Скандал на деня /06.11.2008/

крави

Уволниха Жеко Байчев

06.ноември.2008г. 00.07 ч.

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов уволни проф. Жеко Байчев от поста генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба. Освобождаването му е свързано с оптимизиране работата на службата и необходимостта от разширяването на нейните функции, съобщиха официално от земеделското ведомство. Роля за освобождаването на генералния директор има и отчетеното разминаване с предварително определените графици на изграждането на системата за идентификация на животните. Млекопроизводителите са удовлетворени от уволнението на Байчев, каза председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски. На поредицата от протести животновъдите поискаха многократно оставката на директора на службата заради неизградената все още система за идентификация на животните, чрез която те трябва да получават европейски субсидии. Досега Байчев винаги заявяваше, че системата била изградена. На дискусия за проблемите на млечното животновъдство при омбудсмана Гиньо Ганев, директорът на НВМС призна, че сегашната система не е достатъчна, за да се извършва плащане на евросубсидии към животновъдите.
На мен ми се струва, че не само Жеко Байчев трябва да си отиде, но и министър Цветанов, защото в Министерство на земеделието и храните абсолютно нищо никой не работи, каза Атанас Къцов, млекопроизводител от Пловдивско.
Ветеринарните пък обявиха, че уволнението на Байчев вероятно е политическо. Агенция “Фокус”
Цветан Цветанов: С уволнението на Жеко Байчев се показа, че млекопроизводителите са прави

С уволнението на Жеко Байчев се показа, че за пореден път млекопроизводителите са били прави и исканията им за неговото освобождение са били справедливи. Това заяви за радио „Фокус” – Смолян председателят на Политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов в коментар за уволнението на проф. Жеко Байчев от поста генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба. Според Цветанов, поради тази причина си е отишъл и бившият министър на земеделието Нихат Кабил. По думите на Цветан Цветанов проблемът в сектор земеделие не е решен с уволнението на Жеко Байчев. „Исканията на българските млекопроизводители са справедливи, а те бяха наречени престъпници и бяха арестувани по протестите”, посочи Цветанов. Той уточни, че това са хора, които живеят в отдалечените и слаборазвити райони. Цветанов допълни, че държавата трябва да положи максимума, за да стимулира развитието на този отрасъл, както на млеко така и зърнопроизводителите. „Знаете, че България след Първата и Втората световна война е успяла да плати репарациите си именно, чрез земеделието, затова България трябва да направи много за сектора”, категоричен бе Цветан Цветанов. Според него нестихващите скандали в българския политически живот, отблъскват хората от политиката и политиците. „За мен перманентната криза, в която влезе българското правителство в последните една-две години, показа неспособност управляващите да се справят с основните проблеми. За тях генерирането на подобни скандали цели да отклони гражданите от реалните проблеми”, каза още Цветанов.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ 

Агенция “Фокус”
МЗХ оповести мотиви за освобождаването на Жеко Байчев

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов освободи проф. Жеко Байчев от поста Генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба. Освобождаването му е свързано с оптимизиране работата на службата и необходимостта от разширяването на нейните функции, съобщиха от Министерство на земеделието и храните. 
Проф. Байчев ръководеше Националната ветеринарномедицинска служба в продължение на четири години. За този период се формираха определени отношения с браншовите организации, които препятстват проф. Байчев да изпълнява пълноценно функциите си, заяви министър Цветанов.
Роля за освобождаването на генералния директор има и отчетеното разминаване с предварително определените графици на изграждането на системата за идентификация на животните. Проф. Байчев благодари на министър Цветанов за съвместната работа.


Агенция “Фокус”
Валери Цветанов е уволнил генералния директор на НВМС Жеко Байчев

София. Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) е бил отстранен днес от поста си от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. Пред Агенция „Фокус” Байчев посочи, че приема уволнението си напълно спокойно. Той обясни, че днес е получил заповедта от Валери Цветанов за прекратяване на работата му като генерален директор на ветеринарната служба. По думите му като висш служител министърът за земеделието има право да взема решения без обосновка. 
За Байчев досегашната му работа е била четири години ползотворен труд. „Отивам си с вдигната глава в най-трудния период на службата - това са четири години на много тежък и упорит труд от моя страна. Навярно обществото и колегията ще оценят това след време. Приемам отстраняването ми напълно отговорно”, посочи Байчев. На въпрос не пада ли той жертва заради протестите на млекопроизводителите, Байчев каза следното: „Нищо не мога да кажа по тези въпроси. Ние си стиснахме ръцете с министъра преди един час, благодарих му за периода, през който работихме заедно. Аз не мога да коментирам тези неща”.
Байчев ще продължи да работи като преподавател по ветеринарна медицина. Той не е пожелал да поеме друг пост в службата. „Който дойде на моето място, трябва да работи свободно, без да се влияе от такъв човек като мен, аз съм се сраснал със службата - защо трябва да оставам и да влияя на някого, не е редно. Човек извървява своя трудов път, идва момент, когато от едно място трябва да отиде на друго”. 
Галина ДИМОВА


Агенция “Фокус”
Евдокия Манева: С уволнението на Жеко Байчев министърът се опитва да свали напрежението в сектора 

София. Има страшно много проблеми в областта на животновъдството, но не мисля, че уволнението на Жеко Байчев ще ги реши. Това каза пред Агенция “Фокус” Евдокия Манева – депутат от ДСБ и член на Комисията по земеделието и горите към НС. 
„Мисля, че министърът се опитва да свали напрежението, тъй като част от млекопроизводителите са насочили вниманието към досегашния директор на Националната ветеринарно медицинска служба (НВМС) с претенциите той да бъде уволнен”, посочи Манева. По думите й с годините са се трупали проблемите в сектора и не Жеко Байчев носи вина за тях. 
Евдокия Манева каза още, че съществува идентификационната система за животните, която бе един от основните мотиви на млекопроизводителите за исканата от тях оставка на Жеко Байчев. „Ако питате ветеринарните лекари - има такава система. Вината бе на животновъдите, че при тях няма готовност, за да се включат в системата”, посочи Манева. Тя посочи, че все още не е изградена и регистрационна система за регистрация на кучета. „Има много пропуски, но не смятам, че с отстраняването на Жеко Байчев те ще се решат. Това е въпрос на политика, която липсва, както при Нихат Кабил, така и при сегашния министър Валери Цветанов”, каза още Манева. Депутатът прогнозира, че наследникът на поста на Жеко Байчев ще бъде покровителстван или от БСП, или от ДПС. 
„Предполагам, че подобен кадър ще бъде назначен до края на мандата на това правителство. Нямам никаква вяра в това, което ще се предприеме до края на мандата”, каза още Манева. 
Десислава АНТОВА 


Агенция “Фокус”
Млекопроизводителите са удовлетворени от уволнението на Жеко Байчев

С уволнението на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) Жеко Байчев най-накрая от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) беше взето едно правилно решение за нашите среди. Надяваме се, че ще сложат достоен човек, който да стегне редиците на ветеринарната служба, каза за Агенция „Фокус” председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски. 
Според него обаче уволнението на Байчев е закъсняло много, защото „остава малко време и не сме сигурни дали ще успеят да изградят идентификационната система”, каза той. „Днес най-накрая при обмудсмана Жеко Байчев си призна, че идентификационната система, която съществува в момента е за здравния статус на животните, а не тази, по която трябва да дойдат европейските пари. Ние сме предложили фирма в министерството на земеделието, която може да я изгради и се надяваме да ни обърнат внимание, с наша помощ да може да се направи това, защото то е за нас. Искаме до 15 септември системата да бъде акредитирана и да бъде включена към ИСАК, за да може през 2009 г. ние да си получим полагащите ни се европари”, коментира Цаконски. 
Асоциацията няма претенции кой ще поеме поста на Байчев оттук насетне, но той трябва да е „човек, който да влезе в ролята на директор и ще започне да си върши работа, защото досега нито НМВС, нито РВМС, нито ДВСК, абсолютно нито една структура не работи както трябва”, смята Цаконски.
Засега млекопроизводителите ще изчакат с протестите. „Днес бяхме при министъра на земеделието и храните Валери Цветанов и той ни съобщи новината за оставката, от която сме удовлетворени всички. Ние му казахме, че щом се решават проблемите, нямаме място за протести. Продължат ли проблемите, продължаваме с протестите", обясни още животновъдът. 
Националният млечен борд е излишен и трябва да бъде закрит. Освен за лични интереси Националния млечен борд друго не обслужва. Той точи пари от данъкоплатците, каза още Цаконски. Това е било решено на днешния УС на асоциацията. 
Галина ДИМОВА


