Ограничиха ловуването на сърни в Петричко /16.11.2008/

 

Петрич. Ограничиха ловуването на сърни в община Петрич. Това каза пред кореспондента на радио "Фокус"-Пирин Георги Ичконов, председател на Сдружение "Ловци и риболовци". Всяка дружинка има право да отстреля само по една сърна през този ловен сезон, поясни Ичконов. Това решение е взето с цел да се запази популацията на този дивеч, който през последните няколко години все повече намалява. 
Ичконов каза още, че със съдействието на Държавно лесничейство в Петрич е решен и въпросът за нормалното ловуване на диви прасета. Стопанин от село Беласица бил разположил домашната си сфинеферма в планината и пускал животните да се изхранват с кестени и жълъди. Това пък създавало проблеми на ловците, които по погрешка можело да отстрелят и домашно прасе. Такъв случай е имало преди една година и инцидентът е завършил с конфликт. За да не се повтори случаят, Сдружението внесе писмено искане в лесничейството, което разпореди на собственика да освободи терена.
"Сезонът е за ловуване на диви прасета, ние си плащаме такса и не искаме по ловните полета да има и други" - категоричен е председателят. 
Ана ТОМОВА
Агенция Фокус
Избрани сайтове Петрич