Протестът на зърнопроизводителите започва в 11 часа 07.11.2008

София. Протестиращите зърнопроизводители спряха полицейската кола, в която бях задържан. Аз ги помолих да я освободят. Полицаите ми разрешиха да отида до полицейското управление със собствения си автомобил. Това обясни Красимир Аврамов, председател на Тракийската асоциацията на зърнопроизовдителите, в предаването „Денят започва” на БНТ. Разрешено ни е да е проведем мирен протест пред „Ал. Невски” днес, обяви той. Тай каза, че зърнопроизводителите протестират заради неизпълненото споразумение между тях и министъра на земеделието и храните, според което в проектозакона за Бюджет 2009 да бъдат предвидени 378 млн. лв. държавна подкрепа за техния сектор през следващите години. Другото им искане е чрез механизмите на еврофондовете да получат пазарна подкрепа. Тази пазарна подкрепа означава зърното да се купува на цена 101 евро, поясни Аврамов и припомни, че исканите средства са европейски и са предвидени за обща селскостопанска политика. 
Според него Сергей Станишев не е прочел и не е разбрал декларацията до него. Председателят на Тракийската асоциация на зърнопроизводителите каза, че те не искат зърното да бъде изкупувано за държавния резерв, защото тези количества са незначителни. Чрез разплащателната и интервенционната агенция премиерът трябва да се намеси на пазара, смята Аврамов.
Протестът в центъра на София днес започва в 11 часа. Ще има малко хора и няма да има блокиране на движението. Той каза, че зърнопроизводителите ще искат среща с председателя на Народното събрание за предизвикване на дебати за националните доплащания. 
Агенция Фокус
Избрани сайтове зърнопроизводителите