« назад


Картел за хляба?

И вчерашния ден мина под знака на протестите на селскостопанските производители. Зърнопроизводители от цялата страна излязоха на протести с искания държавата трябва да подпомогне земеделието на прага на световната финансова криза.Възможно е да има картелно споразумение за цената на хляба, тъй като пшеницата вече се купува на 220 - 230 лв., а цената на хляба си остава такава, каквато беше. Това каза пред Агенция “Фокус” Кирил Жендов – член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Единна народна партия (ЕНП) настоява за мерки на държавата срещу картелните споразумения за цената на хлебната пшеница и цената на хляба. Според Елеонора Николова хлебното зърно е стока от държавния резерв. От ЕНП са категорични, че борсовите цени на хлебната пшеница са спаднали с 42 % от началото на. Изкупната цена на пшеницата в момента започва от 16 стотинки за килограм и достига максимум до 19 стотинки. Минималната цена на царевицата пък е около 16 ст. 

Протестите

Агенция “Фокус”
Старозагорските зърнопроизводители не са имали разрешение да блокират главен път І-5 

Старозагорските зърнопроизводители не са имали разрешение да блокират път І-5, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Стара Загора. От пресцентъра уточняват, че вчера в Районното управление на МВР в Стара Загора е постъпило писмо за разрешен от кмета на общината протест на земеделските производители. Протестът е разрешен за времето от 11.00 до 13.00 часа на 06.11.2008г. в пешеходната зона в центъра града. Предприети са и съответните мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността при провеждане на мероприятието.
Вчера председателят на Инициативен комитет на земеделските производители – Стара Загора Красимир Аврамов е бил предупреден писмено на основание чл.56 от ЗМВР, за отговорността му по чл.174а, ал.2 от НК, чл.14 от ЗСММ и чл.270 от ЗМВР. На същата дата НАПИ е уведомила организаторите на протеста, че възразява срещу посочените от тях маршрути, тъй като те са част от републиканската пътна инфраструктура и ги уведомява относно реда за получаване на разрешение за временно ползване на части от пътното платно и земи в обхвата на пътя, регламентирани в Закона за пътищата, Наредбата за специално използване на пътищата и наредба 16 – за временна организация на движението. 
Въпреки предприетите мерки за недопускане придвижването на трактори и комбайни по пътищата, отворени за обществено ползване, около 50 земеделски машини, използвайки черни пътища и незасети земеделски площи, се съсредоточава в района на Птицекомбинат, с.Загоре, в близост до път І–5. Предприети са мерки за възпрепятстване на нерегламентирано блокиране на път І-5, който е част от републиканската пътна мрежа. Въпреки това пет трактора успяват да излязат на платното на път І–5 около 11.30 часа и възпрепятстват движението на превозни средства по пътя за около десет минути. След предприети действия от полицейските служител - отдадени разпореждания и предупреждения, движението е възстановено. При установяване на водачите на селскостопанските машини, блокирали пътя, служител на пътен контрол – Стара Загора, е бил ударен от водача на един от тракторите с вратата на машината. Служителят на реда е обслужен амбулаторно в Спешния център Стара Загора и е освободен с охлузване и рана на дясната ръка. По случая е образувано бързо производство. След събиране на материалите по случая ще бъдат взети административно – наказателни мерки срещу останалите водачи на селскостопанската техника, участвали в блокирането на пътя. 
В Районното управление на МВР в Стара Загора са били снети писмени обяснения от организаторите на протеста Красимир Аврамов и Радослав Христов. След комплектоване на материалите, преписката ще бъде изпратена в Районната прокуратура в Стара Загора по компетентност, с оглед наличие на данни за извършено престъпление по чл. 174а, ал.2 от Наказателния кодекс. 
От пресцентъра на старозагорската полиция уточняват, че на разрешеното от община Стара Загора място не са били проведени протестни действия. 

Агенция “Фокус”
Приключи протестът на земеделските производители в Сливен
 
Приключи протестът на земеделските производители в Сливен, предаде репортер на радио "Фокус"- Сливен. Председателят на Сдружението на земеделските производители ”Хаджи Димитър” в Сливен Петър Байчев отчете мероприятието като успешно с масово участие на земеделски производители. Протестните действия се проведоха мирно и без сблъсъци. По информация на Петър Байчев над 80 тежки машини са преминали през улиците на Сливен. Машините и протестиращите пристигнаха на летището край Сливен час и половина по-късно от предвиденото, заради образувани задръствания в града. Байчев коментира, че протестирайки мирно земеделските производители са заявили на правителството, че все още могат да чакат, но не безкрайно.
Гергана СУЛТАНОВА

Агенция “Фокус”
АФП: Зърнопроизводителите в България протестират
 
Зърнопроизводители организираха протести в редица градове в България, с искане продукцията им да бъде купувана на по-високи цени, съобщава АФП. Ако през 2007 г. цената на тон жито бе 500 лева (260 евро), тази година тя е наполовина по-ниска – 270 лева (138 евро), заради по-голямото предлагане на пазара, отбелязва агенцията. 
Шествие от 80 трактора премина по улиците в центъра на Бургас, блокирайки движението. Десетки земеделски производители и селскостопанска техника преминаха и през Враца, Попово и Стара Загора. Протестиращите в Хасково поискаха оставката на министъра на земеделието Валери Цветанов. 
В петък зърнопроизводителите планират нови демонстрации пред парламента в София. 

Агенция “Фокус”
ДПА: Протестиращите фермери в България блокираха ключови пътища
 
Около 3000 български фермери блокираха днес някои от основните пътища в страната в знак на протест срещу земеделската политика на правителството, предаде ДПА. Зърнопроизводителите, които се включиха в продължаващите вече месеци протести на млекопроизводителите, настояват да им бъдат изплатени субсидиите, които според тях им се дължат, както и да бъдат увеличени средствата за земеделие, предвидени в проектобюджета за 2009 година. 
Протестиращите настояват и за оставката на министъра на земеделието Валери Цветанов. Полицията задържа председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов, но се очаква утре в София да има нови протестни акции. 

Агенция “Фокус”
Повече от 50 зърнопроизводители блокираха гара Филипово в Пловдив за протестен митинг
 
Повече от 50 зърнопроизводители от Пловдивско, с трактори и друга техника, блокираха гара Филипово в Пловдив за протестен митинг, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. Пловдивските зърнопроизводители поискаха оставката на земеделския министър Валери Цветанов, тъй като той „не е защитил българските интереси по отношение субсидиране и изкупуване на продукцията им в условията на световната икономическа криза”. Хората си искат обещаните им и залегнали в бюджета национални доплащания до девет лева за единица обработваема площ и активна намеса на Националната интервенционна агенция, която от първи януари вече е длъжна да започне изкупуването на зърнената реколта при цени, не по-ниски от 1.3 евро за килограм. 
Тази година в европейски мащаб се отчита свръхпроизводство на зърнени култури, което е довело до срив при техните цени на стоковите борси и оттам до дисбаланс в себестойността на продукцията заради високите разходи по нейният добив, каза председателят на съюза на зърнопроизводителите от Пловдив Ангел Вукодинов. Държавата е тази, която трябва да защити българските производители от ценовия срив, който, въпреки благоприятните добиви, отново застрашава бранша с масови фалити, каза Вукодинов. Ако днес исканията на зърнопроизводителите не бъдат чути, те ще преместят своя протест пред Народното събрание.
Цветана ТОНЧЕВА 

Агенция “Фокус”
Протестиращи зърнопроизводители минаха с трактори през Враца

Колоната от трактори на протестиращите фермери от Врачанско мина през Враца, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. За да влязат в града обаче се наложи повечето от тях да свалят прикачения инвентар. Не бе разрешено в населеното място да влязат и комбайните, тъй като височината им би създала проблем за тролейбусната мрежа. С развети знамена на Европейския съюз и български трибагреници тракторите влязоха във Враца, минаха по булевард „Мито Орозов”, по бул. „Васил Кънчов”, който е част от главен път Е-79, през кръговото движение до ж.п. гарата и стигнаха до пътя за Мездра. След това колоната обърна посоката на движение по булевард „2 юни” и минавайки през „Червения площад” и по Крайречен булевард излезе от пределите на града. В протеста се включиха около 40 тежки машини, пристигнали от всички краища на региона.
Румяна БОРИСОВА

Агенция “Фокус”
Близо 80 зърнопроизводители протестираха във Велико Търново

Около 80 зърнопроизводители протестираха днес във Велико Търново, като част от националните протести на бранша в по-големите областни центрове, предаде репортер на радио “Фокус” – Велико Търново. Земеделците започнаха протестното си шествие от сградата на “Хлебозавод – Велико Търново”, преминаха през южен пътен възел и булевард “Христо Ботев” до сградата на община Велико Търново. Шествието бе подкрепено от 15 машини от различни типове земеделска техника – трактори, комбайни и др. Протестното шествие протече спокойно, без скандирания, смущаване на обществения ред и сблъсъци с органите на реда. Табели с надписи “Искаме си обещаните пари от подписаното споразумение” и “Стратегия и аграрна политика в Европа не се правят без съфинансиране от държавния бюджет” бяха издигнати от протестиращите, а на тежките машини можеха да се видят табелки “Да спасим България!”. След като достигнаха сградата на община Велико Търново, председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в града прочете декларация, в която обяви исканията на земеделците за превод на средства по ДФ “Земеделие”, залагане на 378 милиона лева в проектобюджет 2009 за дофинансиране на зърнопроизводителите, активна намеса на интервенционната агенция и оставката на министър Валери Цветанов, за нарушаването му на споразумението между асоциацията на зърнопроизводителите и Министерството на земеделието и храните, подписано на 8 февруари 2008 година. С декларацията, земеделците обявиха и намерението си да продължат протестите утре пред сградата на Парламента и твърдата си решимост да продължат с протестните действия до изпълнение на исканията им, като ако се наложи ще изпозлват всички възможни и позволени от закона средства. Изявление направи и председателят на съюза на зърнопроизводителите в Свищов, който подчерта, че засега земеделците нямат никакви политически искания, а само браншови, които целят спасяването на целия отрасъл, който е и единственото им препитание – на тях и на техните работници. Своята подкрепа изрази председателят на Националната развъдна асоциация на месо- и млекопроизводителите Христо Друмев, които присъства на протеста. Той заяви, че млекопроизводителите са съпричастни към проблемите на техните колеги зърнопроизводители и безрезервно подкрепят прочетената декларация. На кръстовището пред общината бе изсипан чувал с пшеница в знак на протест и земеделците продължиха своето протестно шествие по обратния маршрут – в посока "Хлебозавод – Велико Търново", с което и приключват днешните им действия.
Пламен КАРАИВАНОВ 

Агенция “Фокус”
Без инциденти премина протестът на зърнопроизводителите в Бургас
 
Приключи протестът на зърнопроизводителите от Бургаски регион и селскостопанските машини се завърнаха на първоначалната точка на протестно им шествие на ул. „Одрин” до старата зеленчукова на Бургас, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Над 150 зърнопроизводители от Бургаски регион със близо 80 трактора и камиони протестираха в Бургас. Исканията на зърнопроизводителите са по сметката на Държавен фонд "Земеделие" да бъдат прехвърлени 147 млн. лв. за национални доплащания към директните плащания за 2008 година, в проектозакона за Бюджет 2009 да бъдат предвидени 378 млн. лв., съгласно подписаното споразумение между производителите на зърно и министъра на земеделието и храните, както и пазарна подкрепа на Интервенционната агенция. „От 1 ноември трябва да стартира Интервенционната агенция, която да купи зърното по 101 евро. Това все още, въпреки че ни казват че е стартирало, ние не сме го усетили. Според нас няма изградена процедура за тази интервенция, защото няма лицензирани складове и тази цена от 198 лева ще се взема в тези складове при много големи изисквания, които ние не може да изпълним”, каза по време на протестния митинг Николай Киров, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас. По време на протеста зърнопроизводителите поискаха и оставката на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. „Не може един министър на земеделието, който трябва да защитава нашите интереси по медиите да казва, че българските земеделци били пресубсидирани. Вместо да подкрепя нашите искания за субсидии, които Европа ни разрешава, той говори, че сме пресубсидирани, а ние не сме го усетили”, допълни Киров. Той каза още, че българските земеделци не са конкурентоспособни на европейските си колеги, тъй като земеделците в ЕС получават по 40 евро на декар, а нашите производители са получили по 10 евро на декар субсидии. Стоян Гюзелев от Управителния съвет на Регионалния съюз на зърнопроизводителите каза, че в Бургаска област годишно около 500 милиона влизат под формата рента към кооператорите в на изпълнение на договорите пари, зърно олио и други продукти, т.е. отрасълът връща тези пари към българското население. „Българското земеделие е измъквало страната от две национални катастрофи. Той е най-живият отрасъл, който при задаващата се икономическа криза ще реши най-бързо краткосрочните проблеми на България. За тази година 1.5 млрд. от Брутния вътрешен продукт от износа се дължи на продукцията на пшеница, ечемик и слънчоглед. Това се дължи на тези хора които са тук. Парите, които ние чакаме, решават и демографския проблем. Земеделието задържа хората по места. Земеделието е единственият отрасъл, който все още задържа младите хора и който все още дава работа. Хората, които са тук обичат земята и са тук заради тази обич, защото са свързани със земята. Нашият проблем е проблем на обществото”, каза Гюзелев. Димо Андонов, който е арендатор от Айтос и обработва 8 000 декара земя благодари на всички, които днес са на протеста в Бургас. „До тук ни докара нямането, неизвестността, защото не знаем какво ще получим и кога ще го получим. Ако ние не бъдем единни и държавата не се обърне с лице към нас, голяма част от земеделците ще фалират. И тези хора ще трябва да отидат ратаи в Гърция, Испания да спят по чуждите ниви, овощни градини, а не да са при семействата си. Вярвам, че държавата ще прояви разбиране, защото повече така не може да продължава. Ножът вече е опрял до кокал. Зърното залежава в складовете, гъгриците започнаха да го ядат. Слънчогледът и царевицата стоят неизкупени. Кредитите са големи, а пари нямаме. Чакаме субсидиите, които ни обещаха”, каза Димо Андонов. След митинга протестната колона от селскостопанска техника премина по улиците „Проф. Якимов” ,колелото на пътя Бургас-София, ул. ”Стефан Стамболов”, ул. ”Струга”, кръстовище „Трапезица” и ул. „Одрин” до първоначалната точка на протестите. Организацията от страна на КАТ – Бургас бе добра и навсякъде по маршрута на протестиращите и на кръстовищата имаше постове на полицията. На места се получиха задръствания, докато премине колоната, която бе около километър, но до инциденти не се стигна. Земеделците от Бургас съобщиха, че утре ще участват в националния протест в столицата. 
Катя НИКОЛОВА 

