Гиньо Ганев: Няма стратегия за развитие на млечното животновъдство/05.11.2008/

София. Няма стратегия за развитие

на млечното животновъдство у нас. Няма нито една стратегия, която да е била представена в Министерски съвет, който да я внесе в Народното събрание и то да я одобри, каза на пресконференция националният омбудсман на Републиката Гиньо Ганев, който е изготвил свое становище под формата на доклад по проблемите на млекопроизводителите и развитието на млечното животновъдство в България, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Омбудсманът припомни някои от основните изводи от провелата се преди месеци широка кръгла маса по проблемите на млечното животновъдство у нас. По думите му за първи път на провелата се дискусия са се събрали всички заинтересовани по проблема хора заедно и това е било уникално.
Документът, озаглавен „Инерция в управлението или модернизация и ясни правила (за развитието на млечното животновъдство в България)”, е изработен от работна група, включваща експерти, представители на бранша и научната общност, която извежда основните констатации и предложения на базата на мненията и гледните точки, изразени по време на общественото обсъждане по темата.
„В страната се създаде едно напрежение, което придоби формата на много протести на млекопроизводителите през последните месеци. Стана ясно, че държавните органи не са изпълнили поетите си ангажименти, които протестиращите са поискали и органите са били длъжни да изпълнят. Хората нямат достатъчна информация за условията, при които сме станали член на ЕС особено в областта на животновъдството. От друга страна има меко казано неуредици между държавата и животновъдния бранш”, каза националният омбудсман при откриването на пресконференцията в сградата на институцията. 
Галина ДИМОВА
Агенция Фокус
Избрани сайтове млечното