Скандал на деня 07.11.2008

Картел за хляба?

И вчерашния ден мина под знака на протестите на селскостопанските производители. Зърнопроизводители от цялата страна излязоха на протести с искания държавата трябва да подпомогне земеделието на прага на световната финансова криза.Възможно е да има картелно споразумение за цената на хляба, тъй като пшеницата вече се купува на 220 - 230 лв., а цената на хляба си остава такава, каквато беше. Това каза пред Агенция “Фокус” Кирил Жендов – член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Единна народна партия (ЕНП) настоява за мерки на държавата срещу картелните споразумения за цената на хлебната пшеница и цената на хляба. Според Елеонора Николова хлебното зърно е стока от държавния резерв. От ЕНП са категорични, че борсовите цени на хлебната пшеница са спаднали с 42 % от началото на. Изкупната цена на пшеницата в момента започва от 16 стотинки за килограм и достига максимум до 19 стотинки. Минималната цена на царевицата пък е около 16 ст. 

Протестите

Агенция “Фокус”
Старозагорските зърнопроизводители не са имали разрешение да блокират главен път І-5 

Старозагорските зърнопроизводители не са имали разрешение да блокират път І-5, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Стара Загора. От пресцентъра уточняват, че вчера в Районното управление на МВР в Стара Загора е постъпило писмо за разрешен от кмета на общината протест на земеделските производители. Протестът е разрешен за времето от 11.00 до 13.00 часа на 06.11.2008г. в пешеходната зона в центъра града. Предприети са и съответните мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността при провеждане на мероприятието.
Вчера председателят на Инициативен комитет на земеделските производители – Стара Загора Красимир Аврамов е бил предупреден писмено на основание чл.56 от ЗМВР, за отговорността му по чл.174а, ал.2 от НК, чл.14 от ЗСММ и чл.270 от ЗМВР. На същата дата НАПИ е уведомила организаторите на протеста, че възразява срещу посочените от тях маршрути, тъй като те са част от републиканската пътна инфраструктура и ги уведомява относно реда за получаване на разрешение за временно ползване на части от пътното платно и земи в обхвата на пътя, регламентирани в Закона за пътищата, Наредбата за специално използване на пътищата и наредба 16 – за временна организация на движението. 
Въпреки предприетите мерки за недопускане придвижването на трактори и комбайни по пътищата, отворени за обществено ползване, около 50 земеделски машини, използвайки черни пътища и незасети земеделски площи, се съсредоточава в района на Птицекомбинат, с.Загоре, в близост до път І–5. Предприети са мерки за възпрепятстване на нерегламентирано блокиране на път І-5, който е част от републиканската пътна мрежа. Въпреки това пет трактора успяват да излязат на платното на път І–5 около 11.30 часа и възпрепятстват движението на превозни средства по пътя за около десет минути. След предприети действия от полицейските служител - отдадени разпореждания и предупреждения, движението е възстановено. При установяване на водачите на селскостопанските машини, блокирали пътя, служител на пътен контрол – Стара Загора, е бил ударен от водача на един от тракторите с вратата на машината. Служителят на реда е обслужен амбулаторно в Спешния център Стара Загора и е освободен с охлузване и рана на дясната ръка. По случая е образувано бързо производство. След събиране на материалите по случая ще бъдат взети административно – наказателни мерки срещу останалите водачи на селскостопанската техника, участвали в блокирането на пътя. 
В Районното управление на МВР в Стара Загора са били снети писмени обяснения от организаторите на протеста Красимир Аврамов и Радослав Христов. След комплектоване на материалите, преписката ще бъде изпратена в Районната прокуратура в Стара Загора по компетентност, с оглед наличие на данни за извършено престъпление по чл. 174а, ал.2 от Наказателния кодекс. 
От пресцентъра на старозагорската полиция уточняват, че на разрешеното от община Стара Загора място не са били проведени протестни действия. 

Агенция “Фокус”
Приключи протестът на земеделските производители в Сливен
 
Приключи протестът на земеделските производители в Сливен, предаде репортер на радио "Фокус"- Сливен. Председателят на Сдружението на земеделските производители ”Хаджи Димитър” в Сливен Петър Байчев отчете мероприятието като успешно с масово участие на земеделски производители. Протестните действия се проведоха мирно и без сблъсъци. По информация на Петър Байчев над 80 тежки машини са преминали през улиците на Сливен. Машините и протестиращите пристигнаха на летището край Сливен час и половина по-късно от предвиденото, заради образувани задръствания в града. Байчев коментира, че протестирайки мирно земеделските производители са заявили на правителството, че все още могат да чакат, но не безкрайно.
Гергана СУЛТАНОВА

Агенция “Фокус”
АФП: Зърнопроизводителите в България протестират
 
Зърнопроизводители организираха протести в редица градове в България, с искане продукцията им да бъде купувана на по-високи цени, съобщава АФП. Ако през 2007 г. цената на тон жито бе 500 лева (260 евро), тази година тя е наполовина по-ниска – 270 лева (138 евро), заради по-голямото предлагане на пазара, отбелязва агенцията. 
Шествие от 80 трактора премина по улиците в центъра на Бургас, блокирайки движението. Десетки земеделски производители и селскостопанска техника преминаха и през Враца, Попово и Стара Загора. Протестиращите в Хасково поискаха оставката на министъра на земеделието Валери Цветанов. 
В петък зърнопроизводителите планират нови демонстрации пред парламента в София. 

