Осъдените в Царево турски рибари /05.11.2008/

обжалваха условните си присъди

Бургас. Двамата братя Енгин и Заим Ерджан са обжалвали условните си присъди, потвърди адвокатът им Роза Димитрова, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. На втори октомври Районния съд в Царево постанови наказание за турските бракониери от по една година лишаване от свобода условно, с тригодишен изпитателен срок. Съдът постанови те да платят сумата от 500 лева на граничен полицай Николай Петков, когото раниха с канджи по време на схватката на 17 април тази година. Съдът в Царево ги призна за виновни по всички пунктове на обвинението - за незаконно влизане в български териториални води, за промишлен риболов без разрешително и за оказване на съпротива на граничните власти. Адвокатът на рибарите Роза Димитрова каза, че мотивът за обжалването е, че двамата братя твърдят, че са невинни и според тях не са навлизали в български териториални води. 
Предстои Бургаският окръжен съд да насрочи дата за делото. На 17 април тримата братя - Заим, Енгин и Елчън Ерджан, бяха засечени от патрул на Гранична полиция да бракониерстват в български териториални води. Рибарите не се подчиниха на заповедите да спрат лодката и при завързалия се ръкопашен бой бе прострелян, а по- късно на почина на път за болница Елчън. За смъртта му военна прокуратура започна разследване срещу граничар Михаил Цонков и срещу него бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. 
На 24 октомври Военна прокуратура Сливен отказа да образува наказателно производство срещу бургаския граничар Михаил Цонков и отхвърли и обвинителния акт с мотив, че липсва състав на престъплението. По-късно адвокатът на двамата турски рибари съобщи, че те са обжалвали решението на Военна прокуратура Сливен. 
Катя НИКОЛОВА 
Агенция Фокус
Избрани сайтове братя