130 000 животни от заразени с шап стада ще бъдат заклани в Република Кипър/27.11.2008/

 

Никозия. 130 000 животни ще бъдат заклани в Република Кипър заради случаите на шап в страната, съобщава “Филелевтерос”. Това е в резултат на решение на постоянната комисия за хранителната верига и здравето на животните, заседание на която се състоя в Брюксел. Те предвиждат животните от заразени с шап стада да бъдат заклани като това не трябва да стане по-късно от 18 месеца. Ще бъдат засегнати 30% от овцете и козите в страната. За конкретния период от година и половина не се налага ембарго, засягащо разпространение на мляко. То ще може да се използва за производство на млечни продукти, които ще могат да се разпространяват в рамките на ЕС и да се изнася за трети страни.
Според специалисти използване на мляко и млечни продукти от заразени стада не представлява опасност за човека. Наложена е забрана обаче за използване на мляко от заразени животни. Запазва се забраната за износ на животни – живи и заклани, от Кипър.
Агенция Фокус
Избрани сайтове животни

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...