Агенция “Фокус”
ДПА: Протестиращите фермери в България блокираха ключови пътища
 
Около 3000 български фермери блокираха днес някои от основните пътища в страната в знак на протест срещу земеделската политика на правителството, предаде ДПА. Зърнопроизводителите, които се включиха в продължаващите вече месеци протести на млекопроизводителите, настояват да им бъдат изплатени субсидиите, които според тях им се дължат, както и да бъдат увеличени средствата за земеделие, предвидени в проектобюджета за 2009 година. 
Протестиращите настояват и за оставката на министъра на земеделието Валери Цветанов. Полицията задържа председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов, но се очаква утре в София да има нови протестни акции. 

Агенция “Фокус”
Повече от 50 зърнопроизводители блокираха гара Филипово в Пловдив за протестен митинг
 
Повече от 50 зърнопроизводители от Пловдивско, с трактори и друга техника, блокираха гара Филипово в Пловдив за протестен митинг, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. Пловдивските зърнопроизводители поискаха оставката на земеделския министър Валери Цветанов, тъй като той „не е защитил българските интереси по отношение субсидиране и изкупуване на продукцията им в условията на световната икономическа криза”. Хората си искат обещаните им и залегнали в бюджета национални доплащания до девет лева за единица обработваема площ и активна намеса на Националната интервенционна агенция, която от първи януари вече е длъжна да започне изкупуването на зърнената реколта при цени, не по-ниски от 1.3 евро за килограм. 
Тази година в европейски мащаб се отчита свръхпроизводство на зърнени култури, което е довело до срив при техните цени на стоковите борси и оттам до дисбаланс в себестойността на продукцията заради високите разходи по нейният добив, каза председателят на съюза на зърнопроизводителите от Пловдив Ангел Вукодинов. Държавата е тази, която трябва да защити българските производители от ценовия срив, който, въпреки благоприятните добиви, отново застрашава бранша с масови фалити, каза Вукодинов. Ако днес исканията на зърнопроизводителите не бъдат чути, те ще преместят своя протест пред Народното събрание.
Цветана ТОНЧЕВА 

Агенция “Фокус”
Протестиращи зърнопроизводители минаха с трактори през Враца

Колоната от трактори на протестиращите фермери от Врачанско мина през Враца, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. За да влязат в града обаче се наложи повечето от тях да свалят прикачения инвентар. Не бе разрешено в населеното място да влязат и комбайните, тъй като височината им би създала проблем за тролейбусната мрежа. С развети знамена на Европейския съюз и български трибагреници тракторите влязоха във Враца, минаха по булевард „Мито Орозов”, по бул. „Васил Кънчов”, който е част от главен път Е-79, през кръговото движение до ж.п. гарата и стигнаха до пътя за Мездра. След това колоната обърна посоката на движение по булевард „2 юни” и минавайки през „Червения площад” и по Крайречен булевард излезе от пределите на града. В протеста се включиха около 40 тежки машини, пристигнали от всички краища на региона.
Румяна БОРИСОВА

Агенция “Фокус”
Близо 80 зърнопроизводители протестираха във Велико Търново

Около 80 зърнопроизводители протестираха днес във Велико Търново, като част от националните протести на бранша в по-големите областни центрове, предаде репортер на радио “Фокус” – Велико Търново. Земеделците започнаха протестното си шествие от сградата на “Хлебозавод – Велико Търново”, преминаха през южен пътен възел и булевард “Христо Ботев” до сградата на община Велико Търново. Шествието бе подкрепено от 15 машини от различни типове земеделска техника – трактори, комбайни и др. Протестното шествие протече спокойно, без скандирания, смущаване на обществения ред и сблъсъци с органите на реда. Табели с надписи “Искаме си обещаните пари от подписаното споразумение” и “Стратегия и аграрна политика в Европа не се правят без съфинансиране от държавния бюджет” бяха издигнати от протестиращите, а на тежките машини можеха да се видят табелки “Да спасим България!”. След като достигнаха сградата на община Велико Търново, председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в града прочете декларация, в която обяви исканията на земеделците за превод на средства по ДФ “Земеделие”, залагане на 378 милиона лева в проектобюджет 2009 за дофинансиране на зърнопроизводителите, активна намеса на интервенционната агенция и оставката на министър Валери Цветанов, за нарушаването му на споразумението между асоциацията на зърнопроизводителите и Министерството на земеделието и храните, подписано на 8 февруари 2008 година. С декларацията, земеделците обявиха и намерението си да продължат протестите утре пред сградата на Парламента и твърдата си решимост да продължат с протестните действия до изпълнение на исканията им, като ако се наложи ще изпозлват всички възможни и позволени от закона средства. Изявление направи и председателят на съюза на зърнопроизводителите в Свищов, който подчерта, че засега земеделците нямат никакви политически искания, а само браншови, които целят спасяването на целия отрасъл, който е и единственото им препитание – на тях и на техните работници. Своята подкрепа изрази председателят на Националната развъдна асоциация на месо- и млекопроизводителите Христо Друмев, които присъства на протеста. Той заяви, че млекопроизводителите са съпричастни към проблемите на техните колеги зърнопроизводители и безрезервно подкрепят прочетената декларация. На кръстовището пред общината бе изсипан чувал с пшеница в знак на протест и земеделците продължиха своето протестно шествие по обратния маршрут – в посока "Хлебозавод – Велико Търново", с което и приключват днешните им действия.
Пламен КАРАИВАНОВ 

