Първите мечки в Белица вече спят зимен сън /29.11.2008/

 

София. Шест от обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица вече спят зимен сън, съобщават от Фондация „Четири лапи”. Първа заспа мечката Марияна, която от години живее в един сектор с 300-килограмовия Гошо. Тази година тя за първи път си е приготвила естествена бърлога - толкова добре замаскирана между две скали, че на гледачите е отнело цял ден да я открият. Други две мечки – Мария и Марина – делят една бърлога. Двете живеят заедно и са неразделни дори и по време на зимния сън.
Очакванията са тази година да заспят 19 от 24-те мечки в парка, с 8 повече от миналата година, според Васил Мадолев, ръководител на екипа от гледачи. За много от мецаните това е първи зимен сън в естествени условия и тъй като не знаят как да го изкарат пълноценно и може да се събудят по-рано, всеки ден дежурните гледачи ще проверяват състоянието на спящите. За Лейди М, която е почти напълно сляпа и не може сама да се приготви за зимата, са изкопали естествена бърлога, където ще може спокойно да изкара студовете. Единствените мечоци, които не се очаква да заспят, са Мишо, Мима и Светла – последните три танцуващи мечки, спасени от „Четири лапи” през лятото на 2007 г. И тримата са много активни и получават пълната си дневна дажба от 15 кг. плодове, зеленчуци, хляб и ядки.
Зимният сън при мечките продължава от една седмица до три месеца в периода от края на ноември до края на март. През този период паркът ще бъде отворен за посетители, като гостите ще могат да видят как протича зимният сън на мецаните в естествени условия – нещо, което не може да бъде наблюдавано никъде в природата.
В Парка за танцуващи мечки в Белица всички приготовления за посрещането на зимата вече са направени – басейните са изпразнени, за да не замръзва водата в тях, изкуствените бърлоги са почистени и постлани със слама, гледачите редовно проверяват състоянието на животните, които се приготвят за сън.
Агенция ФокусИзбрани сайтове мечки