Агенция “Фокус”
Около 60 са протестиращите зърнопроизводители от Ловешка област
 
40 машини и около 60 земеделски производители от Ловешка област започнаха своя протест днес, предаде кореспондентът на радио “Фокус” - Велико Търново. Протестиращите настояват незабавно да бъдат направени националните доплащания към директните плащания за тази година. В протеста се включиха зърнопроизводители от общините Ловеч, Летница, Угърчин и Луковит. Те тръгнаха с развети знамена, транспаранти и запалени фарове от фуражния завод край Ловеч, направиха обиколка в града и се отправиха по пътя за Плевен до разклона за село Слатина. Този маршрут ще бъде повторен няколко пъти през деня до 17.00 часа. “Надяваме се с тези протести този път да се разреши нашия проблем с националните доплащания. Подготвили сме декларация до председателя на Народното събрание и министъра на земеделието и храните, в която настояваме към ДФ “Земеделие” да бъдат прехвърлени 147 млн. лв. за доплащанията”, заяви Жана Мачуганова, председател на комитета, организиращ протестите. Тя е категорична, че този път, ако не бъдат изпълнени исканията на зърнопроизводителите, те ще настояват за оставка на земеделския министър Валери Цветанов. “Искрено се надяваме да бъдат удовлетворени исканията ни, защото в противен случай сме готови в средата на ноември да преминем към по-ефективни действия и гражданско неподчинение”, допълни Жана Мачуганова. Тя твърди, че това е трета поредна година, през която зърнопроизводителите са излъгани за изпращането на парите. Те са категорични, че не искат повече обещания, а действия, за да могат да са конкурентоспособни на пазара. 
Дарина ЦВЕТКОВА 

Агенция “Фокус”
Ако полицията не освободи Красимир Аврамов, зърнопроизводители пак ще блокират изхода от Стара Загора за АМ „Тракия” 

Протестиращите зърнопроизводители в Стара Загора заявиха, че ако полицията не освободи задържания председател на националната асоциация Красимир Аврамов, те отново ще блокират изхода от Стара Загора за АМ „Тракия”, предаде БНР. Над 100 селскостопански машини спряха в крайпътното платно на пътя Хасково-Димитровград. Зърнопроизводителите от областта протестират заради неизплатените директни плащания. Те настрояват в бюджета за 2009 година да бъдат предвидени 378 млн. лв. за доплащания към директните плащания. Протестиращите искат оставката на министъра на земеделието Валери Цветанов, който е казал, че браншът е пресубсидиран. Утре зърнопроизводители от хасковско ще се включат в националния протест в София.
И ловешките зърнопроизводители тръгнаха от северната промишлена зона в Ловеч с около 30 селскостопански машини. Колоната, която преминава през града ще стигне до разклона за село Слатина по пътя за Плевен. Протестното шествие е разрешено от Община Ловеч и е ескортирано от полицейска охрана. 

Агенция “Фокус”
Зърнопроизводители блокираха автомагистрала "Тракия" край Стара Загора
 
Протестиращите зърнопроизводители от старозагорски регион блокираха пътя на изхода за автомагистрала Тракия. Те спряха движението и блокираха пътя, без да имат разрешение за това от общинската управа, предаде Дарик радио. 
Охраняващите протеста полицаи арестуваха председателя на тракийската асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. 
Старозагорските зърнопроизводители напряавиха жива верига на изхода за автомагистрала Тракия. На протеста дойдоха близо стотина тежки машини и трактори. 
“Принудени сме да излезем на пътя и да заявим нашите искания. Едно от тях е оставката на земеделския министър Валери Цветанов", казаха протестиращите. 
Утре в София н вационалния протест ще се включат повече от 100 зърнопроизводители от Старозагорско. 
Ако не бъдем чути, ще правим протести всеки ден, заканиха се зърнопроизводителите. 

Агенция “Фокус”
Започна шествието на земеделските производители в Сливен
 
Започна шествието на земеделските производители в Сливен, предаде репортер на радио "Фокус"- Сливен. Близо 60 тежки машини се движат по сливенските улици, контролирани от полицията. Всеки момент се очаква колоната да пристигне на летището край Сливен, където местните земеделски производители ще проведат мирен протест срещу това, че не е предвидена допълнителна сума за единно доплащане на декар обработваема площ и други неизпълнени обещания от страна на Министерство на земеделието и храните. 
Петър Байчев, председател на Сдружението на земеделските производители ”Хаджи Димитър” заяви, че това е само едно предупредително протестно действие. Той каза още, че ще изчака, за да се разбере дали правителството ще гласува за следващата година да отдели пари за субсидиране на земеделците. Той изказа възмущението си и от това, че техният отрасъл формира 10% от Националния бюджет, а държавата го е изоставила. По думите му, фермерите не искат чак толкова много, тъй като тези пари, които биха могли да получат от държавата като субсидия ще покрият минимални техни разходи. Байчев припомни, че близо 80 фермери от област Сливен с два автобуса ще отпътуват утре за София, за да участват в националния протест в столицата. “Истината е, че трябва да отстояваме нашите искания и не може да се примирим с това, че държавата ще ни забрави”, каза в заключение председателят на Сдружението на земеделските производители "Хаджи Димитър" Петър Байчев.
Гергана СУЛТАНОВА 

Агенция “Фокус”
Оставката на министър Валери Цветанов поискаха хасковски зърнопроизводители
 
Оставката на министъра на земеделието и храните поискаха на протеста днес зърнопроизводители от Хасковски регион, предаде кореспондентът на Агенция "Фокус". Атанас Георгиев, член на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизодителите, разпространи декларация, адресирана до председателя на НС, министър-председателя и министъра на земеделието. В нея освен за оставката на министър Валери Цветанов се иска и по сметката на ДФ “Земеделие” да бъдат прехвърлени 147 млн. лв. за национални доплащания към директните плащания за 2008 г. Зърнопроизводителите настояват още в проектозакона за Бюджет 2009 да бъдат предвидени 378 млн. лв. за доплащане за 2009 г. Освен това земеделците настояват за пазарна намеса след намесата на Интервенционната агенция. 
Днес на входа на Хасково откъм Димитровград в аварийната лента се събраха повече от 50 машини на зърнопроизводители от региона. Те изразиха несъгласието си от ниските изкупни цени на пшеница и слънчоглед. Според тях е нелогично от повече разходи да се получават по-малко приходи. Сметките им показват, че през 2007 г. при среден добив 207 кг от декар и цена от 50 ст. за кг са получили по 103 лв. на декар. Докато тази година средният добив за пшеница и 370 кг при цена от 27 ст., приходът от 1 декар е 97 лв. Протестиращите ще останат край пътя до 12.30 часа. Протестът е охраняван от полиция. 
Мира МИТЕВА 

Агенция “Фокус”
Над 30 тежки селскостопански машини от цяла Врачанска област са спрени на пътя Враца-Оряхово

Над 30 тежки селскостопански машини от цяла Врачанска област са спрели на пътя Враца-Оряхово в местността Деривол, където се провежда протестът на зърнопроизводителите от района, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. Протестиращите настояват да бъде увеличена изкупната цена на продукцията им, тъй като това, което се плаща към момента не покрива разходите. Хората настояват да бъде актуализирано допълнителното плащане за 2009 г. и вместо 5 да получават 9 лева, въпреки че те не са получили и обещаните 5 лева, които според тях не са предвидени никъде на национално ниво. Зърнопроизводителите имат намерение да влязат с машините във Враца, като само тези с тежък прикачен инвентар ще останат извън града, тъй като законът не позволява. Утре протестът им ще продължи в столицата. 
Румяна БОРИСОВА 

Агенция “Фокус”
Тракторите на протестиращите зърнопроизводители блокираха движението в Бургас
 
Опашка от чакащи автомобили се образува на ул. “Одрин” в Бургас след като служители на “Пътна полиция” блокираха движението, за да се изтеглят тракторите, които участват в протеста на зърнопроизводителите от Бургаски регион, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. Огромна колона от селскостопанските автомобили се образува и по ул. “Проф. Якимов” в посока на колелото на пътя Бургас-София. Все още не всички трактори са се изтеглили от първоначалната точка. Силно затруднено ще бъде движението и в центъра на града по маршрута на протестиращите зърнопроизводители. Земеделците ще продължат протестното си шествие по ул. “Стефан Стамболов” и ул. “Струга” към едно от най-натоварените кръстовища в Бургас - Трапезица. 
Катя НИКОЛОВА

Коментарите

Агенция “Фокус”
Атанас Кънчев: Ще ползваме още една година парите по програма САПАРД
 
Дирекцията по земеделие в Европейската комисия предлага на България да се удължи с една година срокът, в който страната ни да може да разполага с парите по предприсъединителната програма САПАРД за развитие на земеделието. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио Атанас Кънчев, изпълнителен директор в оставка на Държавен фонд „Земеделие”. Той добави, че вече имаме получено официално писмо от еврокомисар Мариан Фишер-Боел, с което се предлага удължаването на програма САПАРД. Естествено, предстои решението да бъде потвърдено и от Еврокомисията, добави Атанас Кънчев. Той каза още, че за него и за неговия екип това е една много добра оценка за свършената от тях работа и показва също така качеството на изпълнение на плана за действие, който е бил разработван в продължение на четири месеца. Кънчев допълни обаче, че това не означава, че трябва да престанат проверките или контролните процедури да бъдат намалени, но все пак това е едно признание, че програма САПАРД е най-успешната предприсъединителна програма и постигнатият успех е много голям. 

Агенция “Фокус”
460 млн. лв. субсидии са получили българските земеделски производители през тази година
 
Общо над 460 млн. лева субсидии са получили българските земеделски производители през тази година за кампания 2007г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Парите са били изплатени по схеми и мерки за директни плащания. От тези средства българските зърнопроизводители са получили 180 511 972 лева под формата на преки плащания на площ. Отделно за подпомагане на производството на зърно са били платени 72 010 416 лева национални доплащания.
321 287 548 лева е общата сума изплатена на бенефициентите по Схемата за единно плащане на площ за кампания 2007 г. За национални доплащания земеделските производители са получили 109 382 745 лева. За необлагодетелствани планински райони изплатените средства са в размер на 23 619 066 лева, за други необлагодетелствани райони е изплатена сума в размер на 7 164 145 лева, а за енергийни култури са изплатени 187 202 лева.
Извън преките плащания на площ и националните доплащания, на зърнопроизводителите в страната бяха изплатени и 22 376 873 лева държавна помощ за компенсиране на загуби на земеделски производители за напълно пропаднали площи вследствие на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия. 

Агенция “Фокус”
ЕК ще предложи действието на програма САПАРД да бъде удължено до 2009 г. 

Еврокомисарят по земеделието Мариан Фешър Бойл информира с писмо българското правителство за намерението си да предложи Годишното финансово споразумение по САПАРД да бъде удължено с още една година, съобщиха от правителствената пресслужба. Това означава, че вместо действието на програмата у нас да приключи, както е предвидено през декември 2008 г., то ще бъде удължено до 31 декември 2009 г. Продължаването на програмата беше сред основните задачи, които вицепремиерът Меглена Плугчиева постави през месец май на институциите, ангажирани с програма САПАРД, след проведената одитна мисия на Главна дирекция”Земеделие” на ЕК.
Чрез писмото на еврокомисаря до вицепремиера Меглена Плугчиева, министъра на земеделието и храните Валери Цветанов и националния ръководител Димитър Ивановски се признават положените усилия от българска страна за извършените действия по програма САПАРД. 
В писмото комисар Мариан Фишър Бойл информира за възможността плащанията с европейски средства по спрените мерки да бъдат възстановени, а разплащанията да се извършват до 31.12.2009 г. Европейската комисия преустанови преди месеци плащанията по 3 от мерките и една подмярка по програма САПАРД - „инвестиции в земеделските стопанства” , „подобряване преработването и маркетинга на селскостопански и рибни продукти” и „развитие и диверсификация на икономически дейности, създаване на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи”/ на обща стойност 178 милиона лева, които в момента се изплащат със средства от националния бюджет/.
Възстановяването на плащанията от Европейската комисия ще започне след представянето на окончателния одитен доклад на одиторската компания „Ърнст енд Янг” и след съответната оценка на ЕК. 
Европейската комисия си запазва правото за наблюдение на изпълнението на предприсъединителната програма. 
Удължаването на програмата ще се отрази върху изпълнението на 720 проекта със субсидия на стойност 281 милиона лева. 