Агенция “Фокус”
Без инциденти премина протестът на зърнопроизводителите в Бургас
 
Приключи протестът на зърнопроизводителите от Бургаски регион и селскостопанските машини се завърнаха на първоначалната точка на протестно им шествие на ул. „Одрин” до старата зеленчукова на Бургас, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Над 150 зърнопроизводители от Бургаски регион със близо 80 трактора и камиони протестираха в Бургас. Исканията на зърнопроизводителите са по сметката на Държавен фонд "Земеделие" да бъдат прехвърлени 147 млн. лв. за национални доплащания към директните плащания за 2008 година, в проектозакона за Бюджет 2009 да бъдат предвидени 378 млн. лв., съгласно подписаното споразумение между производителите на зърно и министъра на земеделието и храните, както и пазарна подкрепа на Интервенционната агенция. „От 1 ноември трябва да стартира Интервенционната агенция, която да купи зърното по 101 евро. Това все още, въпреки че ни казват че е стартирало, ние не сме го усетили. Според нас няма изградена процедура за тази интервенция, защото няма лицензирани складове и тази цена от 198 лева ще се взема в тези складове при много големи изисквания, които ние не може да изпълним”, каза по време на протестния митинг Николай Киров, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас. По време на протеста зърнопроизводителите поискаха и оставката на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. „Не може един министър на земеделието, който трябва да защитава нашите интереси по медиите да казва, че българските земеделци били пресубсидирани. Вместо да подкрепя нашите искания за субсидии, които Европа ни разрешава, той говори, че сме пресубсидирани, а ние не сме го усетили”, допълни Киров. Той каза още, че българските земеделци не са конкурентоспособни на европейските си колеги, тъй като земеделците в ЕС получават по 40 евро на декар, а нашите производители са получили по 10 евро на декар субсидии. Стоян Гюзелев от Управителния съвет на Регионалния съюз на зърнопроизводителите каза, че в Бургаска област годишно около 500 милиона влизат под формата рента към кооператорите в на изпълнение на договорите пари, зърно олио и други продукти, т.е. отрасълът връща тези пари към българското население. „Българското земеделие е измъквало страната от две национални катастрофи. Той е най-живият отрасъл, който при задаващата се икономическа криза ще реши най-бързо краткосрочните проблеми на България. За тази година 1.5 млрд. от Брутния вътрешен продукт от износа се дължи на продукцията на пшеница, ечемик и слънчоглед. Това се дължи на тези хора които са тук. Парите, които ние чакаме, решават и демографския проблем. Земеделието задържа хората по места. Земеделието е единственият отрасъл, който все още задържа младите хора и който все още дава работа. Хората, които са тук обичат земята и са тук заради тази обич, защото са свързани със земята. Нашият проблем е проблем на обществото”, каза Гюзелев. Димо Андонов, който е арендатор от Айтос и обработва 8 000 декара земя благодари на всички, които днес са на протеста в Бургас. „До тук ни докара нямането, неизвестността, защото не знаем какво ще получим и кога ще го получим. Ако ние не бъдем единни и държавата не се обърне с лице към нас, голяма част от земеделците ще фалират. И тези хора ще трябва да отидат ратаи в Гърция, Испания да спят по чуждите ниви, овощни градини, а не да са при семействата си. Вярвам, че държавата ще прояви разбиране, защото повече така не може да продължава. Ножът вече е опрял до кокал. Зърното залежава в складовете, гъгриците започнаха да го ядат. Слънчогледът и царевицата стоят неизкупени. Кредитите са големи, а пари нямаме. Чакаме субсидиите, които ни обещаха”, каза Димо Андонов. След митинга протестната колона от селскостопанска техника премина по улиците „Проф. Якимов” ,колелото на пътя Бургас-София, ул. ”Стефан Стамболов”, ул. ”Струга”, кръстовище „Трапезица” и ул. „Одрин” до първоначалната точка на протестите. Организацията от страна на КАТ – Бургас бе добра и навсякъде по маршрута на протестиращите и на кръстовищата имаше постове на полицията. На места се получиха задръствания, докато премине колоната, която бе около километър, но до инциденти не се стигна. Земеделците от Бургас съобщиха, че утре ще участват в националния протест в столицата. 
Катя НИКОЛОВА 

Агенция “Фокус”
Около 60 са протестиращите зърнопроизводители от Ловешка област
 
40 машини и около 60 земеделски производители от Ловешка област започнаха своя протест днес, предаде кореспондентът на радио “Фокус” - Велико Търново. Протестиращите настояват незабавно да бъдат направени националните доплащания към директните плащания за тази година. В протеста се включиха зърнопроизводители от общините Ловеч, Летница, Угърчин и Луковит. Те тръгнаха с развети знамена, транспаранти и запалени фарове от фуражния завод край Ловеч, направиха обиколка в града и се отправиха по пътя за Плевен до разклона за село Слатина. Този маршрут ще бъде повторен няколко пъти през деня до 17.00 часа. “Надяваме се с тези протести този път да се разреши нашия проблем с националните доплащания. Подготвили сме декларация до председателя на Народното събрание и министъра на земеделието и храните, в която настояваме към ДФ “Земеделие” да бъдат прехвърлени 147 млн. лв. за доплащанията”, заяви Жана Мачуганова, председател на комитета, организиращ протестите. Тя е категорична, че този път, ако не бъдат изпълнени исканията на зърнопроизводителите, те ще настояват за оставка на земеделския министър Валери Цветанов. “Искрено се надяваме да бъдат удовлетворени исканията ни, защото в противен случай сме готови в средата на ноември да преминем към по-ефективни действия и гражданско неподчинение”, допълни Жана Мачуганова. Тя твърди, че това е трета поредна година, през която зърнопроизводителите са излъгани за изпращането на парите. Те са категорични, че не искат повече обещания, а действия, за да могат да са конкурентоспособни на пазара. 
Дарина ЦВЕТКОВА 

Агенция “Фокус”
Ако полицията не освободи Красимир Аврамов, зърнопроизводители пак ще блокират изхода от Стара Загора за АМ „Тракия” 