Агенция “Фокус”
Бойко Синапов: Крайно време беше да бъде уволнен Жеко Байчев

Крайно време беше да бъде уволнен Жеко Байчев. Това каза пред Агенция “Фокус” Бойко Синапов - председател на овцевъдната кооперация “Родопски звън”. Синапов посочи, че днес по време на срещата при омбудсмана Гиньо Ганев се е срещнал лично с директора на Националната ветеринарно медицинска служба Жеко Байчев. 
„От всички такива трябва да се отървем, за да може отрасълът да работи. Не знам защо министърът досега се чудеше”, каза още Синапов. Той заяви, че по време на срещата си с Байчев е изтъкнал пред него, че е непростимо, заради една такава система (Бел. ред. Идентификационна система на животните), ние да губим средства от Европейския съюз. „Тази система трябваше и тази година да работи, а сега разбираме, че заради тях и тяхната система, догодина няма да имаме субсидия на глава от населението. Попитах го за какъв се мисли, че тези неща са пропуснати. Той започна да прехвърля топката към Разплащателна агенция” - посочи Синапов. 
Бойко Синапов каза още, че ясно е посочил пред бившия директор на НВМС, че заради чиновнически служби и агенции не могат да получават субсидии, след което само след час са получили информация за уволнението на Жеко Байчев. Синапов заяви, че няма информация относно евентуалния бъдещ директор на службата. 
Десислава АНТОВА


Агенция “Фокус”
Ангел Тюркеджиев: Винаги съм подкрепял Жеко Байчев

София. Аз винаги съм подкрепял генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев, неговите действия бяха точни и ясни, каза пред Агенция „Фокус” депутатът от НДСВ Ангел Тюркеджиев, зам.-председател на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание, който остана изненадан от новината за уволнението на шефа на ветеринарната служба. 
„Мисля, че беше в неговите правомощия да развива и самата служба. Дори и по проблема, по който беше най-много атакуван за идентификационната система за животните, мисля, че беше доста напреднал и мисля, че тя би трябвало да е факт скоро. Срокът за това беше до края на годината. Системата трябва задължително да заработи, защото е едно от условията за изплащане на европейски субсидии на животновъдите. Ангажимент за изграждането й има именно НВМС", обясни зам.-председателят на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание. 
Галина ДИМОВА


Агенция “Фокус”
Млекопроизводител: Освен Жеко Байчев, и министър Цветанов трябва да си ходи
 
На мен ми се струва, че не само Жеко Байчев трябва да си отиде, но и министър Цветанов, защото в Министерство на земеделието и храните абсолютно нищо и никой не работи. Това каза пред Агенция “Фокус” Атанас Къцов - млекопроизводител от Пловдивско. „300 хил. евро на година ние губим благодарение на нашите некадърно управляващи политици”, категоричен бе Къцов.
„Оставаме с впечатлението, че тези хора просто искат да им изтече мандатът, а ние губим. За двете години – 2007 и 2008 г., няма да получим парите на глава добитък, които получават румънските фермери. А двете държави влязоха, заедно в ЕС”, заяви Къцов. 
Той посочи, че за 2007 г. румънските фермери са получили по 130 евро на едър рогат добитък по 120 на дребен добитък, а за 2008 година имат съответно по 170 и по 130 евро на глава добитък. 
„Ние не получихме субсидия на глава добитък поради простата причина, че идентификационната система не е готова в България. Това бе основното оправдание и на управляващите. Цялата отговорност се струпа върху него”, посочи Къцов за Байчев. Той каза още, че по време на срещата на млекопроизводителите с Жеко Байчев през август, той е обещал да направи всичко възможно идентификационната система да проработи до 15 септември.
„Сега министър Цветанов каза, че тази система ще започне да работи от 15 декември. Нещата значи опират само до протакане”, посочи млекопроизводителят. 
„Казаха, че всяко стопанство ще получи по 10 000 евро, независимо от броя на животните. В един момент се оказа, че тези 10 000 евро ще бъдат само за ферми, които са покрили европейските критерии за качествено мляко. А впоследствие се оказа, че и те няма да ги получат. И за тези пари излъгаха. Откраднаха ли ги, какво ги направиха? Сега чакаме въпросните 60 млн. лв. обещани от първи до 15 декември” - каза още Атанас Къцов. 
Десислава АНТОВА 


