Скандално е, че България въвежда опасни технологии /03.02.2009/

 

Евродепутатката Гизела Каленбах: Скандално е, че България въвежда опасни технологии, които отдавна са загърбени в Западна Европа

На 28 и 29 януари, 2009г. германската евродепутатка от Фракцията на Европейските Зелени Гизела Каленбах отново бе на визита в България.
През април миналата година тя посети средногорското село Поибрене, чийто питеен водоизточник бе отровен с арсен още през ноември 2007г.
След натиска, който евродепутати, граждани и НПО оказаха миналата пролет, МОСВ отпусна значителна сума за построяване на нов водопровод към селото. И до днес обаче питейна вода в селото няма, а източникът на замърсяването не е открит. За сметка на това през юли 2008 МОСВ подписа ДОВОС за разширяване дейността на златодобивната мина в Челопеч(раположена над Поибрене), чрез въвеждане на технология за добив на злато чрез едни от най-токсичните химикали – т.нар. цианиди.
На пресконференцията на 29 януари Гизела Каленбах сподели, че намира за скандално, че България въвежда опасни технологии, които отдавна са загърбени в Западна Европа. Според нея обаче важните и сложни проблеми по опазване на околната среда не могат да бъдат разрешени само чрез намесата на Европейските институции. Г-жа Каленбах неколкократно напомни, че без намесата на гражданското общество в България нито един общественозначим проблем не може да бъде трайно разрешен. На въпрос как ЕП може да помогне на България, Гизела Каленбах отговори, че работата на евродепутатите е да следи за същетствуващите проблеми и да подпомага местните общности за тяхното разрешаване.
Напомняме, че през изминалата година в ЕП евродепутати зададоха над 30 парламентрани питания свързани с екологични проблеми у нас, а Комитетът по петициите посети страната ни и строго осъди Българските институции за неспазване на европейското природозащитно законодателство. ЕК също изпрати няколко предупреждения към страната ни, но Българското Правителство не показа особенна заинтересованост отностно забележките на Европа. Това е още едно доказателство, европейските институции са готови да ни подкрепят, но положителни промени няма да настъпят ако не покажем сериозен натиск „отвътре”.
В пресконференцията взеха участие Нели Арабаджиева, като представител на Коалиция „България без цианиди” и Александър Дунчев от Коалиция „За да остане природа в България”.
Подробна информация бе дадена за случаите Поибрене, ДОВОС на Челопеч Майнинг, Камчия, Рила, Родопите и връх Ком, за които са внесени и петиции в Европейския Комитет по петициите.
За повече информация:
Нели Арабаджиева – тел: 0884 257711, narabadzhieva@greenbalkans.org
Снимка от Дневник / Анелия Николова
Зелени Балкани


Сподели във facebook


Избрани сайтове България

  • Официалният AtlasPROfilax® център в България Официалният AtlasPROfilax® Център в България. Лечение на главоболие, мигрена, фибромиалгия, болки във врата, вертиго, сколиоза, ...

  • Олимпия- транспортна фирма лидер в превоза на течни химически вещества и опасни „Олимпия“ ЕООД е една от водещите лицензирани транспортни фирми в България. Основана през 1998 г с над 20 години опит компанията ...

  • ВРАЦА ДНЕС ВРАЦА ДНЕС е регионален сайт за новини и информация свързана с северозападна България

  • Най-нови коментари България

  • Коментар към: ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ Artlcies like this are an example of quick, helpful answers.