Протестиращите зърнопроизводители в Стара Загора заявиха, че ако полицията не освободи задържания председател на националната асоциация Красимир Аврамов, те отново ще блокират изхода от Стара Загора за АМ „Тракия”, предаде БНР. Над 100 селскостопански машини спряха в крайпътното платно на пътя Хасково-Димитровград. Зърнопроизводителите от областта протестират заради неизплатените директни плащания. Те настрояват в бюджета за 2009 година да бъдат предвидени 378 млн. лв. за доплащания към директните плащания. Протестиращите искат оставката на министъра на земеделието Валери Цветанов, който е казал, че браншът е пресубсидиран. Утре зърнопроизводители от хасковско ще се включат в националния протест в София.
И ловешките зърнопроизводители тръгнаха от северната промишлена зона в Ловеч с около 30 селскостопански машини. Колоната, която преминава през града ще стигне до разклона за село Слатина по пътя за Плевен. Протестното шествие е разрешено от Община Ловеч и е ескортирано от полицейска охрана. 

Агенция “Фокус”
Зърнопроизводители блокираха автомагистрала "Тракия" край Стара Загора
 
Протестиращите зърнопроизводители от старозагорски регион блокираха пътя на изхода за автомагистрала Тракия. Те спряха движението и блокираха пътя, без да имат разрешение за това от общинската управа, предаде Дарик радио. 
Охраняващите протеста полицаи арестуваха председателя на тракийската асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. 
Старозагорските зърнопроизводители напряавиха жива верига на изхода за автомагистрала Тракия. На протеста дойдоха близо стотина тежки машини и трактори. 
“Принудени сме да излезем на пътя и да заявим нашите искания. Едно от тях е оставката на земеделския министър Валери Цветанов", казаха протестиращите. 
Утре в София н вационалния протест ще се включат повече от 100 зърнопроизводители от Старозагорско. 
Ако не бъдем чути, ще правим протести всеки ден, заканиха се зърнопроизводителите. 

Агенция “Фокус”
Започна шествието на земеделските производители в Сливен
 
Започна шествието на земеделските производители в Сливен, предаде репортер на радио "Фокус"- Сливен. Близо 60 тежки машини се движат по сливенските улици, контролирани от полицията. Всеки момент се очаква колоната да пристигне на летището край Сливен, където местните земеделски производители ще проведат мирен протест срещу това, че не е предвидена допълнителна сума за единно доплащане на декар обработваема площ и други неизпълнени обещания от страна на Министерство на земеделието и храните. 
Петър Байчев, председател на Сдружението на земеделските производители ”Хаджи Димитър” заяви, че това е само едно предупредително протестно действие. Той каза още, че ще изчака, за да се разбере дали правителството ще гласува за следващата година да отдели пари за субсидиране на земеделците. Той изказа възмущението си и от това, че техният отрасъл формира 10% от Националния бюджет, а държавата го е изоставила. По думите му, фермерите не искат чак толкова много, тъй като тези пари, които биха могли да получат от държавата като субсидия ще покрият минимални техни разходи. Байчев припомни, че близо 80 фермери от област Сливен с два автобуса ще отпътуват утре за София, за да участват в националния протест в столицата. “Истината е, че трябва да отстояваме нашите искания и не може да се примирим с това, че държавата ще ни забрави”, каза в заключение председателят на Сдружението на земеделските производители "Хаджи Димитър" Петър Байчев.
Гергана СУЛТАНОВА 

Агенция “Фокус”
Оставката на министър Валери Цветанов поискаха хасковски зърнопроизводители
 
Оставката на министъра на земеделието и храните поискаха на протеста днес зърнопроизводители от Хасковски регион, предаде кореспондентът на Агенция "Фокус". Атанас Георгиев, член на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизодителите, разпространи декларация, адресирана до председателя на НС, министър-председателя и министъра на земеделието. В нея освен за оставката на министър Валери Цветанов се иска и по сметката на ДФ “Земеделие” да бъдат прехвърлени 147 млн. лв. за национални доплащания към директните плащания за 2008 г. Зърнопроизводителите настояват още в проектозакона за Бюджет 2009 да бъдат предвидени 378 млн. лв. за доплащане за 2009 г. Освен това земеделците настояват за пазарна намеса след намесата на Интервенционната агенция. 
Днес на входа на Хасково откъм Димитровград в аварийната лента се събраха повече от 50 машини на зърнопроизводители от региона. Те изразиха несъгласието си от ниските изкупни цени на пшеница и слънчоглед. Според тях е нелогично от повече разходи да се получават по-малко приходи. Сметките им показват, че през 2007 г. при среден добив 207 кг от декар и цена от 50 ст. за кг са получили по 103 лв. на декар. Докато тази година средният добив за пшеница и 370 кг при цена от 27 ст., приходът от 1 декар е 97 лв. Протестиращите ще останат край пътя до 12.30 часа. Протестът е охраняван от полиция. 
Мира МИТЕВА 

Агенция “Фокус”
Над 30 тежки селскостопански машини от цяла Врачанска област са спрени на пътя Враца-Оряхово

Над 30 тежки селскостопански машини от цяла Врачанска област са спрели на пътя Враца-Оряхово в местността Деривол, където се провежда протестът на зърнопроизводителите от района, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. Протестиращите настояват да бъде увеличена изкупната цена на продукцията им, тъй като това, което се плаща към момента не покрива разходите. Хората настояват да бъде актуализирано допълнителното плащане за 2009 г. и вместо 5 да получават 9 лева, въпреки че те не са получили и обещаните 5 лева, които според тях не са предвидени никъде на национално ниво. Зърнопроизводителите имат намерение да влязат с машините във Враца, като само тези с тежък прикачен инвентар ще останат извън града, тъй като законът не позволява. Утре протестът им ще продължи в столицата. 
Румяна БОРИСОВА 

