Не всички 2600 земеделски стопани/07.02.2009/

са получили европейските си субсидии

София. По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) не всички 2600 земеделски стопани са получили европейските си субсидии за преки плащания за миналата година, които от земеделското министерство и Държавен фонд „Земеделие” им обещаха. Пред Агенция „Фокус” председателят на асоциацията Радослав Христов каза, че споразумението, което беше подписано за изплащането на сумите в конкретни срокове, не се спазва още в първата си точка. На 30 януари, когато беше подписано споразумението със съдействието на премиера Сергей Станишев, от фонда са обещали на производителите, че ще бъдат преведени до 5 февруари 58 млн. лв., а не 30 млн. „Искам да кажа, че от споразумението е нарушена още първата точка и в тази връзка още следващата седмица свиквам управителен съвет за по-нататъшни действия на асоциацията. Точка едно – да бъдат изплатени субсидиите на 2600 земеделски производители до 5 февруари не е изпълнена”, каза Христов.
Председателят на асоциацията допълни, че днес от ДФЗ (Разплащателната агенция) са му обяснили, че от вчера са били изплатени само 20 млн. лв., като са се оправдали, че заради предстоящия уикенд са се получили проблеми с преводите на средствата. „На мен обаче не ми се е обадил до момента никой от асоциацията, на когото да са му превели пари”, посочи той.
Недоволството у земеделските производители заради неизпълнените ангажименти от страна на земеделското министерство е голямо, посочи Христов. Той припомни, че при подписването на документа, премиерът изрично е попитал земеделския министър Валери Цветанов, двамата му заместници Бюрхан Абазов и Светла Бъчварова и изпълнителния директор на ДФЗ Ализан Яхова, дали ще могат да изпълнят посочените срокове за изплащането на сумите, след което са потвърдили и той е поставил подписа си.
„Нека зърнопроизводителите сами да решат какво ще се случи оттук нататък”, коментира още председателят на браншовата асоциация.
Вчера пред „Фокус” зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова заяви, че всички 2600 земеделски производители ще получат парите си по сметките до днес. Бъчварова обясни, че става дума за общо 30 млн. лв.
Галина ДИМОВА
Агенция Фокус
Избрани сайтове земеделски