовци, които ловят рибите във вихрено темпо. Трябва да кажем, че скобарите не са едри. Предимно излизат екземпляри между 300 и 600 грама. Емоциите обаче са гарантирани. Пасажите със скобари са навлезли масово в града, търсейки защита от кормораните.
В тази част на Марица дълбочините не са особено големи. Реката е разлята и широка. Рибите усещат рибарското присъствие и се придържат в средата на течението. За да ги достигнем, трябва да използваме монтаж с по- тежка плувка /около 3- 4 грама/. В същото време е необходимо да я балансираме така, че да отчитаме и по- капризните кълванета. Нивото на реката често се мени от топенето на снеговете и това в някои дни създава проблеми. Рибите също усещат това, пасажите непрекъснато се движат и стават капризни. За да ги залъжем, можем да използваме захранка от разкиснат хляб. Скобарът обожава тази миризма и ефектът често е поразителен. Именно затова най- добрата стръв е трохичка от френско хлебче. То е предназначено специално за риболов и направено така, че да не пада лесно от кукичката. Компромисен вариант е и трохата от обикновен хляб, но там презареждането на стръвта е наложително след всяко замятане. Номерата на куките варират от 10 до 16. При по- активно кълване заложете на по- големи куки. В някои дни отлична примамка е и белият червей.
В по- топлите слънчеви дни на хоризонта се показват кефалите. Техните размери също не са внушителни, но пък разнообразяват улова в живарниците. За разлика от скобара кефалът предпочита по- тихите места или вировете с обратно течение. В някои дни най- голяма ефективност има риболовът с фидер. Захранката в хранилката примамва кефалите и ударите са чести. Напоследък отново навлиза модата на сланината като стръв. На малки парченца се ловят и двата вида риба. Поне до края на февруари скобарският риболов по река Марица в Пловдив ще бъде актуален. Затова не губете време!

в. Уикенд бр. 6 /274/ Година VII
*

Избрани сайтове Пловдив

 • СтиманиВижън- Фото и видео услуги, сватбена фотография, видеозаснемане на сватби Стимани Вижън- фото-видео услуги. Видеозаснемане, фото за сватба, видео за сватба. Сватбен видеооператор и сватбен фотограф в ...

 • Нови интернет страници Пловдив

 • СтиманиВижън- Фото и видео услуги, сватбена фотография, видеозаснемане на сватби Пакетни цени ФОТО И ВИДЕО

 • Най-актуални страници Пловдив

 • Сватбен фотограф и видео оператор - пакетни цени за фото и видео Пакетни цени ФОТО И ВИДЕО

 • Цена за видеозаснемане на сватба, сватби в София, Пловдив, Благоевград и цялата страна Сватба - цени за видеозаснемане на сватби

 • Рекламни химикалки от вносител Химикалки

 • Най-нови обяви

 • ЕЛВИС ПРЕСЛИ -- ЦЯЛАТА СТРАНА фризьори,плетене на пл
  ЕЛВИС - ПРЕСЛИ – ЦЯЛАТА СТРАНА –ПРОМОЦИЯ- -организира професионални индивидуалн

 • Сервиз За Компютри Пловдив, лаптопи, таблети и други
  Сервиз За Компютри Пловдив, лаптопи, таблети и други IT услуги ОПИСАНИЕ: Ремо

 • ЕЛВИС ПРЕСЛИ-- ”-ЦЯЛАТА СТРАНА- -маникюр,педикюр,нок
  ЕЛВИС ” ПРЕСЛИ--ЦЯЛАТА СТРАНА-Пловдив,София,ВАРНА-,БУРГАС,ДОБРИЧ,ШУМЕН,В.ТЪРНОВО