Увеличават се средствата за ветеринарна дейност през следващата година/12.12.2008/

 

София. Три пъти повече средства за ветеринарни дейности ще осигури държавата през 2009 г. отколкото през 2008 г. Това каза на пресконференция д-р Трифон Цветков, председател на Българският ветеринарен съюз, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Увеличението на средствата ще стане благодарение на подписания за първи път Годишен рамков договор за ветеринарните дейности между Българския ветеринарен съюз и Министерството на земеделието и храните, обясни Цветков. Съюзът и министерството са подписали договора за стойност от 18 млн. лв. на 8 декември. За сравнение общата сума за ветеринарни дейности за тази година е възлизала на 5,8 млн. лв., уточниха ветеринарите. Програмата за следващата година включва пълна идентификация на всички видове животни на територията на страната, включително и на кучетата, което изисква много сериозна организация на работата.
В началото на януари всички практикуващи ветеринари в действащите около 1 100 участъка в страната ще получат лаптоп с безплатен интернет, за да имат директен достъп до идентификационната система и Разплащателната агенция на Националната ветеринарномедицинска служба.
Въпреки увеличението на средствата, според ветеринарите парите за дейности за догодина остават недостатъчни, но все пак ще осигурят поддържането на определен стандарт на сигурност на здравето на хората. Според програмата, ветеринарите ще трябва да осигурят постоянен мониторинг на територията на страната за всички видове заболявания, включени в държавната профилактична програма. Ветеринарните лекари ще продължават да извършват задължителната имунопрофилактика според изискванията на държавата.
Галина ДИМОВА
Агенция Фокус
Избрани сайтове дейности