Агенция “Фокус”
Тракторите на протестиращите зърнопроизводители блокираха движението в Бургас
 
Опашка от чакащи автомобили се образува на ул. “Одрин” в Бургас след като служители на “Пътна полиция” блокираха движението, за да се изтеглят тракторите, които участват в протеста на зърнопроизводителите от Бургаски регион, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. Огромна колона от селскостопанските автомобили се образува и по ул. “Проф. Якимов” в посока на колелото на пътя Бургас-София. Все още не всички трактори са се изтеглили от първоначалната точка. Силно затруднено ще бъде движението и в центъра на града по маршрута на протестиращите зърнопроизводители. Земеделците ще продължат протестното си шествие по ул. “Стефан Стамболов” и ул. “Струга” към едно от най-натоварените кръстовища в Бургас - Трапезица. 
Катя НИКОЛОВА

Коментарите

Агенция “Фокус”
Атанас Кънчев: Ще ползваме още една година парите по програма САПАРД
 
Дирекцията по земеделие в Европейската комисия предлага на България да се удължи с една година срокът, в който страната ни да може да разполага с парите по предприсъединителната програма САПАРД за развитие на земеделието. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио Атанас Кънчев, изпълнителен директор в оставка на Държавен фонд „Земеделие”. Той добави, че вече имаме получено официално писмо от еврокомисар Мариан Фишер-Боел, с което се предлага удължаването на програма САПАРД. Естествено, предстои решението да бъде потвърдено и от Еврокомисията, добави Атанас Кънчев. Той каза още, че за него и за неговия екип това е една много добра оценка за свършената от тях работа и показва също така качеството на изпълнение на плана за действие, който е бил разработван в продължение на четири месеца. Кънчев допълни обаче, че това не означава, че трябва да престанат проверките или контролните процедури да бъдат намалени, но все пак това е едно признание, че програма САПАРД е най-успешната предприсъединителна програма и постигнатият успех е много голям. 

Агенция “Фокус”
460 млн. лв. субсидии са получили българските земеделски производители през тази година
 
Общо над 460 млн. лева субсидии са получили българските земеделски производители през тази година за кампания 2007г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Парите са били изплатени по схеми и мерки за директни плащания. От тези средства българските зърнопроизводители са получили 180 511 972 лева под формата на преки плащания на площ. Отделно за подпомагане на производството на зърно са били платени 72 010 416 лева национални доплащания.
321 287 548 лева е общата сума изплатена на бенефициентите по Схемата за единно плащане на площ за кампания 2007 г. За национални доплащания земеделските производители са получили 109 382 745 лева. За необлагодетелствани планински райони изплатените средства са в размер на 23 619 066 лева, за други необлагодетелствани райони е изплатена сума в размер на 7 164 145 лева, а за енергийни култури са изплатени 187 202 лева.
Извън преките плащания на площ и националните доплащания, на зърнопроизводителите в страната бяха изплатени и 22 376 873 лева държавна помощ за компенсиране на загуби на земеделски производители за напълно пропаднали площи вследствие на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия. 

Агенция “Фокус”
ЕК ще предложи действието на програма САПАРД да бъде удължено до 2009 г. 

Еврокомисарят по земеделието Мариан Фешър Бойл информира с писмо българското правителство за намерението си да предложи Годишното финансово споразумение по САПАРД да бъде удължено с още една година, съобщиха от правителствената пресслужба. Това означава, че вместо действието на програмата у нас да приключи, както е предвидено през декември 2008 г., то ще бъде удължено до 31 декември 2009 г. Продължаването на програмата беше сред основните задачи, които вицепремиерът Меглена Плугчиева постави през месец май на институциите, ангажирани с програма САПАРД, след проведената одитна мисия на Главна дирекция”Земеделие” на ЕК.
Чрез писмото на еврокомисаря до вицепремиера Меглена Плугчиева, министъра на земеделието и храните Валери Цветанов и националния ръководител Димитър Ивановски се признават положените усилия от българска страна за извършените действия по програма САПАРД. 
В писмото комисар Мариан Фишър Бойл информира за възможността плащанията с европейски средства по спрените мерки да бъдат възстановени, а разплащанията да се извършват до 31.12.2009 г. Европейската комисия преустанови преди месеци плащанията по 3 от мерките и една подмярка по програма САПАРД - „инвестиции в земеделските стопанства” , „подобряване преработването и маркетинга на селскостопански и рибни продукти” и „развитие и диверсификация на икономически дейности, създаване на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи”/ на обща стойност 178 милиона лева, които в момента се изплащат със средства от националния бюджет/.
Възстановяването на плащанията от Европейската комисия ще започне след представянето на окончателния одитен доклад на одиторската компания „Ърнст енд Янг” и след съответната оценка на ЕК. 
Европейската комисия си запазва правото за наблюдение на изпълнението на предприсъединителната програма. 
Удължаването на програмата ще се отрази върху изпълнението на 720 проекта със субсидия на стойност 281 милиона лева. 

