“Македония”, Гърция: 150 са случаите на заразени с бруцелоза на о-в Тасос /08.11.2008/

Атина. 150 са случаите на заразени с бруцелоза

на гръцкия остров Тасос, пише днес гръцкият вестник “Македония”. До момента има 142 потвърдени случая на заразени. Тенденцията е за разпространение на заразата. Неофициални данни говорят за стотици случаи. Броят се смята за прекалено голям за толкова малък географски регион. През 2007 г. официалния брой на заболели от бруцелоза хора е 153. 
Все още не е дадена публичност на официални данни от епидемиологично изследване на острова, което според информацията продължава да се изготвя. Не се оповестяват и данните, събрани от ресорните служби за причината за разпространение на бруцелозата по животните. Има данни, според които вирусът го е имало години наред на острова, но е бил много по-ограничен. 
Увеличаването на случаите на заразени сред хората бие тревога в министерството на здравеопазването. 
До април 2009 г. е удължена карантината за даване на кръв на целия остров. Предвижда се всички, заболели от бруцелоза или имащи симптоми на болестта, да имат забрана за даване на кръв за период от две години след пълното им излекуване. 
През последните четири години рязко са нараснали случаите на бруцелоза сред овце в България, пише “Македония”, отбелязвайки че заради това са взети извънредни мерки на границата. Не са малко тези, които свързват бруцелозата на тасос с незаконно внесените животни от България в Източна Македония, отбелязва изданието. 
Агенция Фокус
Избрани сайтове бруцелоза