Агенция “Фокус”
Кирил Жендов: Възможно е да има картелно споразумение за цената на хляба
 
Възможно е да има картелно споразумение за цената на хляба, тъй като пшеницата вече се купува на 220 - 230 лв., а цената на хляба си остава такава, каквато беше. Това каза пред Агенция “Фокус” Кирил Жендов – член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 
„Все още не сме взели решение, как да подкрепим протестните действия от страна на Националната асоциация на зърнопроизводителите, тъй като в момента сме в период на приключване на сеитбата и на дълбоката оран и всички са заети”, посочи Жендов. На 11 ноември предстои заседание на УС на асоциацията, на което ще бъде решено как точно и с какви действия ще бъдат подкрепени исканията на производителите на зърно за националните доплащания на площ. 
„Мисля, че ще подкрепим и Декларацията на Националната асоциация на зърнопроизводителите с искане за оставка на министъра на земеделието и храните, защото той не защити нашите интереси”, заяви Жендов. 
Основните трудности, които срещат производителите на зърно, са продажбата и реализацията на пазара на прибраната реколта. Жендов обясни, че според неофициални данни, в страната наличното зърно – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица - е между седем и осем милиона тона. Така около два милиарда лева стоят в продукти, а средствата са необходими за торове и препарати. Жендов посочи, че всички консумативи са се увеличили, а цената на земеделската продукция е паднала. 
Десислава АНТОВА 

Агенция “Фокус”
Сергей Станишев: В пазара на изкупуването на зърно правителството трудно може да се намеси директно
 
В пазара на изкупуването на зърно правителството трудно може да се намеси директно. Това каза премиерът Сергей Станишев пред журналисти, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Станишев - правителството и в частност - министърът на земеделието, винаги са били готови да разглеждат исканията на селскостопанските производители сериозно. 
Премиерът припомни, че през тази година българските зърнопроизводители са били най-облагодетелствани с изплатените европейски субсидии в размер на около 460 млн. лв. До края на годината предстои изплащане на субсидиите от ЕС за 2008 година.
„Трябва да е ясно едно – че никога българското земеделие не е получавало толкова много субсидии, колкото през тази година”, каза още премиерът. Според него обаче - проблемите в селското стопанство остават, като най-сериозни са тези в млекопроизводството. Премиерът допълни, че правителството винаги е готово на преговори, стига исканията да бъдат разумни.
Юлиан ХРИСТОВ 

Агенция “Фокус”
Иван Стоилов: Не са възможни картелни споразумения в условията на пазарна икономика
 
Не е възможно да се постигат картелни споразумения за цената на хляба. Това каза пред Агенция “Фокус” Иван Стоилов изпълнителен директор на Българска асоциация на хранителната и питейна индустрия в България. „В България сме пазарна икономика и не е възможно да се прави така, че една – две фирми да налагат цената на хляба”, категоричен бе Стоилов. 
„Тази година реколтата е по-добра, което автоматично сваля цената на пшеницата за разлика от миналата година, когато бе обратното,” посочи Стоилов. По думите му цената на хляба със сигурност няма да се повиши, заради хубавата реколтата. „Не само пшеницата е фактор, който определя цената на хляба, но и горивата, човешкият фактор, както и останалите инвестиции в производството”, каза още Стоилов. 
Десислава АНТОВА 

Агенция “Фокус”
65 % от хлебопроизводството е в сивата икономика, твърдят от бранша
 
65% от хлебопроизводството е в сивата икономика, заяви пред Агенция “Фокус” Димитър Людиев, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. “Не знам дали в България има друг такъв бранш като хлебопроизводството, в който да има такова голямо участие на сивата икономика”, каза още Людиев. Според него не може в държавата да са необходими и да остават около 800-900 хил. тона брашно, които са нужни за изхранването на населението, а по официални данни да са регистрирани 45% от тях. По думите му Комисията за защита на конкуренцията е проверявала малките и средните фирми, но не се е самосезирала, за да провери индустриалните хребопроизводители. “Когато производителите са притиснати от невъзможност да присъстват на пазара, първото нещо е да намалят цените и да не плащат данъци. Непрекъснато се говори и за ниско качество на хлебните продукти. Когато една стока се конкурира и се слиза под нейната себестойност и до невъзможност да се плащат данъци, тогава се прави компромис с качеството и със суровините”, беше категоричен Людиев. Попитан каква е реалната цена на хляба, той уточни, че в България няма държавен стандарт и допълни: “Всяка фирма има право да изработи технологична документация, с която определя продукта, който произвежда. Хлебните изделия не могат да се съпоставят. Абсурдно е да се търси картелно споразумение между производителите. Ако има продукти с един и същ грамаж и се ползват с едно и също наименование, тогава може да има картел”.
Запитан федерацията подкрепя ли протеста на зърнопроизводителите, Людиев, че ги подкрепя, защото в повечето държави от Европейския съюз зърнопроизводството се дотира. “След като ги отрязаха от европейските пари, сега като ги отрежат и от нашия бюджет, производителите ще останат ощетени и ще изпаднат в затруднение. А това е основната суровина, с която и ние след това работим”, каза още той. 
Росица ГЕОРГИЕВА 

Агенция “Фокус”
В хлебопроизводството има зверска конкуренция, а не картели, категоричен е Борис Инчев 

Конкуренцията в производството на хляба е толкова голяма, че картелно споразумение никога не може да има, каза за Агенция „Фокус” председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България (БКИХСБ) Борис Инчев. „В България има достатъчно големи производители, но конкуренцията между нас е толкова остра, че самата идея за картелно споразумение е абсурдна. Цените на хляба обективно са паднали и в момента, но те не са се вдигнали пропорционално на увеличението на цените на зърното, нито ще паднат заради някакво намаление”, обясни той. 
В бранша съществува много голямо напрежение точно от това, че въпреки големите инвестиции, цените са много ниски спрямо европейските. Цените на хляба у нас са най-ниските в Европа, твърди Инчев - за разлика от цените на кравето масло, кашкавала и сиренето, където са почти като европейските.
„Ако си позволите да задържите малко по-висока цена от конкурента, вие моментално сте заминал. Ние вчера имахме събиране на нашата браншова камара, където сме се събрали големите хлебопроизводители (10 големи и 30-40 по-малки предприятия) - ами трябва да ви кажа, че никой не дойде от колегите, ние не можем по една или друга причина да се гледаме в момента, ние не си вдигане телефоните помежду си, а те ми говорят за картелни споразумения. Конкуренцията е толкова голяма, че се мъча да накарам колегите да си кажат добър ден и да не си палят бусовете... Не искам да говоря за какви цени става дума някъде из страната, защото ме е срам - цени, които са драстично ниски”, призна Инчев.
КЗК непрекъснато проверява цените на хляба, посочи още той. Председателят на браншовата камара даде за пример, че преди три-четири години КЗК е осъдила фирмата, в която работи той за много висока сума, заради формирани много ниски цени. „След това ние естествено спечелихме делото срещу тях. В производството на хляба става дума не за картели, а за зверска конкуренция”, посочи Инчев. 
Инчев коментира, че в действителност цената на зърното е паднала под 200 лв. на борсата, но цената на хляба не се определя само от този фактор. От друга страна пазарът на хляб у нас се саморегулира, а в страната ни има над 3 000 хлебопроизводители, които няма как да се картелират. 
Галина ДИМОВА 

Агенция “Фокус”
Според хлебопроизводители Комисията за защита на конкуренцията не е открила картелни споразумения в бранша
 
Комисията за защита на конкуренцията прави проверки в продължение на 6 месеца и не откри картелни споразумения между хлебопроизводителите. Това каза пред Агенция “Фокус” Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България" по повод апела на независимата депутатка Мария Капон да се вземат мерки срещу картелните споразумения за цената на хлебната пшеница и цената на хляба. Според него, ако някой може да накара 6 хил. фирми на пазара да сключат картелни споразумения, нека да го направи, но никой не може да постигне такова нещо. “Ако от Европейската народна партия имат доказателства за сключването на картелни споразумения между хлебопроизводите, нека се обърнат към компетентните органи. Декларации от хора, които през живота си не са видели как се прави хляб или как се ценообразува хлябът, са пълна глупост”, беше категоричен Попов. По думите му 60% от производителите на хляб са в “сивия” сектор и никой не прави нищо, за да се променят нещата. За 20 години никой не се бил сетил да подпомогне хлебопроизводителите, каза още Попов. Ако намаляването на цената на брашното и на бензина намали цената на хляба с 1 ст., само вдигането на кредитите, взети от производителите и вдигането на заплатите, вдига цената на хляба с 15 ст. Като цяло цената на хляба зависи от вида на хляба и от неговия грамаж, обясни още той и добави, че хлябът в България се продава на цени под себестойността си. “Цената на хляба не може и няма как да се намали. Само 35% от цената на хляба се формира от цената на брашното. Производителите правят и невъзможното, само за да изкарат по половин стотинка печалба. Но тази цена на хляба, която е в магазините, не е цената, на която продават производителите”, беше категоричен Попов. 
На въпрос дали ръководената от него асоциация подкрепя протестите на зърнопроизводителите, Попов заяви, че ще има ясна позиция след като заседава Националния консултивен съвет по зърното и след като там се представят мотивите за протеста. 
Росица ГЕОРГИЕВА 

Агенция “Фокус”
Продажбата на зърно в Добричка област е в застой
 
Продажбата на зърно в Добричка област е в застой, коментира Веселин Бакърджиев, един от големите зърнопроизводители в Добруджа, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Варна. Липсата на финансиране е причина за стагнацията не само на пазара на зърно, но и на този за другите селскостопански култури – царевица, слънчоглед и маслодайна рапица, които се произвеждат в региона, допълва Бакърджиев. От една страна преработвателите не изкупуват зърно, от друга –производителите, както към края на всяка година, имат различни плащания, като например - ренти. 
Мнението на Веселин Бакърджиев е, че банките трябва да бъдат подкрепени от държавата и всеки от ресорните министри да участва в този процес. Не се отпускат кредити нито на производители, нито на преработватели. На този етап цената на един тон хлебна пшеница в областта се движи между 200 – 210 лева. Липсата на нови финансови постъпления в бранша би довела до фалити, тъй като в последно време разходите за производство в сектора също са се повишили – по-скъпи са горивото, торовете, както и самите машини. В тази ситуация рефлексия има и върху следващата реколта, защото ще бъде трудно да се поемат разходите за засяване на нова зърнена продукция. Според Веселин Бакърджиев тазгодишната реколта може да бъде определена като добра като качество и количество. Статистиката на земеделското министерство сочи Добричка област като първенец в производството на пшеница за 2008 година. Освен това, регионът набавя своите приходи 90 на сто от земеделие и ако то не бъде подкрепяно от държавата, това би породило негативни последици, коментира Бакърджиев.
Жулиета НИКОЛОВА 

Агенция “Фокус”
Млекопроизводителите подкрепят напълно протестите на зърнопроизводителите, заяви Христо Друмев
 
Млекопроизводителите са съпричастни с проблемите на зърнопроизводството, затова ние безрезервно подкрепяме декларацията с техните искания. Това заяви по време на днешния протест на зърнопроизводителите във Велико Търново Христо Друмев, председател на Националната развъдна асоциация на месо- и млекопроизводителите в България, предаде репортер на радио “Фокус” – Велико Търново. Друмев уточни, че без заложени дофинансирания в Бюджет 2009 целият земеделски сектор е обречен, както и всички свързани с него отрасли – лека и хранителна индустрия, винопроизводство и т.н. “Няма друга държава, която така да е загърбила проблемите на своите земеделски производители”, категоричен бе Друмев. Той изрази своето възмущение, че при определената от ЕС рамка за земеделието, вече трета година земеделците не могат да получат полагаемите им се доплащания. “Ако ние не доведем нашата борба до успех, през 2010 година половината от фермите няма да съществуват, тъй като 2009 година е последната година, в която имаме право на национални доплащания”, каза още Христо Друмев. 
Пламен КАРАИВАНОВ 

Агенция “Фокус”
Яне Янев: Голяма част от бизнеса със зърното е мутризиран
 
Проблемът със зърнопроизводителите е сериозен, но той не е от тази година, а е проблем на прехода. Това каза пред Агенция “Фокус” лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев. „В България няма политика по отношение на този отрасъл. Всичко, което се правеше и се прави през годините, е хаотично, неадекватно и в ущърб или на производителите, или на потребителите. Порочна е схемата на купуването, търговията и преработката на зърното. Сбъркана е и ролята на държавата при взаимодействието между държавните институции и зърнопроизводителите. Няма интервенционни цени, няма действия от страна на държавата, които да дадат възможност българските производители да са в унисон със световните зърноборси. Тук винаги има напрежение, защото се намесват групировки и голяма част от бизнеса със зърното е мутризиран”, коментира Яне Янев. 
По думите му - категорично има картелни споразумения за цената на хлебната пшеница и хляба. „Има също негласни споразумения за рекет на производителите от съответни групировки, които от години държат или предават на други сродни полукриминални структури търговията със зърно. Проблемът започва още в първия етап на фазата на производство – при снабдяването с торове, горива и препарати за растителна защита – и продължава до самото прибиране на реколтата, съхраняването и износа в чужбина. В крайна сметка по отношение на тази затворена порочна схема, държавата трябва да има силна и ясна политика, за да може да я разчупи и да я замени с алтернатива, която отдавна действа в останалите страни-членки на ЕС”, каза Яне Янев. Алтернативата е свързана с това всяка година земеделските производители да имат гарантирани изкупни цени, да има борси, които да не позволяват спекулация с цените и да има райониране в страната по отношение на зърнопроизводството. Приоритетните земеделски райони държавата трябва да ги подпомага при производството на пшеница, ечемик, царевица и т.н. „Цените, които се предлагат на производителите, са изключително неприемливи и затова задържат реколтата и не я продават”, каза Яне Янев. „Подкрепям протеста в тези искания, които са свързани с общоевропейската аграрна политика”, добави той.
Ръководството на „Ред, законност и справедливост” ще се срещне утре в 9.30 часа с вицепремиера Меглена Плугчиева, министъра на земеделието и храните Валери Цветанов и ръководството на Държавен фонд „Земеделие”. Срещата ще се проведе в кабинета на Плугчиева. Тя ще бъде свързана с проблемите на зърнопроизводителите. 
Цветомира ГЕОРГИЕВА 

Агенция “Фокус”
Изкупната цена на зърното може да доведе до фалит, според производители
 
Изкупната цена на пшеницата в момента започва от 16 стотинки за килограм и достига максимум до 19 стотинки. Това заяви за радио “Фокус” - Велико Търново Жана Мачуганова, председател на протестния комитет на зърнопроизводителите в Ловешко. Минималната цена на царевицата пък е около 16 ст. Според нея цените са доста под себестойността на продукцията и е немислимо да се продължава напред. Мачуганова смята, че голяма част от зърнопроизводителите няма да могат да устоят на световната криза, която се отразява и на тях. Ако те не успеят да произведат зърното, необходимо на страната и не получат удовлетворяваща цена насреща, ще има и криза на пазара за храните. В момента пазарът е блокиран, като изкупни точки в страната, и голяма част от по-дребните и средни зърнопроизводители може да стигнат до кризисна ситуация, която може да доведе и до фалит, уточни Жана Мачуганова. 
Дарина ЦВЕТКОВА 

Агенция “Фокус”
Земеделските производители от Ловешко настояват за национална стратегия за аграрна политика
 
