Заплаха от вирус тегне над шараните

От пресата... - Заплаха от вирус тегне над шараните

Шаранджийският риболов в Европа и Великобритания е изправен пред сериозна заплаха от разпространение на херпес вируса "Кои"- KHV

За този вирус писахме през 2007 година, когато той едва беше започнал да превзема водоемите на Великобритания. Оттогава се наблюдава бърз растеж на количеството заразени риби в някои развъдници и платени водоеми.
Шефът на Асоциацията на производителите на риболовни принадлежности АТА- доктор Бруно Броутон ненапразно е притеснен от заплахата, която представлява този херпес вирус. "KHV е относително нова болест във Великобритания и Европа, която заплашва да придобие епидемични размери, след появата си, и да донесе разрушителни последствия. Жизнено важно е да се вземат мерки, за да не се разпространи, защото няма начин за лечение на инфектираните с вируса риби- шараните кои и обикновения шаран, които са обречени на измиране"
Във Великобритания в момента шараните са най-популярният обект на риболов, и голяма част от клубовете и платените водоеми разчитат на този вид риба за зарибяване. Ако херпес вирусът се разпространи, ще причини тотално опустошение на водоемите, което ще се отрази крайно негативно на шаранджийския риболов и свързаната с него риболовна индустрия и търговия.
Едно от предписанията за защита е собствениците на водоеми с шарани да поддържат най-високо ниво на биологична сигурност. Подозира се, но не е доказано, че живарниците могат да пренасят вируса. За да се намалят рисковете, е започнала кампания за употреба на добре почистени и изсушени живарници, както и за инсталирането на дезинфектиращи депа за промиване на живарниците по бреговете на водоемите.
в."Рибарски вестник", Година V бр.1 (239)
Избрани сайтове Великобритания

Нови интернет страници Великобритания

  • ГЕОГРАФСКИ СВЯТ Туристически агенции: Светът на Вашите мечти ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

  • Най-актуални страници Великобритания

  • Дестинация Англия Англия

  • Септемврийски празници в Лондон 21.09.2019г. повече » ...

  • Самолетни екскурзии във Великобритания, Лондон ВЕЛИКОБРИТАНИЯ