Рибата е на изчезване в Мраморно море

От пресата... - Рибата е на изчезване в Мраморно море

Мраморно море е многовековен център за миграция на рибата и единствената връзка между Черно и Бяло море.

Но и то не е подминато от екологично бедствие, предизвикано от химическото замърсяване и траленето на дъното му. Все пак, морските течения засега успяват да запазят донякъде естествената му характеристика, въпреки критично намалелите запаси от местни видове риби.
Напоследък турски природозащитни организации и медии все по-често алармират за екопроблемите на Мраморно море. Сафридът, тази традиционна риба, вече може да се види само в аквариумите. В морето я няма, липсва и по пазарите в крайбрежните селища. Стари турски рибари си спомнят с умиление времето отпреди трийсетина години, когато навсякъде около островите край Истанбул се е хващала вкусната риба орхинос. Нея вече също я няма. Вероятно и глобалното затопляне играе роля, но се забелязва преразпределение на морските риби в района- на мястото на популярни в миналото местни видове, се настаняват непознати пришълци.
Отделът за морски проучвания на Турция е установил, че преминаващите през Босфора и мигриращи в Черно море риба-меч и орхинос са почти на изчезване. Тези едри риби могат да живеят само в богати на кислород води. Но става все по-ясно, че достатъчно кислород в Мраморно море няма. В продължение на години то е затиснато от плътен слой замърсители, които задушават живота в него.
Веселин Сейков, в.Рибар
Избрани сайтове Мраморно

Най-актуални страници Мраморно

  • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 3 нощувки повече » ...

  • Истанбул между Европа и Ориента (от София и Пловдив) - 3 нощувки повече » ...

  • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 2 нощувки с нощен преход повече » ...