Сомовете-човекоядци - мит или реалност

От пресата... - Сомовете-човекоядци - мит или реалност

Има ли сомове-човекоядци в действителност или това е плод на развинтена фантазия? Отговорът не е еднозначен. Здравият разум отрича такава версия, но фактите ...

Сомът притежава достатъчно сила за да обърне дори лодка. С удар на опашката си може да изхвърли непредпазливия рибар от нея, а при нужда е способен да тегли след себе си здрава мрежа, заедно с попадналите в нея риби. Да прегледаме накои факти.
Всяка година в един китайски водоем по тайнствен начин изчезвали къпещи се хора от околните селища. Изглежда тайната на тяхното изчезване най-после е разкрита. Неотдавна в този водоем бил уловен огромен 3-метров сом. В търбуха му открили човешки останки.
През изминалото лято сом с грамадни размери изплашил и жителите на казахтанския град Актобе, разположен на брега на река Илек. Гражданите дори се обърнали към властите с молба рибата-убиец да бъде уловена. Слуховете за съществуването на сома-човекоядец се активизирали след като недалеч от един от плажовете едновременно се удавили трима младежи. Според местните жители, за гибелта им е виновен сомът. Някои от тукашните рибари разказали, че в лунна нощ са виждали огромната риба да излиза на повърхността. И тъй като подобно чудовище има нужда от много храна, а в този участък изчезнали или се удавили доста хора, всички обвинили за нещостията сомът.
Известно е, че това е най-едрият от речните хищници. По данни на знаменития зоолог Брем, дължината на тази риба достига 3 метра, а теглото- 230 кг. Но съдейки по други източници, и дължината, и тежестта могат да бъдат по-големи. Например, американският зоолог Дейвид Уилър в своята книга "Риби-убийци" посочва цифрите посочва цифрите 6.3 метра и 500 килограма!
Сомовете обитават на практика всички големи реки, езера и водоеми в Европа с изключение на северните страни. Живеят и в Канада, САЩ и Латинска Америка. По думите на специалистите, сомът може да атакува всяко живо същество, намиращо се на повърхността на водата. Хищникът, който практически няма врагове, винаги се старае да погълне плячката си цяла. Сомовете не могат да откъсват парчета от своята жертва, както това правят акулите, тъй като дребните зъби, разположени на няколко реда, не им позволяват да разделят "закуската" си на по- малки порции.
Огромният сом с тегло от няколкостотин килограма, който е надхвърлил 50 години, доста трудно може да си осигури редовна закуска, обяд и вечеря. Ловът за него е досадна и изморителна задача. Въпреки, че притежава скорост и сила в излишък, половинвековният сом не може да се похвали с маневреността, характерна за младостта му. Друго нещо е плячката, която плава на повърхността- патици, гъски, кучета и други четириноги животни, решили по една или друга причина да влязат във водата. И, разбира се, човекън, който много по- лесно може да бъде захапан за крака, отколкото кучето. Опитвайки веднъж вкуса на човешко месо, сомът, както и някои африкански крокодили, може да "превключи" изключително на такава храна.
Преди няколко години край остров Хортиц на дълбочина 15 метра бил открит изчезнал малко преди това буксирен параход. В борта му зеела огромна пробойна, в която се бил заклещил петметров сом! Когато трупът му бил издигнат на повърхността, стомахът- разпорен, всички присъстващи изпаднали в ужас: вътре се намирали останките от...трима щателно издирвани полски туристи, които се прехвърлили от търпящия бедствие параход на моторна лодка, но така и не успели да стигнат до брега. Нещо повече, местните хора твърдят, че сомовете- убийци са извършили вече над десетина нападения срещу моторни и гребни лодки. Зачестили и изчезванията на рибари.
Известният ихтиолог Ричиути посочва редица исторически случаи, когато жертви на сомове са ставали хора. Така например, през 1613 година речен хищник погълнал дете в района на днешния Пресбург, а през 1754 година в стомаха на един гигантски сом открили трупа на седемгодишно дете. В края на XVIII в. в Турция хванали хищник, в чиито корем бил намерен труп на жена. В друго съобщение от Турция се говори за това, че през 1793 г. жертви на сом- човекоядец са станали две малки момичета.
Всички тези факти говорят красноречиво. Изглежда все пак сомове- човекоядци има.

Владимир Йонев, в. Рибар
Избрани сайтове повърхността

Най-актуални страници повърхността

  • Азиатските съкровища - Хонг Конг, Макао и Тайван 09.11.2019г. повече » ...

  • Иновация при производството на прозорци "Топлещи" прозорци

  • Какво е пилинг? Пилинг