Бракониери убиха първата мечка,

появила се в района на Котел от 1934 година насам /10.11.2008/

Котел. За пръв път от 1934 година насам, през това лято мечка се появи в района западно от Котел, между селата Ябланово и Медвен. Това е най- източното находище на мечка в България, но преди дни животното беше намерено убито от бракониери в местността Царевец, съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна. 
Местните власти издирват извършителя на криминалното деяние. Голяма част от местното население и представителите на бизнеса в района са разочаровани от деянието, защото мечката можеше да бъде допълнителна атракция за привличане на туристи. Местните хора се надяват, че извършителят ще бъде намерен и наказан за деянието си, и че това ще даде възможност редкия вид да се засели отново и вече да не бъде преследван. 
"От живата мечка може да има много по-голяма полза за местната общност, отколкото от един трофей, притежанието на който е наказуемо според Закона за биологичното разнообразие" заяви Емилиян Стойнов от Фонд за дивата флора и фауна. Организацията от години работи в района за завръщането на белоглавия лешояд. "Много по-трудно, скъпо и неблагодарно е да работиш за връщането на вид, който е изчезнал, отколкото да му позволиш сам да се върне", каза Стойнов.
Агенция Фокус
Избрани сайтове района

Най-актуални страници района

  • Истанбул между Европа и Ориента (от София и Пловдив) - 3 нощувки повече » ...

  • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 3 нощувки повече » ...

  • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 2 нощувки с нощен преход повече » ...