Ако не бъдат удовлетворени исканията ни по време на днешните протести, последиците ще са пагубни за българското земеделие. Това заяви за радио Фокус - Велико Търново Жана Мачуганова, председател на протестния комитет на зърнопроизводителите от Ловешка област. Според нея, без допълнителните плащания зърнопроизводителите не са конкурентноспособни. Исканите средства ще подпомогнат земеделците да закупят нова техника за по-съвременно европейско производство. “Ние настояваме и за изработване на стратегия в областта на аграрната политика в страната, която не се прави без съфинансиране от националния бюджет”, уточни Жана Мачуганова. Идеята на зърнопроизводителите е да се достигне до 55 на сто от субсидирането, което се дава на колегите им в страните-членки на ЕС. Те настояват и за по-високо външнотърговско салдо, земеделието да стане приоритет в държавното политика, за да се произвеждат по-качествени храни. 
Дарина ЦВЕТКОВА 

Агенция “Фокус”
Единна народна партия иска мерки срещу картелните споразумения за цената на хлебната пшеница
 
Единна народна партия (ЕНП) настоява за мерки на държавата срещу картелните споразумения за цената на хлебната пшеница и цената на хляба. Това заяви председателят на партията и независим депутат Мария Капон пред журналисти, предаде репортер на Агенция “Фокус”. От своя страна Елеонора Николова заяви, че хлебното зърно е стока от държавния резерв. Ето защо то е част от националната сигурност и с въпроса може да се занимава и ДАНС. „Може СРС да се използват срещу картелите”, коментира Николова.
По думите й – не бива държавните картели да се заменят с частни. От ЕНП са категорични, че борсовите цени на хлебната пшеница са спаднали с 42 % от началото на годината (от 376 долара за тон на 217 долара за тон). Освен това цената на горивата също спада. Това са основните компоненти от ценообразуването на стойността на хляба. Ето защо тя трябва да се понижава, а не спекулативно да се увеличава.
Марта МЛАДЕНОВА
Агенция Фокус


