Около 1000 зърнопроизводители /06.11.2008/

се очаква да излязат на протест днес

София. Очакваме около 1000 души – регистрирани земеделски производители от цялата страна - да излязат на протест днес. Това каза предАгенция “Фокус” Красимир Аврамов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че протестът ще бъде в основни зърнопроизвподителни райони както и по някои централни улици на областните градове, като протестиращите ще бъдат придружавани от селскостопански машини. По думите му протестът във Врачанско ще бъде по шосето Алтимир-Враца, а в Стара Загора ще започне от птицекомбината до южната част на града, като там ще бъдат разположени няколко лъча със селскостопанска техника и машини. В Сливен зърнопроизводителите ще излязат с машините си на магистралата Сливен-Бургас, а в самия Бургас шествието ще бъде по самите централни улици на града. Протести ще има още в Ловеч, Попово, Търговище, Велико Търново, Русе, Пловдив и др. 
Аврамов допълни, че селскостопанските машини няма да имат прикачен инвентар, за да не пречат на движението. “Целта на тези протести е да предизвикаме дебати и една по-широка обществена дискусия за националните доплащания към преките доплащания, които бяха отхвърлени от разходната част на бюджет 2009” коментира той. Според него провеждането на обща селскостопанска политика не е достатъчна, за да реши специфичните проблеми на българското земеделие държавата трябва да поеме отговорността да направи българското земеделие конкурентноспособно. Той обясни, че тази година реколтата е била сравнително добра, но при ниските доходи на декар и повишаващите се разходи, догодина няма да има същия резултат. 
По отношение на протестът, който предстои утре в столицата, Аврамов съобщи, че той ще бъде от определени работни групи, които евентуално да се срещнат с парламентарни представители. „Ще искаме среща и с председателя на Народното събрание, както и с парламентарните групи на тези, които управляват и тези, които са в опозиция” каза Аврамов. По думите му утре ще се съберат около 200 души – представители на областните асоциации. Маршрутът, по който ще се движат зърнопроизводителите утре е от ул. „Оборище” до НС. То каза още те ще изложат своето становище за дебатът „дали държавата трябва да подпомогне земеделието на прага на световната финансова криза”.
Филипа ТОДЕВА

Зърнопроизводителите излизат на протести в цялата страна
София. Зърнопроизводителите излизат на протести в цялата страна заради отхвърлянето на националните доплащания от разходната каса на Бюджет 2009 г. Протести ще има в Пловдив, Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково, Русе, Разград, Попово, Павликени, Ловеч, Враца и др. Производителите ще стачкуват на определени за целта места, за които са получили разрешение от местната власт. Възможни са и блокади на пътища. Протестът се подготвя от Националната асоциация на зърнопроизводителите. В Сливен около 100 земеделски производители със селскостопанска техника, машини, комбайни, трактори, ремаркета и камиони, ще участват в протестната манифестация. В Хасково се очаква близо 100 машини да бъдат изкарани край пътя за Димитровград. В протеста ще се включат стопани от Димитровград, Горски извор, Узунджово, Малево. Производителите от бургаски регион ще струпат техника и ще блокират пътя до Зеленчуковата борса между 10 и 12 часа.

Започна протестното шествие на зърнопроизводителите от Бургаски регион
Бургас. Започна протестното шествие на зърнопроизводителите от Бургаски регион, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. Около 80 трактори и над 150 зърнопроизводители се събраха на старата зеленчукова борса, откъдето тръгва протестното им шествие. Пред събралите се земеделци председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров прочете декларацията с исканията на земеделците. Земеделците заявиха, че категорично искат оставката на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов заради думите му, че земеделието е свръхсубсидирано, при условие, че и досега производителите не са получили прословутите 5 лева национални доплащания на декар. Земеделците се оплакаха също така и от ниската изкупна цена на пшеницата, слънчогледа и царевицата. Те казаха, че добитото залежава в складовете им и единственото, което може да ги спаси е продукцията им да бъде изкупена на поносими цени. 
Катя НИКОЛОВА

Тракторите на протестиращите зърнопроизводители блокираха движението в Бургас
Бургас. Опашка от чакащи автомобили се образува на ул. “Одрин” в Бургас след като служители на “Пътна полиция” блокираха движението, за да се изтеглят тракторите, които участват в протеста на зърнопроизводителите от Бургаски регион, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. Огромна колона от селскостопанските автомобили се образува и по ул. “Проф. Якимов” в посока на колелото на пътя Бургас-София. Все още не всички трактори са се изтеглили от първоначалната точка. Силно затруднено ще бъде движението и в центъра на града по маршрута на протестиращите зърнопроизводители. Земеделците ще продължат протестното си шествие по ул. “Стефан Стамболов” и ул. “Струга” към едно от най-натоварените кръстовища в Бургас - Трапезица. 
Катя НИКОЛОВА


Агенция Фокус
Избрани сайтове зърнопроизводителите