ЕС намалява фондовете за земеделие на Румъния заради нехуманно отношение към животни /17.11.2008/

 

Букурещ. Макар нормите на ЕС да предвиждат коледните прасета да бъдат приспивани преди да бъдат заколени, румънците и тази година възнамеряват да направят това според традициите си. Това отбелязва електронното издание на вестник Гардианул. Това положение, дължащо се предимно на незаинтересоваността на румънската Национална санитарно-ветеринарна служба и за закрила на животните, ще струва скъпо на Румъния през 2009 г., когато ЕС ще намали финансирането, смята председателят на Съюза на ветеринарните лекари Ливиу Харбуз. 
Представителите на Румъния водиха дискусии с официални лица на комисията още през декември 2007 г., за да могат да получат отсрочка, така че селяните да могат да колят животните преди Коледните и Великденските празници, без да ги приспиват, което да важи за следващите три години. Тогава Комисията прие да обсъди тази отмяна, обаче само при условие че Румъния изработи програма за обучение на населението относно европейските норми, свързани с хуманното отношение към животните. Националната санитарно-ветеринарна служба не успя обаче да изработи програма за информиране на румънците, което означава, че отсрочката няма да може да се приложи.
Миналата година селяните в Румъния са били заплашвани с глоби от над 2000 леи, ако заколят прасе без да го приспят, като през пролетта обаче предупреждението бе отменено.
Агенция Фокус
Избрани сайтове Румъния

  • Сираков- Международен транспорт и спедиция. Денонощен ТИР-Паркинг Сираков - Денонощен ТИР-Паркинг в София със 150 паркоместа. Международен транспорт и спедиция. Комплектни товари. Бордови полуре ...

  • Нови интернет страници Румъния

  • ГЕОГРАФСКИ СВЯТ Туристически агенции: Светът на Вашите мечти Съкровищата на Карпатите (от София)

  • Най-актуални страници Румъния

  • Транспортни услуги от Олимпия Услуги

  • Румъния повече » ...

  • Съкровищата на Карпатите (от Варна) повече » ...