Избрани сайтове Скандал

+ Роди се делфинче + Около 50 ловци и рибари протестират + Скаути от Добрич и Констанца + Замьрсители на река Искър + Две бебета се родиха + Кучкарка №1 пристига в България с най-красивото йорки в света + Котки и кучета ще живеят в мир + Освиркват закона за лова + Най-рядката дървесна жаба не е изчезнала + Чистят Панчаревското езеро в събота + Мандра на депутат отрови риба на язовир + Пазят царския орел и ловния сокол + Влюбени китайски леопарди идат в зоопарка + Франция ще въведе “данък пикник” заради замърсяването на околната среда + Сара Пейлин е искала 453 млн. долара за проектите си в Аляска + Ще обсъдят проблемите на лозаро-винарския бранш + Петър Паунов: Приютът за кучета в Кюстендил ще + 250 кг бяла пясъчна мида + Отбелязваме празника на Света София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов + Жена намерила жив питон + Голямо количество мъртва риба + Птицевъди, пчелари, зеленчукопроизводители и зърнопроизводители + Монаси предоставиха помещение за българско училище в Гърция + Приют за кучета ще бъде открит в село Радловци + Лек автомобил са изтеглили водолази от язовир "Парка" в района на Айтос + С реформите в Куба фермерите ще получат повече земя + Най-възрастният мъж в света навърши 113 години + Румъния въвежда закон за околната среда: + Община Варна ще финансира експедиции на Института по океанология + Никола Съботинов: Варна се превръща в център + Бургаски депутат връчи Орден на костенурката + Купища боклуци има в резервата Червената стена + Регионално изложение по животновъдство + Открит е нафталин в космоса + Магията на Дуранкулак + Мечките в резерват „Четири лапи” в Белица + В Лесото бе открит диамант с огромни размери + Ген предлага ключ към излекуването + Глезят кучетата в Кюстендил + Камили орат Софийското поле + В Македония от днес влиза в сила Законът за обществена чистота + В Благоевград приключи съвместният + Съюзът за Черноморието е важен за Европа + “Индипендънт”: Метанова еко-заплаха + Зиаре.ком: Възстановяват се плащанията по програма САПАРД в Румъния + Телефон 112 ще заработи от 30 септември, + Ефрем Моллов: В България пчелните семейства умират + 232 000 са заетите в селското, горското и рибното стопанство в страната + Синдикатите ще подкрепят протеста на млекопроизводителите на Капитан... + Джевдет Чакъров: Актуално е изграждането + София. Изложението „Наслука, лов и риболов” + София. Българската Асоциация + Министерство на земеделието и храните + Министър Асен Гагаузов ще присъства + Арестуваха мъж на летището в Сао Пауло, + Българският ловец не използва собствена ловна порода кучета + Световната банка събра повече от 6 млрд. долара + 122 хил. души са ловджиите, членове + В Троян се провежда традиционният празник на + Пристанище Варна е затворено за всички кораби и лодки + Трети национален събор на българските местни породи + Гиньо Ганев организира Кръгла маса + Протест срещу забраната + България призова Турция + Петролно петно + В Смолян изграждат нови пет екопътеки + При технология за преработка на отпадъците „OXALOR” + Задържаха двама бракониери, убили сърна в Разложко + Мечки и диви прасета унищожават + Най-големите бракониери на риба + Зърнопроизводителите искат да връчат + Зърнопроизводителите излизат днес на протестно шествие + За напредък в проучванията със стволови клетки, съобщават белгийски учени + Над Марс плуват облаци, а от небето вали сняг, + Рибари и турски гранични полицаи + Рибар е пребил пазач на язовир край Хисаря + Откриват официално туристическата + България ще изпрати до няколко дни в EK всички + Тракийско семейство от восъчни фигури + Съкратени тютюноработници + “Дневник”: На всеки пет минути в Македония + “Кордис”: На 6 октомври в София ще бъде открит + В Царево се очаква да бъдат произнесени присъдите + Сондата “Месинджър” ще изпрати на Земята + “Едюбурс”: Европейската комисия предложи + На китайските фермери ще бъде разрешено + Проект за инвестиции в Царево ще бъде представен в София + Софийският университет открива първия университетски пеперуден павилион + ”Травел Ру”: В Плевен се откри уникален музей на виното + Две фирми от Шабла получиха покана + Български и гръцки археолози ще проучват тракийско селище + В Созопол ще се изгражда рибарско пристанище + Гражданска защита - Русе спаси кон, паднал в яма + АФП: Ставаме свидетели на бързо изчезване на биологичните видове + Най-честите сигнали, подавани на тел. 112 във Великотърновско, са за... + Служител на горско стопанство застреля мечка + Откриха информационната кампания + Жителите на свищовски квартал + Аксиния Боснева: Съседи могат да принудят собственици + Фабрика за обработка на селскостопанска + Българите и интернет + Световен ден за защита на животните + Списание National Geographic + ДКСМП организира "незаконно залесяване" + Фестивал в Париж събра 2 млн. души + Космическата сонда „Месинджър” + ХVII и ХVIII Международна ФИФе изложба на 15 и 16 Ноември 2008г. + Поредният защитен вид орел + За да остане природа ! + Рентгенов кабинет за домашни любимци + Протестно шествие на еколозите (Обзор) + Приключи протестното шествие на природозащитниците + Протестното шествие на еколозите + 3509 са одобрените проекти по програма САПАРД + Русия въвежда нови правила за внос на риба от ЕС + Над 630 000 лева получиха земеделските производители + В областните поделения на ДФ „Земеделие” приемат документи за + Млекопроизводителите настояват за създаването на + Пуснаха екоавтобус по линията Бургас - Айтос + В началото на зимния сезон стават + Индия ще изстреля свой безпилотен апарат до Луната + Стотици нови морски видове бяха открити + Три танцуващи мечки + Вдигна се ШУМ за Природата + В Смолян завършва туристическата борса + Около 100 кг манатарки са били взети от микробус в Бургаско + Курс Българската природа + Национален протестен митинг + На прицел са дивите свине/11.10.2008/ + 148 SMS-a за дивите животни на България + Въвеждат промени в организацията + „Ехото на Москва”: Бяла акула нападна + Иманяри разкопават позициите на българските войски + 46-годишен мъж от Елхово е починал, след като е бил прострелян по време на... + 3 000 лева струва екипировката за планина на обикновения турист + Божидар Димитров: Във Велико Търново няма скрито + Ако не бъдат платени националните доплащания + Дружинка гътна 6 прасета наведнъж /14.10.2008/ + Осветиха лековито аязмо в Перник /14.10.2008/ + Американец успя да отгледа тиква, тежаща 693 кг + До 20 дни се очаква да бъде отворена + УНИЦЕФ: Миенето на ръце може + АФП: България поднови плащанията за фермерите + Зелени Балкани спечели дело в съда + Жена от Димитровград е подала оплакване на тел. 112, + Петков ден е... + Израелски предприемач настоя + Проектът за изграждане на приют за кучета в Сливен + Проф. Николай Овчаров: Разкрихме две трети + В 11.00 ч. в София прес ще бъде дадена пресконференция + Седмица на гората + Отстреляха 100-килограмова мечка при самоотбрана в Смолянско + 26-годишен мъж от Бургас е открил военен снаряд при улов на рапани + Дойде сезонът на щуките + Официално представят най-дългата екопътека в Родопите + Взимат мерки за опазване на колонията /21.10.2008/ + Новооткрито златно съкровище ще бъде представено в НИМ + Орнитологът Ирина Матеева: Изчезването на врабчетата + Временно се преустановяват протестите на ловджиите + Изчезват врабчетата от София? + Ловджии от смолянското село Петково /22.10.2008/ + Ловна хижа е била запалена в Троянско + Започва спасителна операция на 800-годишен дъб + Ветеринарен пункт на стойност 50 000 лв. /23.10.2008/ + 30 % от бюджета на Националната програма за развитие на лозарството + Нова Звезда - конна езда /29.11.2008/ + 180-километрова екопътека представят + Деца убиха кенгуру в руска зоологическа градина + АФП: Ловец бе ранен от мечка в Испанските Пиринеи + Млекопроизводители призоваха за достатъчно средства + Полярните мечки в Чукотка + Две носати мечета, три понита и кенгуру са + Уникална пещера, използвана от траките за обреди, + Връщаме стрелките с един час назад + Би Би Си: Учени успяха да отгледат + Димитровден е... + В МРРБ са отворени търгове + Мечка атакува въдичар + "Таймс”: Арктика се топи дори през зимата + Зоо Груп- БГ + Египетски лешояд маркиран с GPS / GSM предавател + Ветеринарна амбулатория в София + Развъдници за Немско Овчарско Куче + Около 1, 5 дка са засегнати от пожар + РВМС: Има съмнение за наличието на Нюкясълска болест + Проверяват за отпадъци поречието на р. Искър + Светла Бъчварова: Средствата, които се отделят + Близо 50 фермери от Великотърновско + Животновъдите излизат пак на протест + Откриват изложбата България в пълен блясък + Любка Качакова: 75% от реките в страната + 25-килограмова тиква е победителката + Учени потвърдиха връзката между + Собствениците на риболовни кораби у нас + В Бургас подписаха Харта за опазване на Черно море + Най-старата златна мина в Европа е открита в Крумовградско + Нефтено петно с площ около 150 метра + Регистриран е нов случай на бяс в Шумен + Влиза в сила забраната за риболов в защитените местности + Конфискувана защитена костенурка + Рибари стигнали до бой кой да хвърли + Хелоуин (Денят на Вси светии) ще бъде отбелязан тази нощ + Гърция ще се сдобие с “Джурасик парк”/31.10.2008/ + Сърничка избяга от зоокъта в Пазарджик/01.11.2008/ + Над 43 тона слонова кост бяха продадени на търг в Ботсвана + “Вести”: В космоса бе открит петрол + Българските фермери са изтикани + НДСВ ще постави нови пейки + Археолози откриха лагера /02.11.2008/ + Земята е на границата на екологична катастрофа, /02.11.2008/ + 47-годишен мъж е бил заплашен с оръжие + Два мъжки елена и четири муфлона + Отстраниха пукнатината в стената на язовир "Ганчово блато" /03.11.2008/ + Отровни гъби 03.11.2008 + ДПА: Музикант почина в Лондон, /03, 11, 2008/ + Историческа могила е била разкопана в Старозагорско /03, 11, 2008/ + Информация за птици с предаватели, поставени от Зелени Балкани /04.11.2008/ + Комисията по петициите: “Българското правителство + Диви прасета–гиганти ловуват ловджиите + Опасен вид кефал отново се появи в гръцки води /04.11.2008/ + Приключения в клоните предлагат в Тетевен /04.11.2008/ + Около 100 000 лв. са нужни, + ЕС стартира трансгранична програма за защита /04.11.2008/ + ЕС възнамерява да премахне ограниченията + 200-годишен целебен ясен расте + Крава е убила стопанина си /05, 11, 2008/ + Подготвя се протест на зърнопроизводители в Хасковско + Омбудсманът представи критичен доклад за инерцията на държавата + Гиньо Ганев: Няма стратегия за развитие на млечното... + Земеделските производители + 212 ветрогенератора имало в защитена зона + Скандал на деня /06.11.2008/ + Осъдените в Царево турски рибари /05.11.2008/ + В Атина отваря врати изложение за биологични продукти/06.11.2008/ + Около 1000 зърнопроизводители /06.11.2008/ + Мъж е откраднал 80 конски подкови и синджири в Дупница /06.11.2008/ + Изследват смилянския фасул в Италия /06.11.2008/ + Построиха наблюдателна кула в Центъра + Превръщат фермата за щрауси + Протестът на зърнопроизводителите започва в 11 часа 07.11.2008 + “Заман”: Разливът от петролопровода Киркук-Джейхан застрашава язовир... + Скандал на деня 07.11.2008 + Представят ръководство за прилепите /07.11.2008/ + Къде кълве в момента + “Македония”, Гърция: 150 са случаите на заразени с бруцелоза на о-в Тасос... + Напълно запазено жилище от епохата на късния неолит беше открито в Гърция... + В Атина се провежда изложение за биологични продукти/08.11.2008/ + Българин улови гигантски сом в Гърция /09.11.2008/ + Започва приема на документи за подпомагане по Оперативната програма + Самозванци поставят логото на Зелени Балкани на колите си, с неясно... + Първо издание на международния бюлетин за Рила: RILA NEWS /10.11.2008/ + Бракониери убиха първата мечка, + Ройтерс: Риболовът заплашва + Млекопроизводители: Млечното животновъдство не е в криза, + Със 150 000 шаранчета зарибиха водоемите в Ловешко /11.11.2008/ + Валери Цветанов ще открие началото на Оперативната програма + Рибопроизводителите подкрепят напълно протестите в земеделския... + Валери Цветанов: Финансовата криза ще се отрази по-слабо върху... + Явлението ЗАМЕНИ или най-голямото заграбване на българска земя в мирно... + Засаждане на дървета в Спасителния център за диви животни в Стара Загора -... + На 19-ти ноември 2008 г. ще се отбележи /12.11.2008/ + “Алфа”: Делфините в гръцки води са застрашени от изчезване /12.11.2008/ + Петиция срещу произволията в природен парк Витоша /12.11.2008/ + Застреляха два коня в землището на белоградчишкото село Дъбравка... + Почистиха основните изпускатели на язовир „Тополница” /13.11.2008/ + Издирват удавен рибар в Мандренското езеро в Бургас + В Сливен уволниха горски стражар за бракониерство /13.11.2008/ + Иманяри разрушават некропол на бесите край доспатското село Любча... + 253 кг бели миди са били уловени с цел износ за Гърция в Бургаско + Фестивал за околната среда се провежда на остров Крит 15.11.2008/ + Показват порода котка без опашка на изложба + Не се спазва забраната за риболов в местността “Ятата” край Белослав... + Бракониери ловуват необезпокоявани в защитени територии във Варненско... + Ограничиха ловуването на сърни в Петричко /16.11.2008/ + Фестивал за околната среда се провежда на остров Крит /16.11.2008/ + Джакарта ще се бори с птичия грип чрез ограничаване на продажбите на живи... + Почистват коритото на река Камчия /17.11.2008/ + Десет години от проучванията на Перперикон се отбелязват през 2009 година... + ЕС намалява фондовете за земеделие на Румъния заради нехуманно отношение... + Заловиха бракониери на язовир “Александър Стамболийски” /18.11.2008/ + АФП: Бяха открити костите на семейство от каменната епоха /18.11.2008/ + С дигитална камера наблюдават мечка в Стакевския Балкан /19.11.2008/ + Шест милиона дръвчета ще бъдат посадени днес в Македония /19.11.2008/ + Гръцки крави унищожават чушки и домати в Община Кирково /20.11.2008/ + Депутатите гледат промените в Закона за собствеността и ползването на... + ЕП прие поправка на Евгени Кирилов, която облекчава млекопроизводителите и... + Спират замените със земеделски земи и земи от държавния горски... + Илко Илиев: Ще имаме единствения в страната екозавод/21.11.2008/ + Ще санкционират ловните дружинки, които не предоставят за изследване месо... + В белоградчишкото село Стакевци изграждат биотехнически съоръжения за... + АФП: В България е открита тракийска бронзова колесница/21.11.2008/ + Предстоящи събития в страната за 22 ноември + Жилище от петото хилядолетие пр.н.