Последен хит в клонирането.

Обща информация

Неандерталецът и мамутът възкръсват. Учени избраха кои 10 да върнат към живот. Хитовият навремето филм "Джурасик парк" на Стивън Спилбърг може да е чиста фантастика, но изчезнали създания като неандерталците, саблезъбите тигри и мамутите може в най-скоро време да се върнат към живот благодарение на бесния напредък в ДНК технологиите.

Идеята за "възкръсването" на отдавна изчезнали видове се премести с крачка напред в последните години, след като учени обявиха, че са декодирали почти изцяло генома на мамута от намерен дълбоко замразен в ледовете на Сибир екземпляр. Списанието "Ню сайънтист" дори посочи десетте най-вероятни кандидати за клониране, сред които са ирландският лос с неговите 3,6 метрови рога и неандерталецът. Други отдавна изчезнали животински видове също могат да бъдат върнати към живот, стига техните останки да са добре запазени- сковани в лед като мамутите или пък намиращи се в дълбоки пещери или сухи пустини.
ДИНОЗАВРИТЕ
За съжаление няма как да бъдат клонирани динозаври, защото генетичният материал е малко вероятно да оцелее повече от 1 млн. години в каквато и да е среда. Учени вече обявиха, че са успели да "възкресят" ген от тасманийски тигър, след като разгадали функцията му и го имплантирали в мишка, което е първият по рода си подвиг в ДНК инженерството. За да се съживят отдавна умрели видове, учените ще трябва да могат да възстановят достатъчно ДНК от добре запазен екземпляр и да намерят подходящ заместващ вид, подобен на този на изчезналото животно, в който да растат новите ембриони.
"Трудно е да се каже, че нещо никога няма да бъде възможно", казва Сванте Пяябо от Института "Макс Планк" за еволюционна антропология в Лайпциг, Германия, който е по следине на неандерталския геном.
"Но едно "възкресение" би изисквало технологии толкова далеч от това, с което разполагаме в момента, че не мога да си представя как ще се направи", добавя той.
СПИСЪК
Ако се предположи обаче, че в близко бъдеще технологиите се развият достатъчно, учените вече са си подготвили списък, с избрани 10 изчезнали създания, които могат един ден да бъдат възкресени. Списанието "Ню сайънтист" заяви, че техният избор се дължи както на практическия шанс даден вид да бъде съживен, така и на харизмата на определеното същество и доколкото вълнуващ би бил самият процес.
"Разбира се, връщането на изчезнали видове обратно към живота повдига множество практически проблеми, като например къде и кога те ще живеят, но да не развалям удоволствието", каза също така ученият.
Страницата подготви Милко Левичаров, в.Телеграф, 17.Януари.2009 година

ТОП 10 НА НОЕВИЯ КОВЧЕГ ОТ БЪДЕЩЕТО

1. НЕАНДЕРТАЛЕЦЪТ - Изчезнал преди 25 000 години. Проектът за възстановяване на генома му е в най-напреднала фаза и ще бъде публикуван по някое време тази година. В случая хората ще бъдат идеалните приемници за този генетичен материал.

2. САБЛЕЗЪБИЯТ ТИГЪР - Изчезнал преди 10 000 години. Има няколко изключително добре запазени костни фрагмента от този страховит хищник, открити в катранените находища "Ла Бреа" около Лос Анжелис, а лъвовете са достатъчно близки като вид, за да бъдат приемник.

3. КЪСОМУЦУНЕСТА МЕЧКА - Изчезнала преди 11 000 години. Този звяр би направил дори и от най-големият сухоземен хищник- бялата мечка, джудже. 3 пъти по-високи от нормален човек и с тегло над тон, екземпляри от тази мечка са перфектно запазени вследствие на дълбокото замразяване и ДНК от тях може да бъде взета.

4. ТАСМАНИЙСКИЯТ ТИГЪР - Изчезнал през 1936г. Последният екземпляр от този вид е умрял в зоологическа градина и тъкани от него са добре запазени. Идеален приемник би бил тасманийският дявол.

5. ГЛИПТОДОНЪТ - Изчезнал преди 11 000 години. Броненосецът с големина на "Фолксваген" костенурка има добре запазени костни фрагменти, намерени в Южна Америка, а обикновеният броненосец му е много близък родственик.

6. ПТИЦАТА ДОДО - Изчезнала през 1690г. В Оксфордския университет вече има разрешение за обработка и извличане на ДНК от най-запазения фрагмент на тази птица, който се съхранява в специален сейф в Музея по естествена история на университета.

7. ВЪЛНЕСТИЯТ НОСОРОГ - Изчезнал преди 10 000 години. Както при мамута, има консервирани в дълбок лед много екземпляри, като наличието на косми, рога и копита при тях могат да бъдат почистени и може да бъде извлечена почти изцяло чиста ДНК.

8. ГИГАНТСКИЯТ ЗЕМЕН ЛЕНИВЕЦ - Изчезнал преди 8 000 години. Този 6-метров гигант е тежал близо четири тона и наскоро бяха намерени негови останки със запазена козина- отличен източник на ДНК.

9. ИРЛАНДСКИЯТ ЛОСОВ ЕЛЕН - Изчезнал преди 7 700 години. Зрял мъжки от този вид е бил висок над 2 метра, а рогата му са достигали смайващите размери от 3,6 метра. По скоро елен, отколкото лос, този вид би намерил в далеч по-малките си съвременни роднини идеалния приемник.

10. МОА - Изчезнали преди 1500г. От тази огромна приличаща на щраус и неспособна да лети птица, има запазени както пера, така и множество яйца, открити в пещери из Нова Зеландия.

Страницата подготви Милко Левичаров, в.Телеграф, 17.Януари.2009 година

 


Сподели във facebook


Избрани сайтове години