Жельо Бойчев: София е на прага /06.02.2009/

на поредна криза с боклука

София. Групата съветници на БСП в София за пореден път затвориха в „Кутията на късмета” името на предполагаемия следващ концесионер на чистотата в пет столични района, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В края на този месец изтича договорът на фирмата концесионер по чистотата „Новера” за районите – „Люлин”, „Овча купел”, „Младост”, „Витоша”, „Триадица”. Тъй като обаче при проведения миналата година конкурс спечели фирма „Заубермахер”, но конкурсът се оспорва, групата общински съветници питат кой ще чисти тези пет района от 1 март нататък, след като договорът на сегашния концесионер изтича. „Кутията на късмета” ще бъде отворена след един месец, когато ще стане ясно дали общинските съветници на БСП са познали кой ще чисти районите.
Председателят на групата общински съветници на БСП в Столична община Жельо Бойчев каза: „Ние сме на прага на поредната криза, нещо за което групата съветници на БСП говори от доста време”. Той припомни, че с една година бяха удължени договорите на концесионерите, които изтекоха преди и добави, че е бил удължен и договорът с концесионера „Новера”, който изтича на 1 март. „Всички въпроси, които поставихме пред администрацията на г-н Борисов какво ще се случи след 1 март, досега останаха без отговор”, добави той. Групата съветници на БСП ще продължи да показва истината за управлението на София – такава каквато е, заяви Бойчев. „На всички трябва да им стане ясна истината за Борисов и некомпетентното му управление. Абсурдно е дни преди месец март ние да не знаем кой ще чисти пет района в София”, каза той. По думите му всички значими поръчки в Столична община продължават да се правят по този непрозрачен начин.
От своя страна общинският съветник Петър Корумбашев обясни, че вече две години „кметската администрация твърди, колко е лош концесионера и концесионерът непрекъснато продължава да работи”. „Нашите колеги от ГЕРБ непрекъснато обясняват колко лоши неща са заварили и как те не могат да бъдат променени. Какъв е смисълът да управляваш, когато не можеш да промениш нищо?”, коментира Корумбашев. Той попита какво ще настъпи в администрацията на кмета, ако „Заубермахер” не встъпи в длъжност на 1 март. От кметската администрация казват, че има резервен план и ние искаме да разберем какъв е той, добави Корумбашев. Той попита и на какви цени ще се чисти от 1 март – на цени, с които „Заубермахер” са спечелили, т.е. на цени, които са между 70 и 400% по-високи от досегашните. Корумбашев обясни, че миналата седмица кметът е казал, че се е наложило да се водят преговори за покупка на фирма по чистотата и поиска информация за това как са завършили преговорите за покупка на дружеството „Новера”. Как така някой води преговори за покупка на общинско имущество след като трябва да има оторизацията на СОС? Ние не сме гласували мандат на никого да се водят преговори за покупка на Новера”, коментира Корумбашев. Той добави, че няма никакви пари в бюджета, които да са заделени за купуването на „Новера”. След като искаме да купуваме нещо, трябва да заделим средства за това, допълни общинският съветник.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторът
Агенция Фокус

 
Избрани сайтове съветници