Агенция “Фокус”
Кирил Жендов: Възможно е да има картелно споразумение за цената на хляба
 
Възможно е да има картелно споразумение за цената на хляба, тъй като пшеницата вече се купува на 220 - 230 лв., а цената на хляба си остава такава, каквато беше. Това каза пред Агенция “Фокус” Кирил Жендов – член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 
„Все още не сме взели решение, как да подкрепим протестните действия от страна на Националната асоциация на зърнопроизводителите, тъй като в момента сме в период на приключване на сеитбата и на дълбоката оран и всички са заети”, посочи Жендов. На 11 ноември предстои заседание на УС на асоциацията, на което ще бъде решено как точно и с какви действия ще бъдат подкрепени исканията на производителите на зърно за националните доплащания на площ. 
„Мисля, че ще подкрепим и Декларацията на Националната асоциация на зърнопроизводителите с искане за оставка на министъра на земеделието и храните, защото той не защити нашите интереси”, заяви Жендов. 
Основните трудности, които срещат производителите на зърно, са продажбата и реализацията на пазара на прибраната реколта. Жендов обясни, че според неофициални данни, в страната наличното зърно – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица - е между седем и осем милиона тона. Така около два милиарда лева стоят в продукти, а средствата са необходими за торове и препарати. Жендов посочи, че всички консумативи са се увеличили, а цената на земеделската продукция е паднала. 
Десислава АНТОВА 

Агенция “Фокус”
Сергей Станишев: В пазара на изкупуването на зърно правителството трудно може да се намеси директно
 
В пазара на изкупуването на зърно правителството трудно може да се намеси директно. Това каза премиерът Сергей Станишев пред журналисти, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Станишев - правителството и в частност - министърът на земеделието, винаги са били готови да разглеждат исканията на селскостопанските производители сериозно. 
Премиерът припомни, че през тази година българските зърнопроизводители са били най-облагодетелствани с изплатените европейски субсидии в размер на около 460 млн. лв. До края на годината предстои изплащане на субсидиите от ЕС за 2008 година.
„Трябва да е ясно едно – че никога българското земеделие не е получавало толкова много субсидии, колкото през тази година”, каза още премиерът. Според него обаче - проблемите в селското стопанство остават, като най-сериозни са тези в млекопроизводството. Премиерът допълни, че правителството винаги е готово на преговори, стига исканията да бъдат разумни.
Юлиан ХРИСТОВ 

Агенция “Фокус”
Иван Стоилов: Не са възможни картелни споразумения в условията на пазарна икономика
 
Не е възможно да се постигат картелни споразумения за цената на хляба. Това каза пред Агенция “Фокус” Иван Стоилов изпълнителен директор на Българска асоциация на хранителната и питейна индустрия в България. „В България сме пазарна икономика и не е възможно да се прави така, че една – две фирми да налагат цената на хляба”, категоричен бе Стоилов. 
„Тази година реколтата е по-добра, което автоматично сваля цената на пшеницата за разлика от миналата година, когато бе обратното,” посочи Стоилов. По думите му цената на хляба със сигурност няма да се повиши, заради хубавата реколтата. „Не само пшеницата е фактор, който определя цената на хляба, но и горивата, човешкият фактор, както и останалите инвестиции в производството”, каза още Стоилов. 
Десислава АНТОВА 

Агенция “Фокус”
65 % от хлебопроизводството е в сивата икономика, твърдят от бранша
 
65% от хлебопроизводството е в сивата икономика, заяви пред Агенция “Фокус” Димитър Людиев, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. “Не знам дали в България има друг такъв бранш като хлебопроизводството, в който да има такова голямо участие на сивата икономика”, каза още Людиев. Според него не може в държавата да са необходими и да остават около 800-900 хил. тона брашно, които са нужни за изхранването на населението, а по официални данни да са регистрирани 45% от тях. По думите му Комисията за защита на конкуренцията е проверявала малките и средните фирми, но не се е самосезирала, за да провери индустриалните хребопроизводители. “Когато производителите са притиснати от невъзможност да присъстват на пазара, първото нещо е да намалят цените и да не плащат данъци. Непрекъснато се говори и за ниско качество на хлебните продукти. Когато една стока се конкурира и се слиза под нейната себестойност и до невъзможност да се плащат данъци, тогава се прави компромис с качеството и със суровините”, беше категоричен Людиев. Попитан каква е реалната цена на хляба, той уточни, че в България няма държавен стандарт и допълни: “Всяка фирма има право да изработи технологична документация, с която определя продукта, който произвежда. Хлебните изделия не могат да се съпоставят. Абсурдно е да се търси картелно споразумение между производителите. Ако има продукти с един и същ грамаж и се ползват с едно и също наименование, тогава може да има картел”.
Запитан федерацията подкрепя ли протеста на зърнопроизводителите, Людиев, че ги подкрепя, защото в повечето държави от Европейския съюз зърнопроизводството се дотира. “След като ги отрязаха от европейските пари, сега като ги отрежат и от нашия бюджет, производителите ще останат ощетени и ще изпаднат в затруднение. А това е основната суровина, с която и ние след това работим”, каза още той. 
Росица ГЕОРГИЕВА 

Агенция “Фокус”
В хлебопроизводството има зверска конкуренция, а не картели, категоричен е Борис Инчев 

Конкуренцията в производството на хляба е толкова голяма, че картелно споразумение никога не може да има, каза за Агенция „Фокус” председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България (БКИХСБ) Борис Инчев. „В България има достатъчно големи производители, но конкуренцията между нас е толкова остра, че самата идея за картелно споразумение е абсурдна. Цените на хляба обективно са паднали и в момента, но те не са се вдигнали пропорционално на увеличението на цените на зърното, нито ще паднат заради някакво намаление”, обясни той. 
В бранша съществува много голямо напрежение точно от това, че въпреки големите инвестиции, цените са много ниски спрямо европейските. Цените на хляба у нас са най-ниските в Европа, твърди Инчев - за разлика от цените на кравето масло, кашкавала и сиренето, където са почти като европейските.
„Ако си позволите да задържите малко по-висока цена от конкурента, вие моментално сте заминал. Ние вчера имахме събиране на нашата браншова камара, където сме се събрали големите хлебопроизводители (10 големи и 30-40 по-малки предприятия) - ами трябва да ви кажа, че никой не дойде от колегите, ние не можем по една или друга причина да се гледаме в момента, ние не си вдигане телефоните помежду си, а те ми говорят за картелни споразумения. Конкуренцията е толкова голяма, че се мъча да накарам колегите да си кажат добър ден и да не си палят бусовете... Не искам да говоря за какви цени става дума някъде из страната, защото ме е срам - цени, които са драстично ниски”, призна Инчев.
КЗК непрекъснато проверява цените на хляба, посочи още той. Председателят на браншовата камара даде за пример, че преди три-четири години КЗК е осъдила фирмата, в която работи той за много висока сума, заради формирани много ниски цени. „След това ние естествено спечелихме делото срещу тях. В производството на хляба става дума не за картели, а за зверска конкуренция”, посочи Инчев. 
Инчев коментира, че в действителност цената на зърното е паднала под 200 лв. на борсата, но цената на хляба не се определя само от този фактор. От друга страна пазарът на хляб у нас се саморегулира, а в страната ни има над 3 000 хлебопроизводители, които няма как да се картелират. 
Галина ДИМОВА 

