Къде кълве в момента

5 - 11 ноември 2008, в.*Рибарски вестник*

Яз.Пясъчник
В последно време костурите на "Пясъка" не са кой знае колко активни. Ловят се доста трудно, но ако успеем да намерим къде се е групирал пасажа, можем да направим много добър риболов. Все повече и повече, дориот лодки, започнаха да тормозят рибите с така наречените "парашути". Може и това да е една от причините рибата да не кълве на стръв.
Освен масовата риба, а именно костура, в последно време започнаха да излизат и все повече сулки. Рибите са доста дребни и е задължително да се връщат обратно във водата, за да има и занапред, но като се има предвид, че се лови с "парашути", е ясно колко се връщат рибите обратно във водата. Добре, че има и по някой съвестен риболовец.
На дъно, на пружини, все още хващат епизодични каракуди. Този риболов ще продължи още някой и друг ден и ще приключи напълно. Времето застудява постепенно и водата изстива, което е най- силно изразено нощем, когато температурите падат.

Яз. Ал.Стамболийски
Едно от най- силните зимни места на този язовир започва да се отчита подобаващо. Рибата вече се групира в добре познатия ни участък Сипеите встрани от стената на язовира. Да се надяваме до зимата да се съберат повече риби. Един от най- масовите видове риби е костурът, той е и предпочитан от повечето рибари. Има твърде много костур и то с добри размери. Рибите излизат най- добре на малка жива рибка, а привечер се ловат и на изкуствени примамки, но най- вече на туистер и кастмастер. Хващат се и единични бели риби, но по- големи от килограм никой все още не е хващал.
На плувка и на бял червей, но на по- голяма дистинация от брега, можем да ловим много успешно доста едри бабушки и дори каракуда. Каракудата все още е активна, но това няма да трае дълго. В най- скоро време рибата ще спре да се храни и ще е необходимо да се насочим към риболова на бабушка. В момента се лови при дълбочина от около 8 метра, та дори и повече. Можем да ловим и на по- плитко, но с по- слаб резултат. Лови се с ваглери, които носят тежест по линията, за да може да да пропада по- бързо. Въпреки големите ваглери, те трябва да са с по- тънки антени и задължително добре утежнени. Тънките поводи и малките куки не са за пренебрегване. На тях кълванетата са най- чисти. Рибите все още проявяват интерес към тестените примамки, но в скоро време всичко ще привърши. Ловят се успешно както на сварено жито, така и на бял или торен червей. След някоя и друга седмица всичката риба ще започне да се лови на пинки, или така наречения вердевас.

Яз. Искър
Риболовът на "Щъркелово гнездо" вече е факт. През тези почивни дни в слънчевото и топло време стотици столичани се насочиха към небезизвестния залив. Основната риба, която е в доста големи количества, е костурът. Ловят се изключително много костури, но само ако подаваме в пасажа. Рибите все още са дребни, но тази година можем да очакваме да се настанят и големи костури. Най- успешният риболов в момента е този на малка жива рибка. Хищникът налита предимно на рибка и рядко на други примамки. Лодките, настаняващи се пред залива, го ловят и на изкуствени примамки, а пък други на мормишка, но най- резултатният метод си остава на жива рибка. Но тепърва ще навлизат все повече риби.
В дълбоката част на язовира откъм стената все още кълват сомове на кльонк. Най- често улавяните риби са от порядъка до към 10 килограма. По това време на годината се ловят най- често дребни сомчета, а едрите ги няма.

Яз. Монтана
На язовир "Монтана" риболовът на сом е ежедневие.Тук рибите все още се ловят доста успешно. Пред стената през деня, стига да не духа вятър, има поне 4-5 лодки, а пък през седмицата лодките стават до към десетина. И тук се ловят сомчета с подобен размер, като през изминалата седмица се извади и сом до към 15 килограма. Температурата на водата е около 14 градуса С през нощта, а през деня се вдига с около един градус С. Рибите кълват в диапазона от 13-14 метра надолу под лодката. Желателно е да имаме хубава стръв, за да можем да хванем някоя риба. На подобна дълбочина не всички рибки могат да издържат, затова трябва да са по-едрички, за да нямаме проблем.

Чепинци
От седмица- две насам потръгна много приличен риболов на щука на чепинската кариера. Както обикновено по тези места най- често ловените риби са дребни, до към килограм. Не че няма големи щуки, а просто такива най- често кълват. На "Чепинци" ако няма големи щуки...то тогава къде на друго място.
Рибите кълват в близост до брега, най- често пред шаварите. Искат по-малка каракудка и не много големи тапи. Ако тапите са големи, рибата се отказва бързо след удара, както и ако стръвта е по- едра.
На влачене също се лови по някоя риба, но само покрай брега. Навътре във водоема можем да хванем единствено някоя бяла риба и нищо друго.

Кочериново
На небезизвестните кариери край Благоевград от месец насам се ловят доста успешно хищници. Тук от време на време освен масовите дребни щуклета се ловят и много прилични риби, до към 2.5 килограма. По тези места пред всичко останало хищника предпочита слънчевката за стръв, или поне на нея се ловят най- едрите щуки.
На изкуствени примамки, като блесни и воблери също се улавя по някоя риба, но доста по- слабо, отколкото на жива стръв. Езерата са доста обрасли и риболовът на изкуствена примамка е по- труден, защото няма пространство

Река Струма
Риболовът по реката продължава с пълна пара. Рибите кълват изключително добре и най- вече привечер. Мряната вече започва да залязва и в най- скоро време ще забравим за нея напълно. За сметка на това, като гледаме как се развиват нещата, скобара май ще си остане активен през цялата зима, стига да няма много тройкаджии. За момента рибите се ловят изключително добре, предимно на троха хляб. Към белия червей тази година не са никак активни. Не искат и големи количества храна, по- скоро е нужно да има доста трохи в храната. От време на време можем да хвърляме по някоя малка топка захранка. Както винаги, скобара си иска и повечко задържане.
В момента водата в реката е твърде бистра и рибата се плаши от дебели влакна. Не сме ли с тънки поводи и малки куки, само можем да гледаме как някой около нас лови, а ние не хващаме нищо.

Река Искър
Безспорен хит сред повечето риболовци е риболовът край Роман. Огньовете нощем вече ги има и през седмицата, така че хубавите места се заемат още от средата на седмицата. За голямо щастие риба се лови навсякъде по вира и, ако сме подготвени както трябва, ще ловим много успешно. Най- активни са скобарите, а рано сутрин се улавя и по някой кефал. На отделни места излизат и прилични бели мрени, но не навсякъде. Рибата, както винаги, иска големи количества храна и бели червеи. Непрестанното подаване на захранка е в успеха на риболова по тези места.
Рано сутрин активността на скобара е нулева. Рибата започва да се храни от обяд нататък. Това трябва да го имаме предвид и да не се отчайваме, ако рибите само играят около нас и не кълваат, по обяд ще започнат да "взимат".
Избрани сайтове време

Нови интернет страници време

  • Aleti Furniture – италиански мебели и осжетление от водещи производители. Aurora, Cantori

  • ГЕОГРАФСКИ СВЯТ Туристически агенции: Светът на Вашите мечти Дубай - Перлата на Ориента - 7 нощувки - 06.10.2019; 13.10.2019г.

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Нашите зоомагазини

  • Най-нови коментари време

  • Колко време се пътува с автобус до Кушадасъ? Някой знае ли колко нормално продължава пътуването до Кушадасъ, вкл. чакането на границата?