Агенция “Фокус”
Д-р Трифон Цветков: Политическо е решението на министъра на земеделието за Жеко Байчев 

Решението на министъра на земеделието в случая с Жеко Байчев вероятно е политическо. Аз не виждам смисъл да се сменят само фигури; ще има смисъл в такава промяна, ако се сменя политиката. Това каза пред Агенция “Фокус” председателят на Български ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков. „Само дано не се окаже, че едно такова решение е опит да се изпусне напрежение, което съществува в животновъдството в страната”, заяви д-р Цветков. 
По думите му - това ще удължи времето за приемането на годишния рамков договор, тъй като преговорите ще трябва да започнат отначало, както при смяната на министъра на земеделието и храните. „Уволнението на Жеко Байчев ще се отрази негативно, защото ние трябва да започнем разговорите отначало с бъдещото ръководство на Националната ветеринарно-медицинска служба”, категоричен бе д-р Цветков. Той заяви, че е настъпил критичен момент за всички колеги ветеринари, които изпълняват дейността. 
„Те са обезверени, че не се случва, това, което трябваше да се случи по закон. Годишният рамков договор предвижда европейски стандарти в извършването на ветеринаро-медицинската дейност, както и заплащане, което да гарантира този труд; обезпечаване на мониторинг и контрол на здравословното състояние на животновъдните на територията на страната и осъществяването на имунно-профилактичната програма, която се приема от Министерски съвет”, каза още д-р Цветков. По думите му, ако това не стане много бързо, рисковете да навлезем в 2009 г. без необходимата подготовка увеличават опасността от заболявания и епидемии по животните. 
Десислава АНТОВА 


Агенция “Фокус”
Яне Янев: Уволнението на Жеко Байчев е твърде закъсняло 

Уволнението на Жеко Байчев е твърде закъсняло, отдавна той трябваше да бъде пратен да се занимава със същинската дейност, с която по принцип се занимаваше - през последните години, той не беше ръководител на службата, а си пишеше дисертационния труд за професор, каза за Агенция „Фокус” независимият депутат Яне Янев, член на Комисията по земеделие и гори в парламента. Според него Байчев бил само кукла на конци, която е изпълнявала определени политически поръки. 
„Жеко Байчев беше разкрачен между ДПС И БСП и когато ходеше на форуми на ДПС, казваше, че е от тях, а когато ходеше на БСП - парадираше, че е стар комунист и по-голям бесепар от самите функционери. Така че това, което се случва в НВМС и тепърва ще се случи, е трагично за България и може да бъде една от основните причини за спиране на определени мерки по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г.”, каза той. 
Според депутата новото назначение на мястото на Байчев ще е отново от ДПС, тъй като партията ще иска да доминира в НВМС и ДВСК. „Това е свързано с много сериозна контролна дейност по границите и е свързано с много големи икономически интереси”, каза депутатът. Вследствие на напълно неадекватната политика на редица правителства, сектор животновъдство у нас е почти във фаза на тотална ликвидация, смята още Янев. 
Галина ДИМОВА 


Агенция “Фокус”
Гиньо Ганев очаква конкретни действия от институциите по проблемите на млекопроизводителите

Докладът за инерция в управлението на млечното животновъдство в България има ясни адресати и отговорните институции ще го получат веднага, но не само с едно любезно писмо, а и с развити идеи и препоръки. Това каза за Агенция „Фокус” омбудсманът на България Гиньо Ганев след края на провелата се в неговата институция дискусия по проблемите на животновъдството у нас. Документът ще получат парламентът в лицето на неговия председател Георги Пирински, премиерът и ръководството на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). „Ние няма да им го пратим само като литература, а ще очакваме действия и реакции от тях, тъй като над всичко стои гражданският контрол”, каза Ганев. На въпрос кой е виновен за проблемите на животновъдния сектор омбудсманът каза следното: „Не може да се каже кой е виновен, тъй като вината не е лична, тя може да е лична в очите на отделни служби, но общото впечатление е от объркаността на самото министерството на земеделието и неговото бездействие, което цари там”. Според ГиньоГанев има нужда от прозрачност – “ там трябва да работят като в къща от стъкло, действията им да се виждат денонощно от хората, за да има резултати”. 
Галина ДИМОВА


Агенция “Фокус”
Жеко Байчев: Идентификационната система на Националната ветеринарна служба не е за плащане на евросубсидии

Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) е създала идентификационната система за здравословния статус на животните, но това не е системата за плащане на евросубсидии към животновъдите. Това заяви генералният директор на НВМС д-р Жеко Байчев, който взе участие в дискусията по проблемите на животновъдния сектор у нас, предаде репортер на Агенция “Фокус”. За да може да ползва тази система за плащане на европейски субсидии на глава животно, Разплащателната агенция в Държавен фонд „Земеделие” трябва да я подобри, обясни Байчев. Той отново призова фермерите да изпълнят задължения си и да подадат информация за движението на животните им. 
Националната асоциация на млекопроизводителите в България настоява вече десети месец, че България няма идентификационна система за животните, а Байчев чак сега казва, че тази система не може да бъде ползвана за европейски субсидии, каза Андриан Цаконски, председател на асоциацията. „Ние искаме да се търси персонална отговорност. Докато не влязат отговорни хора в затвора или не платят глоби, България няма да се оправи. Трябва да се преструктурират всички браншови организации, тъй като повечето им лидери са си взели пая от правителството и в момента само манипулират хората”, заяви още Цаконски. 
Да се намали броят на животновъдните асоциации до минимум, защото пречели на млекопроизводителите, поиска и Лазар Козелов, директор на Института по животновъдни науки в Костинброд. Според Бойко Стоянов от Асоциацията за развъждане на местни породи срещу животновъдите стояла една арогантна държавна машина в лицето на земеделското министерство. Според него МЗХ лъже собствения си народ и европейските си партньори. 
Чуха са и мнения, че представеният от омбудсмана Гиньо Ганев доклад ще си остане само на хартия и от него няма да има ефект. “Трябва да искате от институциите всеки месец да представят отчет какво са правили и отчетите да бъдат обсъдени на дискусия”, предложи Атанас Кискинов от Националния млечен борд. Бяха изразени и мнения, че в традиционна Западна Европа млекопроизводителите са собственици на мандрите, за разлика от колегите им в България. Имаше и изказвания, че „това, което е млякото за едни – е парното за други”. 
Галина ДИМОВА


Агенция “Фокус”
Има забавяне с преписки за придобиване на собственост на терени в бившите ТКЗС-та

Има сериозно забавяне на десетки преписки за придобиването на собственост върху прилежащите терени в стопанските дворове на бившите ТКЗС-та. Това заяви инж. Диана Манева от Национално сдружение „Планинско мляко” в Смолян, на дискусията по проблемите на животновъдите при омбудсмана, предаде репортер на Агенция „Фокус”. 
Манева обясни как част от областните управители в България (като тези в Бургас и Стара Загора) не упражнявали правомощието си да продават прилежащите терени поради неясни указания от страна на собственика им - министъра на земеделието и храните. Дирекция „Поземлени отношения” в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) изобщо не работела, според Манева. При министъра на земеделието пък отлежавали преписки от 2004 г. насам, на които нямало даден отговор, а животновъдите чакали да станат законни собственици на земята. 
„В националната карта на България бившите ТКЗС-та са бели петна”, каза инж. Диана Манева. Според нея в момента 30% от животновъдите в България закупили сгради от бившите ТКЗС-тата на практика не са станали собственици. “Трябва да се вземат много спешни мерки по този проблем”, обърна се към Гиньо Ганев Манева. „Може ли да проверите и кой носи персонална отговорност за пасищата в България. Защо никой не каза, че пасищата в не са като европейските”, попита още тя. 
Когато миналата година е започнало изплащането на европейските директни помощи за пасища и стопаните са отишли да верифицират площите в общинските служби по земеделие, са разбрали, че терените им са били орязани заради европейските изисквания. „Оказа се, че едно 30% от пасищата са се залесили или охраставили и при тази ситуация, стопаните получиха по-малко европомощи”, обясни Манева. Според нея виновни за ситуацията са хората, определили критериите за понятието „пасище” за България. 
Галина ДИМОВА


Агенция “Фокус”
Омбудсманът представи критичен доклад за инерцията на държавата по отношение на животновъдството