Агенция “Фокус”
Според хлебопроизводители Комисията за защита на конкуренцията не е открила картелни споразумения в бранша
 
Комисията за защита на конкуренцията прави проверки в продължение на 6 месеца и не откри картелни споразумения между хлебопроизводителите. Това каза пред Агенция “Фокус” Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България" по повод апела на независимата депутатка Мария Капон да се вземат мерки срещу картелните споразумения за цената на хлебната пшеница и цената на хляба. Според него, ако някой може да накара 6 хил. фирми на пазара да сключат картелни споразумения, нека да го направи, но никой не може да постигне такова нещо. “Ако от Европейската народна партия имат доказателства за сключването на картелни споразумения между хлебопроизводите, нека се обърнат към компетентните органи. Декларации от хора, които през живота си не са видели как се прави хляб или как се ценообразува хлябът, са пълна глупост”, беше категоричен Попов. По думите му 60% от производителите на хляб са в “сивия” сектор и никой не прави нищо, за да се променят нещата. За 20 години никой не се бил сетил да подпомогне хлебопроизводителите, каза още Попов. Ако намаляването на цената на брашното и на бензина намали цената на хляба с 1 ст., само вдигането на кредитите, взети от производителите и вдигането на заплатите, вдига цената на хляба с 15 ст. Като цяло цената на хляба зависи от вида на хляба и от неговия грамаж, обясни още той и добави, че хлябът в България се продава на цени под себестойността си. “Цената на хляба не може и няма как да се намали. Само 35% от цената на хляба се формира от цената на брашното. Производителите правят и невъзможното, само за да изкарат по половин стотинка печалба. Но тази цена на хляба, която е в магазините, не е цената, на която продават производителите”, беше категоричен Попов. 
На въпрос дали ръководената от него асоциация подкрепя протестите на зърнопроизводителите, Попов заяви, че ще има ясна позиция след като заседава Националния консултивен съвет по зърното и след като там се представят мотивите за протеста. 
Росица ГЕОРГИЕВА 

Агенция “Фокус”
Продажбата на зърно в Добричка област е в застой
 
Продажбата на зърно в Добричка област е в застой, коментира Веселин Бакърджиев, един от големите зърнопроизводители в Добруджа, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Варна. Липсата на финансиране е причина за стагнацията не само на пазара на зърно, но и на този за другите селскостопански култури – царевица, слънчоглед и маслодайна рапица, които се произвеждат в региона, допълва Бакърджиев. От една страна преработвателите не изкупуват зърно, от друга –производителите, както към края на всяка година, имат различни плащания, като например - ренти. 
Мнението на Веселин Бакърджиев е, че банките трябва да бъдат подкрепени от държавата и всеки от ресорните министри да участва в този процес. Не се отпускат кредити нито на производители, нито на преработватели. На този етап цената на един тон хлебна пшеница в областта се движи между 200 – 210 лева. Липсата на нови финансови постъпления в бранша би довела до фалити, тъй като в последно време разходите за производство в сектора също са се повишили – по-скъпи са горивото, торовете, както и самите машини. В тази ситуация рефлексия има и върху следващата реколта, защото ще бъде трудно да се поемат разходите за засяване на нова зърнена продукция. Според Веселин Бакърджиев тазгодишната реколта може да бъде определена като добра като качество и количество. Статистиката на земеделското министерство сочи Добричка област като първенец в производството на пшеница за 2008 година. Освен това, регионът набавя своите приходи 90 на сто от земеделие и ако то не бъде подкрепяно от държавата, това би породило негативни последици, коментира Бакърджиев.
Жулиета НИКОЛОВА 

Агенция “Фокус”
Млекопроизводителите подкрепят напълно протестите на зърнопроизводителите, заяви Христо Друмев
 
Млекопроизводителите са съпричастни с проблемите на зърнопроизводството, затова ние безрезервно подкрепяме декларацията с техните искания. Това заяви по време на днешния протест на зърнопроизводителите във Велико Търново Христо Друмев, председател на Националната развъдна асоциация на месо- и млекопроизводителите в България, предаде репортер на радио “Фокус” – Велико Търново. Друмев уточни, че без заложени дофинансирания в Бюджет 2009 целият земеделски сектор е обречен, както и всички свързани с него отрасли – лека и хранителна индустрия, винопроизводство и т.н. “Няма друга държава, която така да е загърбила проблемите на своите земеделски производители”, категоричен бе Друмев. Той изрази своето възмущение, че при определената от ЕС рамка за земеделието, вече трета година земеделците не могат да получат полагаемите им се доплащания. “Ако ние не доведем нашата борба до успех, през 2010 година половината от фермите няма да съществуват, тъй като 2009 година е последната година, в която имаме право на национални доплащания”, каза още Христо Друмев. 
Пламен КАРАИВАНОВ 

