Гигантска сьомга в Калифорнийска река

От пресата... - Гигантска сьомга в Калифорнийска река

Наскоро на брега на река Сакраменто, в щата Калифорния, рибари намерили мъртва огромна сьомга от вида чавича, известна още и като царска сьомга.

Дължината на рибата надхвърляла 1,20 метра, а теглото и било цели 39 килограма. Толкова голяма риба от този вид е твърде рядко срещана в щата.
Учените веднага се заинтересовали от находката. Биологът от Департамента по риболов в Калифорния Дуг Килъм предполага, че огромната риба наскоро е изхвърлила хайвера си и вследствие на това е умряла. Такава е тъжната съдба на рибите от този вид. Когато е навлязла от Тихия океан и е предприела това дълго, 160-километрово пътешествие до един от притоците на Сакраменто, чавичата със сигурност е надхвърлила 40 килограма.
Най- голямата кралска сьомга, улавяна някога от любител риболовец в Калифорния, е тежала 40 килограма. Рекордът на Щатите принадлежи обаче на Аляска. Там с въдица е хваната 44-килограмова чавича. Все пак, това не е таванът в растежа на този вид сьомга. В мрежите на промишлени риболовци са попадали и по-големи екземпляри. За абсолютен рекордьор се счита чавичата, тежаща цели 57 килограма, уловена във водите на Тихия океан.
Тодор Кръстев
в. Рибар, Бр.1,6-12.01.2009г.
Избрани сайтове сьомга