212 ветрогенератора имало в защитена зона

по Натура 2000, според природозащитници /05.11.2008/

София. От общо 1000 ветрогенератора, предвидени да се построят в Добруджа, 212 се намират в защитената зона Калиакра. Това заяви на пресконференция Петър Янков, председател на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), предаде репортер на Агенция “Фокус”. Ветрогенераторите, издигнати на най-оживения миграционен път на птиците в Европа, предизвикват не само унищожаването на естествените им хабитати, но птиците, прелитащи на височина под 150 метра, се излагат на директен сблъсък с ветрогенераторните турбини. 
Според природозащитниците - на територията на защитената зона има над 468 инвестиционни проекта, които не са преминали ОВОС. Около 216 от тях, одобрени от общините Каварна и Шабла, са приети след приемането на страната в ЕС, когато стратегическата и екологична оценка на проектите е станала задължителна. 
От БДЗП са внесли досега три жалби до Европейската комисия, като се надяват по този начин да привлекат вниманието на МОСВ. Според Петър Янков - сегашното положение е лош пример за липса на национална политика по отношение на природното богатство на България. 
Кристина ГЕОРГИЕВА
Агенция Фокус
Избрани сайтове птиците