Агенция “Фокус”
Яне Янев: Голяма част от бизнеса със зърното е мутризиран
 
Проблемът със зърнопроизводителите е сериозен, но той не е от тази година, а е проблем на прехода. Това каза пред Агенция “Фокус” лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев. „В България няма политика по отношение на този отрасъл. Всичко, което се правеше и се прави през годините, е хаотично, неадекватно и в ущърб или на производителите, или на потребителите. Порочна е схемата на купуването, търговията и преработката на зърното. Сбъркана е и ролята на държавата при взаимодействието между държавните институции и зърнопроизводителите. Няма интервенционни цени, няма действия от страна на държавата, които да дадат възможност българските производители да са в унисон със световните зърноборси. Тук винаги има напрежение, защото се намесват групировки и голяма част от бизнеса със зърното е мутризиран”, коментира Яне Янев. 
По думите му - категорично има картелни споразумения за цената на хлебната пшеница и хляба. „Има също негласни споразумения за рекет на производителите от съответни групировки, които от години държат или предават на други сродни полукриминални структури търговията със зърно. Проблемът започва още в първия етап на фазата на производство – при снабдяването с торове, горива и препарати за растителна защита – и продължава до самото прибиране на реколтата, съхраняването и износа в чужбина. В крайна сметка по отношение на тази затворена порочна схема, държавата трябва да има силна и ясна политика, за да може да я разчупи и да я замени с алтернатива, която отдавна действа в останалите страни-членки на ЕС”, каза Яне Янев. Алтернативата е свързана с това всяка година земеделските производители да имат гарантирани изкупни цени, да има борси, които да не позволяват спекулация с цените и да има райониране в страната по отношение на зърнопроизводството. Приоритетните земеделски райони държавата трябва да ги подпомага при производството на пшеница, ечемик, царевица и т.н. „Цените, които се предлагат на производителите, са изключително неприемливи и затова задържат реколтата и не я продават”, каза Яне Янев. „Подкрепям протеста в тези искания, които са свързани с общоевропейската аграрна политика”, добави той.
Ръководството на „Ред, законност и справедливост” ще се срещне утре в 9.30 часа с вицепремиера Меглена Плугчиева, министъра на земеделието и храните Валери Цветанов и ръководството на Държавен фонд „Земеделие”. Срещата ще се проведе в кабинета на Плугчиева. Тя ще бъде свързана с проблемите на зърнопроизводителите. 
Цветомира ГЕОРГИЕВА 

Агенция “Фокус”
Изкупната цена на зърното може да доведе до фалит, според производители
 
Изкупната цена на пшеницата в момента започва от 16 стотинки за килограм и достига максимум до 19 стотинки. Това заяви за радио “Фокус” - Велико Търново Жана Мачуганова, председател на протестния комитет на зърнопроизводителите в Ловешко. Минималната цена на царевицата пък е около 16 ст. Според нея цените са доста под себестойността на продукцията и е немислимо да се продължава напред. Мачуганова смята, че голяма част от зърнопроизводителите няма да могат да устоят на световната криза, която се отразява и на тях. Ако те не успеят да произведат зърното, необходимо на страната и не получат удовлетворяваща цена насреща, ще има и криза на пазара за храните. В момента пазарът е блокиран, като изкупни точки в страната, и голяма част от по-дребните и средни зърнопроизводители може да стигнат до кризисна ситуация, която може да доведе и до фалит, уточни Жана Мачуганова. 
Дарина ЦВЕТКОВА 

Агенция “Фокус”
Земеделските производители от Ловешко настояват за национална стратегия за аграрна политика
 
Ако не бъдат удовлетворени исканията ни по време на днешните протести, последиците ще са пагубни за българското земеделие. Това заяви за радио Фокус - Велико Търново Жана Мачуганова, председател на протестния комитет на зърнопроизводителите от Ловешка област. Според нея, без допълнителните плащания зърнопроизводителите не са конкурентноспособни. Исканите средства ще подпомогнат земеделците да закупят нова техника за по-съвременно европейско производство. “Ние настояваме и за изработване на стратегия в областта на аграрната политика в страната, която не се прави без съфинансиране от националния бюджет”, уточни Жана Мачуганова. Идеята на зърнопроизводителите е да се достигне до 55 на сто от субсидирането, което се дава на колегите им в страните-членки на ЕС. Те настояват и за по-високо външнотърговско салдо, земеделието да стане приоритет в държавното политика, за да се произвеждат по-качествени храни. 
Дарина ЦВЕТКОВА 

Агенция “Фокус”
Единна народна партия иска мерки срещу картелните споразумения за цената на хлебната пшеница
 
Единна народна партия (ЕНП) настоява за мерки на държавата срещу картелните споразумения за цената на хлебната пшеница и цената на хляба. Това заяви председателят на партията и независим депутат Мария Капон пред журналисти, предаде репортер на Агенция “Фокус”. От своя страна Елеонора Николова заяви, че хлебното зърно е стока от държавния резерв. Ето защо то е част от националната сигурност и с въпроса може да се занимава и ДАНС. „Може СРС да се използват срещу картелите”, коментира Николова.
По думите й – не бива държавните картели да се заменят с частни. От ЕНП са категорични, че борсовите цени на хлебната пшеница са спаднали с 42 % от началото на годината (от 376 долара за тон на 217 долара за тон). Освен това цената на горивата също спада. Това са основните компоненти от ценообразуването на стойността на хляба. Ето защо тя трябва да се понижава, а не спекулативно да се увеличава.
Марта МЛАДЕНОВА
Агенция Фокус
Избрани сайтове зърнопроизводителите