Омбудсманът Гиньо Ганев представи остър и критичен доклад за инерцията на държавата по отношение на животновъдството у нас, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Налице са сериозни пречки за ефективно функциониране на млечните ферми. Преобладават малки и средни неефективно функциониращи ферми за производство на мляко. В голямата си част животновъдните ферми не разполагат с достатъчно собствена земя за фуражно производство. Високата цена на фуражите затруднява изхранването на животните и повишава себестойността на продукцията. В същото време свободните земи от държавния и общинския фонд, а и частните не се използват пълноценно и запустяват. Има сериозни проблеми и недоволство по отношение на категоризацията на фермите и разпределението на млечните квоти. Практиката на събиране на млякото не позволява запазване на неговите качества. Това са някои от основните констатации в доклада на националния омбудсман Гиньо Ганев по проблемите на животновъдния сектор у нас. Констатациите в доклада на Ганев бяха представени от неговия секретар Борислав Цеков. Няма държавна стратегия за развитие на млечното животновъдство - досегашните усилия за нейното създаване не са постигнали успех, сочат констатациите. 
Действащите механизми за финансиране на сектор животновъдство не са достатъчни. Забавя се създаването на единна индентификационна система за европейско субсидиране на бранша. Сегашното субсидиране на животновъдите е на база обработваема площ, а фермерите не разполагат със земя. Процедурите за субсидиране не са достатъчно ясни. Работата на държавните органи не получава одобрение от заетите в бранша. Неясни са мотивите за вземане на управленски решения за сектора. Не са намерени време и форма за достигане на информация до фермерите по европейските програми за финансиране. Всичко това е лишило фермерите да използват европейски финансови средства за достигане на европейските изисквания. Държавните органи са трудно достъпни – администрацията е ангажирана с изпълнение на несвойствени за нея функции, тя абдикира от основни свои дейности по отношение на правенето на политиката за животновъдството. Не се използва капацитетът на НПО-тата в сектора. Те са изключени от участие в правенето на политиката в сектора. Има пропуски в нормативната уредба за животновъдния сектор – появяват се моменти за конфликт на интереси.
Предложенията на омбудсмана са – да се разработи национална стратегия за развитие на млечното животновъдство, която трябва да предложи модел на млечното животновъдство; да се създадат оптимални условия за ефективното функциониране на животновъдните стопанства; да се оптимизира системата за функциониране на животновъдството; да се регламентира ясно ролята и функциите на държавата. 
Разработването на стратегията за бранша трябва да е съпроводено с провеждането на широка обществена дискусия и документът трябва да се приеме от Народното събрание. 
Незабавно е необходимо да се разработи кризисен план за млечното животновъдство, като се създадат условия за функциониране на животновъдните стопанства – те да получат земя от държавата за ползване. На представянето на доклада присъстват представители на Националната служба за съвети в земеделието, Националната ветеринарномедицинска служба, Министерството на земеделието и храните, както и представители на 11 организации в сектор животновъдство и др. В момента тече оживена дискусия какво още може да бъде направено за сектора. 
Галина ДИМОВА


Агенция “Фокус”
Гиньо Ганев: Няма стратегия за развитие на млечното животновъдство

Няма стратегия за развитие на млечното животновъдство у нас. Няма нито една стратегия, която да е била представена в Министерски съвет, който да я внесе в Народното събрание и то да я одобри, каза на пресконференция националният омбудсман на Републиката Гиньо Ганев, който е изготвил свое становище под формата на доклад по проблемите на млекопроизводителите и развитието на млечното животновъдство в България, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Омбудсманът припомни някои от основните изводи от провелата се преди месеци широка кръгла маса по проблемите на млечното животновъдство у нас. По думите му за първи път на провелата се дискусия са се събрали всички заинтересовани по проблема хора заедно и това е било уникално.
Документът, озаглавен „Инерция в управлението или модернизация и ясни правила (за развитието на млечното животновъдство в България)”, е изработен от работна група, включваща експерти, представители на бранша и научната общност, която извежда основните констатации и предложения на базата на мненията и гледните точки, изразени по време на общественото обсъждане по темата.
„В страната се създаде едно напрежение, което придоби формата на много протести на млекопроизводителите през последните месеци. Стана ясно, че държавните органи не са изпълнили поетите си ангажименти, които протестиращите са поискали и органите са били длъжни да изпълнят. Хората нямат достатъчна информация за условията, при които сме станали член на ЕС особено в областта на животновъдството. От друга страна има меко казано неуредици между държавата и животновъдния бранш”, каза националният омбудсман при откриването на пресконференцията в сградата на институцията. 
Галина ДИМОВА
Агенция Фокус
Избрани сайтове Байчев

Най-актуални страници Байчев

  • Нов пиар поема НАП във Враца