е беше открито в Гърция/22.11.2008/ + Откриха ловеца, изгубил се в района на Котел /24.11.2008/ + С 40 000 американски пъстърви зарибиха шест рибарника в местността Кози... + Добър улов отбелязаха рибарите в Царево и Ахтопол последните дни на... + Кметът на Кюстендил няма да продължи договора на арендатора на зоопарка... + 130 000 животни от заразени с шап стада ще бъдат заклани в Република... + „Гардианул”: Млекопроизводителите в Румъния и България /27.11.2008/ + Над 105 пана от смилянски боб ще бъдат изложени в село Смилян /27.11.2008/ + „Интернешънъл хералд трибюн”: Рибари откриха в Черно море антична лодка... + Първите мечки в Белица вече спят зимен сън /29.11.2008/ + Лодка еднодръвка, вероятно от Праисторическата епоха, е намерена на дъното... + Откриха тялото на рибаря, удавил се в язовир “Горен Чифлик”/01.12.2008/ + Националната лозаро-винарска камара организира Винена Коледа/01.12.2008/ + Тодор Петков: Около 1 млн. лева ще струва проектирането на водоснабдителен... + РИОСВ – Благоевград сезира Районна прокуратура в Сандански за убита... + Община Криводол ще получи финансиране /04.12.2008/ + Зоо-Борси и зоомагазини + 9.6 пъти над допустимите норми е количеството олово във водите на река... + Сови убити с въздушна пушка в центъра на Стара Загора /05.12.2008/ + Eвропейската Комисия отправя предупреждение към България заради слабости в... + Завърши изграждането на най-дългата екопътека в Родопите/05.12.2008/ + Кон ритна стопанина си и го уби на място в Сливенско/05.12.2008/ + Пийпълс дейли: България забрани продажбата на 60 т свинско месо от... + Днес в София/09.12.2008/ + Оловото във водите на Чая паникьоса Асеновград/09.12.2008/ + В Триградския карстов район има над 200 пещери, които тепърва ще бъдат... + “Време”: Българските агнета изядоха македонските /11.12.2008/ + 206-килограмово теле дариха на благоевградска болница/11.12.2008/ + „ИЮ Бизнес”: Заразеното ирландско месо все още е по рафтовете в магазините... + Около 18 хил. лв. ще получи всеки ветеринарен участък в страната... + Увеличават се средствата за ветеринарна дейност през следващата... + Извънредно общо събрание на млекопреработвателите ще се проведе... + Над 30 000 души са посетили пещерата „Дяволското гърло” през тази година... + Пепелянки, питони и игуани са най-нестандартните домашни любимци в... + Близо 330 милиона лева ще бъдат изплатени на зърно- и млекопроизводителите... + Над 300 зърнопроизводители протестират в Калояново/16.12.2008/ + Около 100-на животновъди протестират пред Министерството на земеделието и... + 145 809 000 лв. са отчетените приходи на Държавната агенция по горите до... + Ловим още 2, 5 тона калкан в Черно море/17.12.2008/ + Аржентински учени са открили фусили на непознат вид динозаври /17.12.2008/ + Дядо Коледа в Зоо Хит 18.12.2008 + Овцевъдите в с. Момчиловци подкрепят протестите на животновъдите... + Фермери от Хасковско с 50 машини пътуват към София/18.12.2008/ + Над 1 000 зърнопроизводители от Южна и Северна България ще се включат в... + Кръжоци по пчеларство, цветарство и актьорско майсторство има в три... + Коледно - Новогодишен конкурс /от 22.12.2008/ + Весели празници! /23.12.2008/ + Щастлива Коледа и Успешна Нова Година! + 2009 г. – годината на Бика + НОВА ГОДИНА - ВАСИЛОВДЕН /01.01.2009/ + 100 вида птици, гнездящи в Кюстендилско, са записани в Червената... + За 1200 лева продават породисто куче, за 460 - котка /03.01.2009/ + В България има 15 вида хищници, което означава, че екосистемите ни са... + Резерват “Габра” в Кюстендилско се посещава само след разрешение от... + Христо Михайлов: България има потенциал + Българският ловно-рибарски съюз произвежда + Ежегодно Българският ловен съюз + Христо Михайлов: 122 000 са били ловците + Повишени нива на серен диоксид /05.01.2009/ + Можем ли да задържим офиса на Зелени Балкани в София?05.01.2009 + Йордановден е…/06.01.2009/ + “Порталино”: Вятърен комплекс за 300 милиона евро ще бъде построен в... + Ивановден/07.01.2009/ + Над 10 са двойките, желаещи да сключат брак в Ягодинската... + От Община Тетевен опровергаха информацията за пропаднала 200-метрова... + Иван Иванов: В Столичния зоопарк няма никакво парно /08.01.2009/ + Дора Янкова ще покани на посещение в Смолянско + Приет е първият проект по Оперативна програма за развитие на... + В София откриват изложба за паяците + Бебе осинови царски орел в Стара Загора 09.01.2009 + Има напрежение сред ветеринарите в Смолянско заради ниското заплащане на... + Още една жертва на бракониери... + Прочистват "Сребърна" от диви свине + Капацитетът на приютите за животни в София е около 500 животни 12.01.2009 + Ресторант прости на 140-годишен рак + Осъдиха британец, напил кучето си + Български пещерняци са открили една от най-дългите пещери в... + Две птици - жертви на бракониери постъпиха в Спасителния център на Зелени... + В Албания е уловена акула, дълга четири метра 13.01.2009 + Десетина мъртви птици са намерени в района на Драматичния театър в... + Депутатите приеха окончателно да се наложи мораториум върху замените с... + „Сън”: Учени смятат, че на Марс има живот /16.01.2009/ + Днес е Антоновден/17.01.2009/ + Атанасовден е/18.01.2009/ + Зелени Балкани: SMS средства за Спасителния център + Неизвестни застреляха осем прасета край поморийско село/20.01.2009/ + Обичаи и вярвания на днешния ден - Петльовден/20.01.2009/ + Кошута е била убита в Кърджалийско + МВнР няма информация кои са българските дипломати, хванати с контрабандни... + 225 000 души са посетили Перперикон през 2008 г./21.01.2009/ + За пръв път в язовир “Доспат” са наблюдавани зимуващи неми лебеди... + Нови попълнения в черния бракониерски списък 22.01.2009 + Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в България 2009 22.01.2009 + 80 животни има в момента в Спасителния център за диви животни “Зелени... + България и италианската провинция Сицилия ще си сътрудничат в улова и... + Дойде ли краят на заменките ? + Започва кампания срещу жестокостта към животните 25.01.2009 + Природозащитник започна подписка в защита на Земенския пролом 26.01.2009 + Лошото време усложнява издирването на рибаря, удавил се в замръзналото... + Черни щъркели зимуват в България 26.01.2009 + Арестуваха коза набедена за авто джамбаз 26.01.2009 + Започва Годината на Бика 26.01.2009 + Ягуар и пантера ще са новите животни в пазарджишкия зоопарк 27.01.2009 + Лекувана в Спасителния център птица е намерена край Одеса 27.01.2009 + Река Искър е замърсена 27.01.2009 + Исландия увеличи значително квотата за лов на китове 28.01.2009 + Фондация „Четири лапи” прибра последните танцуващи мечки и от Сърбия... + Нелегален транспорт на риба беше пресечен от граничните полицаи в Румъния... + Край село Арбанаси проучват пещера, за която се предполага, че е ползвана... + Търси се изгубено кученце, помогнете!/28.01.2009/ + Нито един обект за спортен риболов в Смолянско не е регистриран 29.01.2009 + Завършва холандско-българският проект „Моят бряг” за развитието на... + Кокичета цъфнаха в София /30.01.2009/ + Антарктида е открита преди 189 години 30.01.2009 + Две новородени мечета 01.02.2009 + Крава отказа да се превърне в пържола! 02.02.2009 + Първи случай на бяс е регистриран в Община Шумен за 2009 г. /03.02.2009/ + Скандално е, че България въвежда опасни технологии /03.02.2009/ + Къдроглав пеликан се лекува в спасителния център /04.02.2009/ + РИОСВ: Минаването през резерватите /04.02.2009/ + Спасиха от удавяне рибар, паднал в река Юговска /04.02.2009/ + Животновъдите да актуализират броя на /04.02.2009/ + Изложбата за CITES на CEEweb /04.02.2009/ + Учени са открили най-ранните доказателства за живот на Земята + Природен парк „Сините камъни” ще подпомага /05.02.2009/ + Солун е домакин на международно изложение за животновъдство и птицевъдство... + Шест диви прасета, отстреляни от началото /05.02.2009/ + Промишлените предприятия от област Перник /05.02.2009/ + Разкрит е убиецът на крави в Брезник /05.02.2009/ + Превръщат езерото *Клептуза* /05.02.2009/ + Черна бракониерска хроника + Две камили умряха /06.02.2009/ + Разпоредиха проверки на обектите /06.02.2009/ + Незабавно трябва да започне почистването /06.02.2009/ + 1908 контролни проверки са извършили /06.02.2009/ + Жельо Бойчев: София е на прага /06.02.2009/ + Не всички 2600 земеделски стопани/07.02.2009/ + Скобари властват/07.02.2009/ + Мечки се възстановяват в България/07.02.2009/ + Димчо Михалевски: Над 23 млн. евро /07.02.2009/ + В Пловдив проверяват консерви с лозови сърми /07.02.2009/ + Все още има битови отпадъци в язовир Въча /07.02.2009/ + Близо 3000 подписа са били събрани в подкрепа /07.02.2009/ + Фондация *Четири лапи*/07.02.2009/ + В Кюстендил ще се отглеждат еко сортове череши /08.02.2009/ + Президентът на ФИДЕ е разтревожен /08.02.2009/ + Коне се разхождат в центъра на ж.к. „Люлин” /08.02.2009/ + АФП: Седем птици с положителен резултат /08.02.2009/ + РИА Новости: По предварителна диагноза /08.02.2009/ + Археолози намериха 30 мумии /09.02.2009/ + Двама пострадаха по време на лов в Сливенско /09.02.2009/ + В Кюстендил започва акция /09.02.2009/ + Овцевъди заплашиха да блокират /09.02.2009/ + Нанотръбички и стволови клетки /09.02.2009/ + Около 1 000 експонати бяха открити /09.02.2009/ + Двама бракониери са заловени в Ловешко /09.02.2009/ + Пчелните семейства в Търговищка област /10.02.2009/ + Компания ще строи екологичен небостъргач в София /10.02.2009/ + Царски орел /10.02.2009/ + Природозащитници протестират /10.02.2009/ + Най-голямата прилепна колония /10.02.2009/ + Интерфакс: Камилите, пътуващи за България, /10.02.2009/ + Стадо от 60 овце откраднаха в Разградско/11.02.2009/ + В Деня на влюбените младо семейство /11.02.2009/ + В Русенско са заловени двама мъже, /11.02.2009/ + В Панагюрище обявиха публично обсъждане /11.02.2009/ + В Китай унищожиха 13 000 птици /11.02.2009/ + Община Царево е притежател /11.02.2009/ + Сто кучета в София имат платена такса, /11.02.2009/ + Жестокото отношение към животни /11.02.2009/ + Промоция на микрочипове + Немски овчарски кучета + Издирват първата мечка с GPS нашийник + ИСС организира форум за климатичните промени и + Във Видинско задържаха група, + РИОКОЗ-Кюстендил установи съдържание на /11.02.2009/ + Язовир *Пловдивци*/12.02.2009/ + Около 150 безработни ще бъдат назначени /12.02.2009/ + Земеделците от Пиринско излизат на протест/12.02.2009/ + 30 животновъди от Гоцеделчевско /12.02.2009/ + Филм на ВВС за Зеления пояс /18.02.2009/ + За EVS доброволците в Спасителния център/12.02.2009/ + 86 лв. за чаша кафе край морето + Създадоха робокотка/12.02.2009/ + Детското селище в Трявна/12.02.2009/ + Макфакс: В Македония няма заболели животни /12.02.2009/ + В Родопите цъфнаха първите минзухари/13.02.2009/ + Доц. Светослав Хаджиев: Палмовото масло /13.02.2009/ + В Ямбол обсъдиха проблемите с домашните кучета/13.02.2009/ + 30% от лозовите масиви се намират по Черноморието/13.02.2009/ + *Пчеларство – Плевен 2009*/13.02.2009/ + Черните котки /13.02.2009/ + Ловно-рибарското дружество в Добрич ще си сътрудничи/13.02.2009/ + Скат уби туристка в лодката и /14.02.2009/ + Отново масова гибел на китове /14.02.2009/ + 25 дни върху хладилен сандък /14.02.2009/ + Трифон Зарезан е.../14.02.2009/ + 14 кучета-водачи ще бъдат предоставени на /14.02.2009/ + Кафето измества мастилото /14.02.2009/ + Наши учени с революционно откритие /14.02.2009/ + Цигани секат дърва за огрев в *Западен парк*/15.02.2009/ + 119 декара залесяване на Витоша /15.02.2009/ + Пипера, ябълките, някои сортове вино /15.02.2009/ + Проучване на местността Рупите/15.02.2009/ + Българите са насилници спрямо животните /15.02.2009/ + Белгийци откриват първата екологично чиста /15.02.2009/ + Да посадиш дърво 16.02.2009 + Маршрут с кон до морето предлага /16.02.2009/ + Премахване на дървета /16.02.2009/ + На камилите не им върви по границите /17.02.2009/ + В Аржентина откриха /17.02.2009/ + Няма замърсяване на р. Марица /17.02.2009/ + Бебешко мляко с опасна бактерия /17.02.2009/ + *Паша арк* в Пазарджик /17.02.2009/ + Белоглави лешояди снесоха яйце /17.02.2009/ + Отровен препарат уби няколко домашни кучета /18.02.2009/ + Правителството отново планира промени /18.02.2009/ + Залесяване в Парк Aязмото /18.02.2009/ + БТС получава хижа *Алеко*/19.02.2009/ + Във варненски мандри влагат растителни мазнини /19.02.2009/ + Четири нови пещери са картирани /20.03.2009/ + Вятър със 120 км/ч обръща автомобили /20.02.2009/ + България ШЕСТА на световното по лед /21.02.2009/ + Котарак подгони мечка /21.02.2009/ + Ласи стана на 70 /21.02.2009/ + Полицаи застреляха шимпанзе при самоотбрана /21.02.2009/ + Морското ниво е било с 20 метра по-високо /21.03.2009/ + На Марс е имало горещи извори, /21.02.2009/ + Джуджето прави ток с шлиферче /22.02.2009/ + Откраднаха пчелни кошери в Разградско /22.02.2009/ + Сдружение *Ловци и риболовци* - Петрич /23.02.2009/ + Сватбен туризъм развиват в Арбанаси /23.02.2009/ + Таксата за притежаване на куче в Пловдив /23.02.2009/ + Най-малко 70 души са се натровили в Китай /23.02.2009/ + В МЗХ ще бъде дадено началото на програма /23.02.2009/ + Момче вижда в тъмното като котарак /24.02.2009/ + Прасе-подпалвач изпепели къща в Швеция /24.02.2009/ + *Любознателен* скункс прогони читателите /24.02.2009/ + Еволюция...Куче може да казва *мама* /24.02.2009/ + Дърветата - естествен буфер /24.02.2009/ + 30 % от зърнопроизводителите /25.02.2009/ + България ще отпусне средства /25.02.2009/ + Изложбата за търговията с редки видове /25.02.2009/ + Да има задължителна регистрация /26.02.2009/ + Български ветеринари лекуват камилите, /26.02.2009/ + Пасищата да се заявят за европейско /26.02.2009/ + В Шабла ограничиха движението на кокошки /27.02.2009/ + 150-метрова мартеница разпънаха /27.02.2009/ + Българите искат да купят още 100 камили /27.02.2009/ + Къщи за гости в селата ще получават /27.02.2009/ + МИС БЪЛГАРИЯ в Спасителния център /28.02.2009/ + Започва маскарадният фестивал /28.02.2009/ + Уволняват Директорите на Природните паркове /28.02.2009/ + Гражданско присъствие на 4ти март в подкрепа на /28.02.2009/ + Защо гърците носели бради, /28.02.2009/ + Укротителите на змии в Индия /28.02.2009/ + България отбелязва идването на пролетта /01.03.2009/ + *Големият каньон* стана на 90 години /01.03.2009/ + Мухите се поболяват след секс + Намериха мобилен телефон /01.03.2009/ + Откриха най-старите отпечатъци /01.03.2009/ + Dont worry, be happy!* /01.03.2009/ + Осиновяват пробитото коте в Мюнхен /02.03.2009/ + Бездомните кучета... + Партия „Зелените” организира протест /03.03.2009/ + Да се запази тютюнопроизвадството /03.03.2009/ + Еколози ще отделят 2, 8 милиона долара /03.03.2009/ + Мечките в зоопарка във Варна /03.03.2009/ + Паднала е 23-метрова част от стената /04.03.2009/ + Девети случай на бяс /04.03.2009/ + 12 души от община Велико Търново /04.03.2009/ + Четирима бракониери са пребили /04.03.2009/ + Източват язовира край Стрелча /04.03.2009/ + Няма опасност жителите на село Блатница /04.03.2009/ + Звездни гости на Спасителния център /04.03.2009/ + Замените на имоти са ощетили /04.03.2009/ + Ти гласува ли за Белоградчишките скали ? + В община Монтана започват проверки /05.03.2009/ + 706 декара нова гора ще бъде създадена /05.03.2009/ + Уникални мартенички от смилянски фасул /05.03.2009/ + С примамки, хвърлени от хеликоптер, /05.03.2009/ + Петя Раева: Няма опасност за язовирите /05.03.2009/ + Япония може да съкрати квотите /05.03.2009/ + 18 белоглави лешояда пристигат в България /05.03.2009/ + ЕКОфЕсТиВаЛ в Пловдив + Единственият зоопарк в Смолянско се /06.03.2009/ + Българската порода *плевенски кон* /06.03.2009/ + Кобилката Звезда спечели традиционната кушия /07.03.2009/ + Тодоров ден е.../07.03.2009/ + Митническите власти на Австралия задържаха мъж /07.03.2009/ + Двегодишно момиче се качи на кон /07.03.2009/ + *Гражданска защита* продължава да следи /07.03.2009/ + Първите щъркели прелетяха над Бургас /07.03.2009/ + Конфискувани са седем тона слонова кост /07.03.2009/ + Честит 8-ми Март, мила мамо.. /08.03.2009/ + Полицейски коне пазят столичани по 6 часа на ден /07.03.2009/ + Риба с прозрачна глава може да гледа назад /09.03.2009/ + Край Филипините беше открито първото бебе /09.03.2009/ + Археологическите проучвания на Пистирос /09.03.2009/ + Незаконно избиват бездомни кучета в Перник /09.03.2009/ + В Прага на 12 март ще се проведе международна /09.03.2009/ + Гробище за домашни любимци има зад /09.03.2009/ + Социалното животно, наречено човек /09.03.2009/ + Опазиха директорите /10.03.2009/ + Финалиските на конкурса *Мис България* /10.03.2009/ + 18 белоглави лешояда пристигат в България /10.03.2009/ + Пристигат проби от земните недра в Антарктида /11.03.2009/ + Намалиха таксата за куче в Бургас /11.03.2009/ + 18 белоглави лешояди пристигнаха /11.03.2009/ + 18 белоглави лешояди пристигнаха /11.03.2009/ + Търся подарък за майка си ! /11.03.2009/ + Опазването на горите, дивеча и рибата /12.03.2009/ + Мъж оцеля след скок от Ниагарския водопад /12.03.2009/ + Четвъртък.../12.03.2009/ + Нова атака на сенчестите интереси или /12.03.2009/ + Има много нарушения при мерките за овладяване + Дупнишкото село Крайни дол е под карантина /14.03.2009/ + Проблемите на рибарите /14.03.2009/ + Има опасност от преливане на реки в България /14.03.2009/ + Планиниада по алтернативни зимни спортове на Витоша /14.03.2009/ + Голи испанци протестираха срещу /15.03.2009/ + Ваксинираха срещу бяс всички кучета /15.03.2009/ + ГЕРБ настоява да бъде завършено изграждането /15.03.2009/ + Петият международен форум за водата /15.03.2009/ + Скелет на пещерна мечка, живяла преди 14 000 години /16.03.2009/ + Регистрирани са първите загнездили щъркели /16.03.2009/ + Арктичните страни обсъждат въпроса за защита /17.03.2009/ + 1630 лв. ежемесечна санкция наложи РИОСВ - София /17.03.2009/ + Зиаре.