Пепелянки, питони и игуани са най-нестандартните домашни любимци в Смолян/12.12.2008/

 

Смолян. От нестандартните домашни любимци най-купувана е игуаната в Смолян, макар че цената й е между 100 и 120 лева, установи репортерска проверка на радио „Фокус” – Смолян. Не са много обаче клиентите, които предпочитат да си вземат за домашен любимец влечуго, затова те се доставят по поръчка в зоомагазините. По думите на продавачи в зоомагазините в Смолян, тези животни изискват и по-специфични грижи, те са студенокръвни и се нуждаят от постоянна температура, влажност на въздуха, осветление в терариума и други, което през зимата трудно се поддържа. Трима са предпочелите змии за домашни любимци – кралски питони и албинос, които не са отровни, но и те се отглеждат при по-специфични условия, като при тях допълнителна трудност представлява и доставянето на бели мишки за храна.
Червенобузите костенурки са най-купуваните домашни любимци от зоомагазините в Смолян. По думите на продавачи, тази година костенурките са най-търсените животни, защото не са капризни, гледат се в терариум, не изискват особени грижи като определена температура или осветление. Освен това са и на приемлива цена – 11 лв. за бройка. След тях най-търсени са декоративните зайчета – и то белите. В зависимост от тяхната порода цената им варира от 28.00 лв. до 40.00 лв. От кучетата най-предпочитани са хъските, а от котките – персийска порода. Намаляло е търсенето и купуването на декоративни рибки, защото те изискват по-специални грижи. На въпрос дали се купуват домашни любимци като коледни и новогодишни подаръци отговорите бяха, че специално за тези празници животните не са предпочитани, но по други поводи - като рождени и именни дни, се купуват.
Даниела БОЙКОВА
Агенция Фокус
Избрани сайтове любимци

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...