Започва кампания срещу жестокостта към животните 25.01.2009

 

София. Започва Националната кампания „Срещу насилието – Жестокостта към животните е престъпление”, организирана от гражданската група „Град за отговорни хора”.
Целта на кампанията е да се инкриминира особената жестокост и боевете с животни в Наказателния Кодекс на Република България. Освен налаганите досега глоби, които са в размер от 500 до 1000 лева, от „Град за отговорни хора” искат да има пробация, увеличаване на глобите и дори затвор, предаде за Агенция “Фокус”. д-р Мила Бобадова”. Тя смята, че най-добре би било да се налага като наказателна мярка обществено полезен труд. От 1000 до 15 хил. лева вървят залозите при забранените от закона боеве с кучета, които редовно се организират, каза д.р Бобадова. От организацията се обявяват и срещу други прояви на насилие срещу животните като използването на малки котенца, зайчета и кучета за храна за змии.
Тя изказа задоволство от приключването на предишна тяхна кампания „Не на съседската намеса в личния живот", в която се противопоставиха на задължителното предварително съгласие от съседите за отглеждане на домашен любимец в Законопроекта за управление на етажната собственост. „Текстът, с който имахме спор, е премахнат и законопроектът изглежда много по-приемливо за нас като собственици на животни, както и за нашите комшии”, каза Мила Бобадова.
Кампанията подкрепят и неправителствените организации - „Четири лапи", „На ти с природата", Сдружение „Приятели на котката" и „Енимъл Райтс България".
От утре стартира и събирането на подписи в подкрепа на кампанията на 10 ключови места в София. Подписи ще се събират и във Велико Търново, Пловдив, Видин и др.
Ралица ИВАНОВА
Агенция Фокус
Избрани сайтове животните