ком: Румъния има комисар за китовете /17.03.2009/ + Книга за историята на Белоградчишките скали /17.03.2009/ + Първият щъркел долетя в село Самуилово /17.03.2009/ + Ток уби един от първите щъркели /17.03.2009/ + Седем лъва от европейски зоопаркове /17.03.2009/ + Учени откриха египетска гробница на 3 500 години /17.03.2009/ + Зачестяват случаите на употреба на огнестрелно оръжие /18.03.2009/ + Сряда + Златен медал за ловен трофей получи глиган /19.03.2009/ + Задържаха иманяри по време на разкопки /19.03.2009/ + Ден на отворените врати /19.03.2009/ + Петък /20.03.2009/ + 1300 жени ще бъдат прегледани безплатно + Уникален късмет при морски излет + Две служби инспектират + Ако кучето Ви живее на двора, + Подивели коне тормозят село + Засилен интерес към осиновяване на кучета + Животните в столичния зоопарк стават + Хлапета отвлякоха 9 зайчета + Масово изтребване на кучета? + Боби Михайлов осинови...вълк + Опра осинови кученца + Столицата като двор на ТКЗС + ... из черната бракониерска хроника на Спасителния център + ИЗЧЕЗВАЩИ - предаване на bTV Репортерите + Нови видове животни са открити в Папуа Нова Гвинея + Днес е Благовещение /25, 03, 2009/ + Установяват с експертиза автентичността + Селяни са заловили крадци-рецидивисти + 3 200 патета изгоряха при пожар + Представителството на Световната организация + Днес е Денят на Тракия + Мъж купи пакетиран хляб с хлебарка + Между 5 000 и 8 000 тона пчелен мед + Предотвратиха опит за незаконна търговия + Часът на Земята 2009 + Българският съд обяви за незаконен комплекса + След края на зимата и египетските лешояди + Почистването по р.Марица се отлага за 29 март + София: Кон се блъсна в микробус и умря + Ще се извърши залесяване на Витоша + На Витоша има над 1500 вида растения + Стопанска постройка и животни изгоряха + Американски туристи пристигнаха в Белоградчик + Зооборси и зоомагазини + Рядък вид пеликан е забелязан край Гоце Делчев + В язовирите *Асеновец* и *Жребчево* + Съдът спря сечта на дърветата в Бургас + Около 15 речни корита в област Смолян + Българските земеделци са пред банкрут + Пролетното почистване в София + Експедиция в Турция + Залесяване и дейности за опазване на царския орел + Осуетен опит за продажба на защитен вид + Заключителна конференция + Прокуратурата е открила данни за престъпления + 51 земеделски стопани от Ямболско са били лишени + Река Белишка заля част от пътя Лъки - Белица - Загражден + Слагат GPS-нашийници на още пет мечки + Гълъби носят gsm-и на затворници + Река Бистрица излезе от коритото си + Прахосмукачка усеща човешките чувства + 1000 фиданки ще засадят в Карлово + Ветеринарни инспектори затвориха за втори път + 254 полудиви патици разселиха ловците + Река Бистрица в Кюстендилско е разширила + Добри новини от царските орли в България + Зелени Балкани в европейски проект за биоиндикаторите + Нов опит за уволнения на директорите + Изложба на скъпоценни камъни ще бъде открита + Започна пролетното почистване на София + Започва пролетното залесяване + Фестивал на зелето организират + Залесяват над 2000 декара горски площи + За домашни любимци + Зоо Център - околовръстен път + Омега-3 мастни киселини + 300 000 фиданки ще засади Регионална дирекция + Конната езда влияе добре + Пчелари в Смолянско масово се отказват + Сърни, глигани и благородни елени в Родопите + Близо 3 500 куб. метра дървета ще бъдат изсечени + 3790 столичани се включиха в пролетното + Водолази издирват човек в язовир Кърджали + Търсят се осиновители ! + Червенобузите костенурки живеят цял век + Опасният тигров комар беше открит + Проверка по повод отровените кучета + Започна записването за котешкия карнавал + 40 акта за незаконна сеч + 29 млн. евро за осигуряването на интернет достъп + Намаляват шансовете за усвояване на пари + Масови проверки на яйца и агнешко месо + Животновъдите ще разпънат палатки + Огромни великденски яйца + България НЕ подкрепи забраната за търговия с тюленови + Контейнер с 25 тона риба се разсипа в Девня + Премиерът ще засади дръвчета заедно с български + Великденски благотворителен базар в градът на липите + Европейската платформа + Да спасим тюлените! + Кърджали отново е обгазен със серен диоксид + 4 хектара борова гора са изгорели при пожара + 120 туристи от Пазарджик, Пещера и Септември + Срещу кражби на овощни дръвчета + Животновъди ще блокират граничния пункт с Гърция + Проверяват технически язовирите *Въча* и *Кричим* + Международна киноложка изложба + Разплащанията по САПАРД се бавят + Двеста килограма риба пуснаха в язовир + Щраусови яйца с лика на светци + Белоглавите лешояди заминават за Балкана + Експертна среща за ловния сокол, Абу Даби + Къде кълве /11.04.2009г.-17.04.2009г./ + Маймунка голяма колкото орех + Язовир за спортен риболов + В САЩ откриха розов делфин + Китайци уловиха неизвестна 10-тонна риба + Забрана за улов на риба 2009 година + Бродещата из Любляна мечка бе открита + ВЕЛИКИ ПЕТЪК + Сигнал за мъртва риба в яз. *Фисека* + Къде кълве /17.04.- 21.04.2009/ + Разследват загадъчната смърт на 21 коне + 261-годишен чинар е едно от най-старите дървета + Ново гнездо на двойка морски орли е регистрирано + Зелени Балкани ще отбележат Деня на Земята + Къщички за птици изработиха деца от Добрич + Повиши се нивото на планинските реки в областите + Мечка отново нападна домашни животни + Клонираха 14 човешки ембриона + Феноменът *Белоградчишки скали* + Започва източване на язовир *Тополница* + От 350 до 500лв. струва препарирането на животни + Държавно първенство по конна езда + Дръвчета с цветове от мъниста + МОНИКА ОТНОВО ШАМПИОН!!! + 86 800 примамки с ваксина за хищници + Разхвърлят противобесни ваксини над Пернишка област + Започва ваксинацията срещу бяс + Клуб по конен спорт "АСТЕРИКС" организира АУКЦИОН на коне + Свинският грип спря контрабандата на месо + Ваксина срещу свински грип + Mаймунки вместо ягуар и пантера + Мерки срещу свинския грип + Няма статистика колко са каруците в София + Въвеждат експериментално + Животновъдна изложба с елитни животни + Царските орли излюпиха първите си малки за тази година + Спасено щъркелово гнездо + Настояват за наказателни процедури срещу България + Увеличаване на популацията на хлебарки + Два пчелина са били унищожени в монтанско село + Новина от Клуб по конен спорт Астерикс + *...Българската земя е унищожавана..* + Йонийско море губи делфините си + Унищожена на 100% земеделска реколта + Пръскат срещу борова листна оса + Опасен вид комар може да се появи в Румъния + Богат е уловът на варненските рибари този сезон + Забраняват цирковите представления с животни + 19-годишен, заподозрян в кражба на животни + Горска ушата сова бе спасена + Проучват древна каменна плоча, + Две вековни върби са една от забележителностите + Залесителна кампания в Природен парк “Витоша” + Пречистване на отпадни води по поречието на Марица + Три животни от семейство хищници са се родили + Четвърти Фестивал на белия щъркел в Белозем + Половин тон боклук от километър плажна ивица + Пухкавите мъници в Спасителния център + Музикален фестивал край река Марица + Николай Овчаров: 150 души + Законопроект за защита на животните в Гърция + Хванаха бракониери, залагали капани в гьолове + Още 5 дни ще продължи ваксинацията срещу бяс + Институтът по розата + Програма за развитие на селските райони + Стрелят по новоизлюпени совички + Изчезват дивите кози в резервата *Купена* + Разселват фазани и яребици + 81% е екологичният потенциал на водните тела + В Пловдив започват регистрация на каруци + Защо да кастрирам моето куче или коте? + Каруца премина необезпокоявано в задръстване + Препоръчителна програма за ваксинация + Обезопасяване на щъркелови гнезда + Над 200 деца взеха участие във фестивала в Белозем + Ловят бездомни кучета със стрели + Зарибиха четири български реки + Доброволци чистиха язовири + Спасовден е... + Събитието в събота 30. 05.2009г.. + Древно изригване унищожило живота в моретата + Зооборса + Десети събор на хляба се провежда във Велико Търново + Орел рибар постъпи на лечение в Спасителния център + Папагал открадна паспорта на британски турист + Кораловите рифове имат нужда да разговарят + Ваксинират дивите свине срещу класическа чума + Кучето Бари на премиера ще участва в конкурс + Промени в закона за управление на бездомните кучета + Зоопаркът в Айтос на 40 години + Нелегален месарски цех в София + У нас- заразен с новия грип от типа А (H1N1) + Бият плъхове с ванилия + Школо става приют за кучета + Сови и керкенези се размножават в Спасителния център + КЪДЕ КЪЛВЕ + Броят птиците на *Птичия остров* + Опит за продажба на 150 сухоземни костенурки + 153 костенурки спасени от служители на реда! + 5 юни – Ден на околната среда + Застрояването на защитената природа на България... + Трима в токсикологията след срещи с морски дракон + Осъдена журналистка за убийство на рибки + Ловците на костенурки вече са с присъда + Обработват зелените площи срещу кърлежи + Античният град Нове да бъде обявен за резерват + 208 обявени плажове за 2009г на българското Черноморие + Пускат на свобода спасените 153 костенурки + Забрана за бране на липов цвят + Започна жътвата в община Петрич + Закъснява туристическия сезон по Северното Черноморие + В Добрич се организира зооучилище + Ден на фолклора *Черешчица род родила* + В Търново е функционирало златарско ателие + Слагат климатици при маймунките + *Водата, капеща от скалата на параклиса е лечебна*... + Умишлени палежи ежегодно унищожават горите + Пет случая на лаймска болест са регистрирани + Реална заплаха от проваляне на ловния сезон + 8 деца са с тежки симптоми на ентероколит след консумация на храна + Нова стока в магазин за конна амуниция Астерикс + 22 000 души са посетили зоопарка във Варна + 50 бездомни кучета са обезпаразитени + Фестивал на тайнствата.. + Започва атаката на колорадските бръмбари + Мечка унищожи пчелни кошери + Гасенето на пожара в резерват *Алиботуш*продължава + Охлаждат маймуните в зоопарк със сладолед + Представиха макет на Белоградчишките скали + В подкрепа на Белоградчишките скали.. + Мед и пчелни продукти в 100% биоразградими опаковки + Сладоледът е опасен за животните + Камбана с уникален звук + В природен парк *Сините камъни* + Празник на хляба и меда + Съвместна инициатива с М-Tел + Пикник на плюшените мечета + Мъж бе нападнат от мечка + Още шест мечки бяха заловени + Мечка нападна дървосекач в смолянско село + Мечката, нападнала човек в Смолянско, да бъде преместена.. + Ще открият възстановеното *Патешко езеро* + Хората се отказват от отглеждането на крави + Приключи срещата на протестиращите риболовци + Почистване на района около язовир Искър + Вандали унищожават туристическите табели в Родопите + Европейски шампионат за кучета в Бургас + Мъртва риба в Стара река + Крави пречат на движението по главен път + Липи, поразени от гъбични заболявания + Двете двойки морски орли отгледаха по едно малко + Варненските рибари отново излизат на протест + Риболов с нощувка + Рибата в река Стряма е измряла + Диви прасета притесняват село + Откриха древна тракийска керамика + Жив алигатор е бил открит в чанта + В Пещера-единствената в Пазарджишка област зайцеферма + Българин ще отглежда червени калифорнийски червеи + Марокански скакалци унищожават полските култури + Еньовден... + Ветеринарните лекари излизат на протест + Глобяват ВиК-Пещера за замърсяването на Стара река + Заловиха трима бракониери във Видин + Замърсяването на река Стряма не е промишлено + Новият случай на бяс е при домашна котка + Конна база е горяла край Слънчев бряг + Заловиха бракониер, ловил риба с ток на язовир + Игла за коса от края на ХІІ век откриха археолози + Контрабанда на животни от Африка + Откриха ново място за отдих в столицата + Акция за спасяване на бедстващ делфин в Албена + Нов приют за кучета в с. Горни Богров + Диви прасета унищожават картофените насаждения + Близо 30 преписки за наддекларирани земеделски земи + Единствената у нас икона върху глава на риба + Шествие в защита на Рила, Витоша и Иракли + Национален парк Пирин в застрашения списък + 20 сухоземни костенурки отново на свобода + Нови нарушения в Природен парк Витоша! + *Деформирани* плодове и зеленчуци са отново в продажба + Група от мечки е навлязла тази сутрин в село + Фалшив се оказа сигналът за мечо нашествие + Откриха уникално тракийско светилище + Кошута и елен са съсипали ниви + Лъвът Лъки се задуши с кокал + Ученици изчистиха бреговете на Дунав + Змии налазиха Морската градина във Варна + Гарантират кредити на земеделци + Музей под земятя- единствен на Балканите + Близо 300 души се включиха в протестно шествие + Софийският зоопарк е на първо място сред 25 зоопарка + Яйцата, продавани в Румъния съдържат хормони на растежа + Установиха наличие на измряла риба в Златаришка река + Мечка с малко мече стряска хората + Шар планина ще бъде обявена за национален парк + Стадо сърни живее край маданското село Цирка + Крокодили бяха откраднати в Австралия + Мечка оглозга домашно куче + Завод ще добива целулоза от китайско дърво + SMS помощи за малките бебета птички + Гнездо на морски орел бе разрушено + Антракс при млада жена от Попово + Фалшиво фета сирене ! + Пещерняци протестират пред Дяволското гърло + Хранително отравяне след консумация на дюнери + 13 станаха пациентите с хранително отравяне + Двама варненци са ухапани от змии тази седмица + Динозавърско яйце и бивни от мамут бяха иззети + Жителите на Пазарджик продължават да купуват дюнери и пици, + Засилват проверките по Черноморието + Четирима от натровените с дюнери са със салмонелоза + 300 котки отърваха тенджерата + Костенурки затвориха летище *Кенеди* + Откриха ЖИВА ВОДА + Уловиха двуметров сом в язовир Искър + Нашествие на морски дракони по черноморието + Къде кълве + Две мечки са нападнали стадо с овце + Липсата на закон за пещерите прави неясна тяхната собственост + Залежи от около 80 тона сребро и 10 тона злато + Котката, която ухапа четирима души е била болна от бяс + Първа сватба в Столичния зоопарк + Котките *експлоатират* хората с мъркане + Всички животни, при установения случай на бяс, са ваксинирани + Правителство създава държавно дружество *Рибни ресурси* + Вандали унищожиха 16 дка насаждения с дини + Опасна хранителна добавка е била открита + Спасиха ръката на мъж, нахапан от питбул + Откриха ковашки огнища от началото на 13 в. + След ухапване от черен паяк, жена е приета в токсикология + Проверка на заведенията за обществено хранене + Започва прибирането на бездомни кучета + Кърлежи налазиха Сливен + Аквапарк и в Карлово! + Изверг погребва живи животни + Охраняват най-голямото естествено находище на Мурсалски чай + 134 души са ухапани от скитащи кучета във Варненско + АКЦИЯ КЛИМАТ. ЕЛАТЕ И ВИЕ! + *Приказката*... + В еко парк *Приказката*... + Бременна костенурка падна на главата на момиче + Около 65 000 души са посетили варненския зоопарк + Рибарска мрежа в резерват р. Камчия + Парад на редки и екзотични животни + Предлагат такса за автомобилите на Витоша + Откраднати клетки от зоологическата градина в Благоевград + Защитеното растение Родопски крем цъфна + Свлачище заплашва едно от смолянските езера + Резерват за породата *Българско късорого говедо* + Препарат срещу змии ще доставят в Смолян + Изчезнал вид се завръща в България + *Да правим таратор, а не терор* + Легла охлаждат хора и животни + Меча мафия край Сандански? + Кафява мечка стана жертва на бракониери + Задържаха двама души с убита сърна + Еколози почистиха река Арда + На 1 040 години е най-старото дърво във Варненска област + Изхвърлени по брега на река Чая кашони с негодни лекарства + Открит нов вид плешива пойна птица + ТРИФОНОВ ЛЕНД + Лов на лисици чрез мегахерци на връх Рожен + Река Марица край парк Острова тъне в боклуци + Къде кълве /1-7 август 2009г./ + Царицата на мановия мед в Царево.. + Шест държавни ловни участъка в Шуменско.. + 480 домашни животни са били ваксинирани заради бясна лисица + 2 000 агнета и прасета...