Фондация „Четири лапи” прибра последните танцуващи мечки и от Сърбия 28.01.2009

 

Белица. Фондация „Четири лапи” успешно транспортира вчера последните три регистрирани танцуващи мечки от Сърбия в Белица, съобщиха от организацията. В Парка за танцуващи мечки, разположен в полите на планината Рила, само на 20 километра от Банско, животните ще бъдат настанени в отделен сектор, който е приготвен специално за тях. След като през 2007 година в Парка бяха настанени всички регистрирани танцуващи мечки в България, от „Четир лапи” насочиха усилията си към съседните балкански страни, където все още има мечкадари.
Днес успешно приключиха няколкомесечните ни усилия да спасим последните танцуващи мечки и в Сърбия, разказва Карстен Хертвих, ръководител на Компетентен център „Мечки” към „Четири лапи”. „Имахме готовност да приемем сръбските мечки още през пролетта на миналата година, но заради политическата ситуация и бюрократични спънки успяхме да получим разрешение за износ на животните чак сега. Самото транспортиране мина изключително гладко, като имахме проблеми единствено по 11-километровата отсечка между Белица и парка, която е напълно разбита.”
В Сърбия, както и в България, мечкадарството е забранено със закон, но няма приют, в който животните да бъдат настанени. Затова сръбското правителство се обърна за помощ към „Четири лапи”, чийто Парк за танцуващи мечки със своята площ от 120 декара е известен като най-големия приют за мечки в цяла Европа.
Новите обитатели на парка са Сейда, Милена и Наташа. Сейда е на около 7 години. Била е заловена в Черна гора, след като ловци са убили майка й. Собствениците на Сейда навремето са ходели с нея на гурбет по Адриатическото крайбрежие. Наташа е на около 10 години и е родена в зоопарк в Македония, откъдето е била купена от сегашните й собственици и обучена за танцуваща мечка. Милена е най-възрастна – между 28 и 31 години. Тя също идва от Македония, от района на Битоля, където е била заловена след като майка й е убита. Здравословното състояние на Сейда, Милена и Наташа е стабилно. Собствениците и на трите мечки са роми.
„За да се адаптират максимално бързо към новите условия, първоначално мечките ще бъдат пуснати на 1/3 от територията на сектора, като постепенно ще направим достъпни и другите две трети”, обясниха от фондацията.

Снимки: фондация "Четири лапи"
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове мечки