изядени на събор? + Млекопроизводители продават животните си + Сиренето в България- огромно количество сол и вода + Високи добиви на акациев мед в Белоградчик + Международен турнир по конен спорт *Свети Георги* + Честит Рожден Ден на делфинариума във Варна + Джуджевидна мармозетка и пекари + Пловдив спря от експлоатация приют за кучета + Най-силно застроената и замърсена територия в парк *Пирин* + Ще има спад в приходите от ловен туризъм у нас + Репортаж на БНТ + Откриха ловния сезон на прелетния дивеч + Палав елен живее в стопански двор + Първи резултати от SMS кампанията *Помогни ми да порасна* + Ремонт и преустройство на ветеринарната лечебница в Пловдив + Заловиха бракониери с 384 кг калкан край Каварна + Зоологическа градина на 1500 м надморска височина + Комари-гратисчии на Островите Галапагос + Стрелят по защитен вид птици в София + С 4 000 шарана е зарибен язовирът край село Лозно + Диви кози от Родопите-в природен парк „Витоша” + Хотел за домашни любимци + Незаконен улов на 450 кг бели миди в *Иракли* + Сокол напада домашни птици в белоградчишко село + Нашествие на медузи по гръцките брегове + Нова Републиканска титла + Есенно намаление + Смокове и водни змии се промъкват в домове + Гушкат зайчета срещу стрес + Сигнал за стършели + Всеки ден по света се раждат 4 000 000 плъха + Домашното куче се е появило преди 16 300 г + Маймуните си падат по хеви метъл + С над два тона риба е зарибен яз. *Тича* + Около 1 000 бездомни кучета умъртвени годишно + Ген от маймуна, който е устойчив на ХИВ + Курс за инструктори на кучета + Ротвайлер за отглеждане и разплод + С четири диви прасенца се увеличи зоокът + Бездомни кучета и котки ще кастрират и ваксинират + Днес е Кръстовден + Сигнал за незаконна търговия със защитен вид папагали + Бозайници в Средиземноморието-заплашени от изчезване + Четвърти национален събор в Калофер-26.09.2009 + С 25 000 шарана зарибиха язовир *Бели Лом* + Посещение на Национален парк Рила + Мечки унищожават плодни дръвчета + Непал закъса за кози + Състезание по изпитание на ловни кучета + Над 2 000 малки рибарски лодки има във Варненско + 281 SMS за бебетата в Спасителния център за диви животни + Шест вида прилепи живеят в пещера + Ловният сезон за водоплаващи птици + Птици нападнаха реколта от орехи + В Етиопия откриха скелет... + Посещение на Национален парк Рила + Развъждат български пчели за износ + Отстреляна дива свиня, заразена с трихинелоза + Затварят зоологическа градина + Новите пациенти в Спасителния център + Държавната агенция по горите започва кампания + Мечка уби куче и овца + Приключи третият месец от SMS кампанията на Спасителния център + Мечка нанесе щети в две села + Мечка отново нападна домашни животни + Развиват природен парк *Странджа* + Открит е мъртъв скален орел + Кинолози подариха куче на премиера + Мечка рани ловец + Димитровден, Митровден (26 октомври) + Хуманно умъртвяване на бездомните кучета + Разкриха незаконен приют за бездомни кучета + Мечоците са изнервени и по-чувствителни + България има най-стабилната популация на мечки + За да се предпазят туристите от мечки, е добре да се самообозначат.. + Стотици мечки са съжителствали със стадата, кошерите и градините + Откриха панаира на домашните любимци + 1481 диви птици са разселени през последните дни + Отстреляна е дива свиня, заразена с трихинелоза + Тръгнах за гъби, нападна ме кошута + Трофей от глиган получи златен медал + Пирани и морска котка във варненския аквариум + Дайте втори шанс на дивите животни - нова кампания на Спасителния център + Осиновете МЕН...Бял щъркел (Ciconia ciconia) + Над 120 спортни гълъба ще бъдат наградени + При проверките във фермите животните ще излязат по-малко + Около 30 кози са се отровили с третирана пшеница + 155 котки участват в 21-та фелиноложка изложба + От 300 лв. до над 2 хил. евро струва една котка + Лекуват кон, нападнат от мечка + Откриха скелет на мечка на близо 1500 години + Ловджии се изпозастреляха през почивните дни + Екзотични домашни любимци причиняват болести при децата + Със 100 кг пъстърва зарибиха язовир Доспат + Природозащитници протестират + Чакали нападат село Ошане + Надуваем град на динозаври в Пловдив + *ПОДАРИ* ПРИЯТЕЛ НА ПРИЯТЕЛ... + 16 кг плодове и зеленчуци се дават на мечките в Белица + Домашни любимци – говорещ папагал + Коронясаха цар на пчеларите + Осинови - Керкенез (Обикновена ветрушка - Falco tinnunculus) + Зоомагазин продава кучета + Продава персийски котета + Заловиха бракониер, отстрелял сърна + Празник + Никулден в българската традиция + Мечка изяде теле + Установиха липса на документи за произхода на свине + Почина мъжкият щраус в хасковския зоопарк + Отстреляли са осем чакала и един вълк в Белоградчишко + За биологичното разнообразие на птиците + Откраднаха около 700 кг пчелен мед + Открити са две змии в мазе на възрастна жена + Откраднати са 50 женски и мъжки канарчета + В Прилеп ще бъде открита ветеринарна лаборатория + Конфискувани са три мрежи и 10 кафеза с птици + Почистиха от отпадъци коритото на Стара река + Одобрено е финансирането на нов приют за кучета и котки + Заселват в България видове, изчезнали преди близо 40 години + Играчка за Коледа + У нас се внасят генномодифицирани храни за животни + Птици от Филипините се аклиматизират в Столичния зоопарк + Куверт за Нова година + Почти всички мечки в Белица спят зимен сън + Честита Нова 2010 година + Крава ритна Сара Джесика Паркър + Над 150 000 души са посетили варненския зоопарк + Откриха 200 кг риба при проверка на автомобил + Интернет сайт за прилепите в България + Новите ни пациенти, голяма част от които обречени + Маймуните смятат наум + Слоница щяла да прегази Стоичков + Тигрите в Азия са заплашени от изчезване + Умря най-старият кондор в зоопарк + Природозащитници призоваха НАСА + Налага се реинтродукция на дивия заек в Родопите + 10-12% от световната популация на червеногушата гъска е около Бургас + Увеличават се случаите на бракониерство + Глутница кучета са убили много животни в Софийския зоопарк + Спират риболова от утре + В битката с глутницата кучета... + Телеграф каза:Наше куче по-силно от лъва + Птици - голям папагал + чистопородни кучета + Котка предусеща смъртта + Пчеларите в Смолян са против закон + 1500 лв. награда за намерен папагал + Гладни трепят лебеди за мръвка + Лебедите на сапун... + Средиземноморско прилепче постъпи в Спасителния център + Бракониери, ловуващи пойни птици бяха заловени + Краката на жива птица са били зверски отрязани! + Овца роди наведнъж пет агънца + Расте броят на бездомните кучета в Ямбол + Целувки с вкус на мед... + Провериха язовирите в Разградска област + Язовир *Камчия* преля + Отвориха изпускателите на язовир *Тича* + Разходка на домашни животни... + Язовир - спортен риболов + Спортен риболов + Овце в снежен капан в Хасково + Райони за разходка на домашните любимци в София + Защо се ограничава времето и мястото за разхождане на кучета? + Хипопотам се уреди със зъболекар + Елитни Немски овчарки + Декоративни птици + Най- големият заек в света! + Уникален кучешки нашийник + Продадени две деца ... за пари и екзотична птица + Нагло бракониерство в третия най-голям язовир в България + Глобиха собственика на тигрите и ягуара + Къде кълве /3-9 март 2010/ + Медузи заменят пингвините в Антарктика? + Немски овчарки + чистопородни немски овчарки + Мода за кучета + Арестуваха 220 кг. телешко месо + Къде кълве /13-19 март 2010/ + Около 1500 щъркела има вече в езерата край Бургас + Спасиха възрастен щъркел със счупено крило + Баба на 89 години прави ферма за охлюви + Куче глътна диамант за $ 20 000 + Къде кълве /20, 03, -26, 03, 2010/ + Животни гинат в Сакар + Eкспортни субсидии за птичето месо.. + Къде кълве 27 март-2 април 2010 + Мръсните номера на лисицата + Първите излюпени яйца... + Незаконен износ на изключително редки птици + Да отбележим заедно! + Консумирайте пчелен мед + Къде кълве 3 - 9 април 2010г. + Туристически атракции с корморани + Дават 140 млн. на фермерите + Заек се натрови със салата + Откриха птичи грип във Варна + Почина слонът на Тито + Овчарка обезвреди цех за производство на бомби + Язовири бяха разиграни на публичен таен търг + Да се подхранват мечките в Смолянско + За създаването на зоополиция настояха протестиращи + Над 200 кучета са били отровени в Русе + Къде кълве ? 10- 16 април 2010г. + Поставиха таралежи на диета... + Учени превръщат пеперуди в хомосексуалисти + Полицаи се правят на ловци + Къде кълве 17-23 април 2010 + Намерен е мъртъв делфин... + Европейци отстреляха 134 наши муфлона + Ново ръководство на Български ветеринарен съюз + Ветеринари конфискуваха 120 кг шунка за сандвичи + 107 папагала Жако задържаха митничари + Куче нахапа 10-месечно бебе + Отказват достъп на куче-гей в ресторант + Къде кълве 24.04.2010г.-30.04.2010г. + Върнаха котарак, откраднат погрешка + Котка спаси жилищен блок от пожар + Защо да пазим дивите котки + Комплекс за отдих и риболов + Спортен риболов + Къде кълве /01-07 май 2010/ + Вълци човекоядци бродят в Русия + Бум на кучешка тения + Къде кълве - 6-12 май 2010г. + Убиха мечок гигант край Севлиево + Ротвайлери + Елитни Немски Овчарки + чистопородни кучета + Язовир *Расово ІІ* преля + Клуб по конен спорт АСТЕРИКС + Клуб по конен спорт АСТЕРИКС + Проблемът с нападения от мечки в Смолянско... + Три дънера със стършели са премахнали от Морската градина + Отново мечка е разбила няколко пчелни кошера + Къде Кълве ? /29 май - 4 юни 2010г./ + Къде кълве? /05.06.2010г.-11.06.2010г./ + Къде кълве /12 юни 2010г.-18 юни 2010г./ + Ветеринарна Амбулатория + Къде кълве 19 - 25 юни 2010 година + Нов вид комар беше открит в Перу + Откраднаха 40-дневно царско орле от гнездо + Къде кълве?? /26 юни-02 юли 2010г./ + Щатски ловец мами мечка със сладкиши + Къде кълве? 3 юли - 9 юли 2010г. + Къде кълве? 10 Юли - 16 Юли 2010г. + Карнавал на пеперудите - на 24 и 25 юли 2010 г.- + Продължава покачването на нивата на язовирите + Огромна популация от голи охлюви нанася щети + Чакалът настъпва, кой ще го спре?... + Къде кълве /17 юли - 23 юли 2010 г./ + Интерпол ще пази тигрите в Русия + Фестивал на мановия мед + Мечките и хората.... + Накъде за риба?....29, 07, 2010 г.- 04, 08, 2010 г. + Прясната българска риба липсва.. + Къде кълве? / 7 - 13 август 2010 г ./ + 20 мечки бродят из село + Нелегален превоз на мечки в смолянско... + Фестивалът на мановия мед в Царево започна + Най-голямото пано в света, изработено от боб?... + Разхлаждат с душ животните и птиците + Къде кълве 12.08.-18.08.2010г. + Незаконно къмпингуване в защитена територия + Мечки пазят полета с марихуана + Мечка нападна тригодишно момиченце и баща му + 15 вида пещерни животни са открити при проучвания на пещера + Къде кълве /21-27 август 2010г./ + КОЩУНСТВО: Ще гърмят лебеди! + Забрана за хвърляне на монети в Рилските езера + Рибен и миден фест ще се проведе в Каварна + Мъртви женски кучета след кастрация + Фермери поят крави с червено вино + Риболов 26 август - 1 септември 2010г. + Почистване на Седемте рилски езера + Мечка е убила куче в смолянския квартал *Чилингирска махала* + Трети национален Офроуд събор - Пловдив + Плюшени животни с психични проблеми + Къде кълве? /11.09.2010г.-17.09.2010г./ + Откриха брадата антилопа в Кения + Откриха убит елен + Мечка напада животни в смолянско село + Конфискуваха стресирана 6-месечна маймуна + Мечка нападна кон + Обучение на кучета-спасители и техните водачи + Къде кълве? /18.09.2010г.-24.09.2010г./ + Вадят с багер козле, паднало в шахта + Eвропейска нощ на прилепите 2010 г. + Къде кълве? /25.09.2010г.-01.10.2010г./ + Предотвратиха опит за контрабанда на 1140 редки костенурки + Откриха фосил на хищна риба на няколко милиона години + Къде кълве? /07.10.2010г.-13.10.2010г./ + Совичките, отгледани през 2010 година :) + Къде кълве? /16.10.2010г.-22.10.2010г./ + Дива свиня отхапа пръста на ловец + Днес - празник на лешояда + Къде кълве от 20 до 26 ноември 2010г.? + В река Конго се въдят Риби ЧУДОВИЩА!? + Зов за помощ! + Гръмнаха вълчица 48 килограма + Къде кълве 27 ноември - 3 декември 2010 г. + Над 70 защитени диви пойни птици са конфискувани + Къде кълве 4 декември - 10 декември 2010 г. + Мечешки терор в Родопите + Къде кълве? 18 декември - 24 декември 2010 г. + Честита 2011 Година! + Първа по рода си животоспасяваща операция + Честита Баба Марта! + Къде кълве 5 - 11 март 2011 + Къде кълве? /12-18 март 2011г./ + Откриха откраднат спрей за мечки у избягал затворник + Къде кълве 19 март - 25 март 2011 г. + Къде кълве 26 март - 1 април 2011 г. + Къде кълве 2 април - 8 април 2011 г. + Къде кълве 9-15 април 2011 г. + Започва ваксинация на дивите хищници срещу бяс + Къде кълве 16 април - 22 април 2011 г. + Забраната за риболов - от 18-ти април + Къде кълве 23 април - 29 април 2011г. + Къде кълве 30 април - 06 май 2011 г. + Лисица ухапа заспал рибар в палатка + Пепелянка ухапа мече + Кампания *Вземи ме вкъщи* + Къде кълве 21 май - 27 май 2011 г. + Мечките пак настъпват + Къде кълве? 28 май - 3 юни 2011 + Рибата приключи с родителската си мисия + Къде кълве 11.06 - 17.06.2011г. + Къде кълве? 18-24 юни 2011г. + Чакалите се множат + Къде кълве 25 юни-1юли 2011г. + Къде кълве 9-15 юли 2011 + Къде кълве? 30 юли-5 август 2011 + Къде кълве 6 август-12 август 2011 г. + Мишки мутанти в Европа + Къде кълве? 27 август - 2 септември 2011г. + Контрабандисти изнасят кучета в Турция + Прилепи нападат панелките + Къде кълве? 3-9 септември 2011г. + Къде кълве 17-23 септември 2011г. + Къде кълве? 24 септември - 30 септември 2011г. + Вещество в акулите убива вируси + Изгубена котка се намери след 5 години + Крави заглушиха мобилен оператор + Маймуна с лична карта + Бяла лястовица + Къде кълве? 1 октомври - 7 октомври 2011г. + Къде кълве? 8-14 октомври 2011-10-07 + Къде кълве? 22 октомври-28 октомври 2011 + Преброяват мечките + Цигани изяждат лебедите + Къде кълве? 29 октомври - 04 ноември 2011г. + Къде кълве? 5 ноември - 11 ноември 2011г. + Слоница роди след 700 дни бременност + Богаташи избиват жирафи за 15000 евро + Новородена панда се влюби в снега + Внимание! Опасен вирус покосява кучетата + Гладни чакали превзеха Стралджа + Слагат GPS на диви кози + Къде кълве? 11-17 февруари 2012 + Ожениха овен и кошута + Къде кълве? 18-24 февруари 2012 + Къде кълве? 25 февруари - 02 март 2012 + Убиват бездомни кучета... в град Стражица + Леопард изяде 5 жени в Непал + Прасе се влюби в бик + Къде кълве? 03 март - 09 март 2012 + Честит национален празник! + 50 млрд. долара харчат в САЩ за кучетата си + 500 лв. глоба за куче в детски парк + Къде кълве? 17 март - 23 март 2012 + Убиха любимия носорог на принц Уилям + Къде кълве? 21 април - 27 април 2012 + Диви коне пощуриха село + Къде кълве? 12 май - 18 май 2012 + Къде кълве? 19 май - 25 май 2012 + Къде кълве? 16 юни - 22 юни 2012 + Къде кълве? 7 юли - 13 юли 2012 + Къде кълве? 21 юли - 27 юли 2012 + Международна лицензирана изложба на котки и Зоо ревю + Къде кълве? 04 авуст - 10 август 2012 + Къде кълве? 27 октомври - 02 ноември 2012 + Весели празници
All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти