Отровни гъби 03.11.2008

Кюстендил/София. Петима души от Кюстендил са натровени след консумация на гъби.

Пострадалите са докарани за лечение в София. Двама мъже са хоспитализирани в „Пирогов”, като единият е в кома. Това е мъж с инициали Р. Ст. Той е настанен в реанимацията на Клиниката по неврохирургия на института. Отровените са яли двойник на гъбата булка.
Друг пациент е в добро състояние и до два дни ще бъде изписан от Клиниката по токсикология на “Пирогов”. И двамата работят в частна фирма към Горското стопанство на Кюстендил. 
Двама мъже и жена са настанени във Военна болница. Тримата, настанени във ВМА, се намират под активно наблюдение и са настанени в Клиниката по алергология и токсикология. Те не показват никакви признаци на интоксикация, застрашаваща живота им. Здравословното им състояние е овладяно и се намират под наблюдение.
Дяволска гъба, позната като манатарка, е консумирал единият от натровилите се кюстендилци, съобщиха от Спешния център. Мъжът, който е в сравнително добро физическо състояние, е успял да опише консумираната гъба като червена на бели точки. И петимата пострадали са от Кюстендил и са на възраст между 30 и 50 години. Няма данни да са от едно семейство. Според запознати дяволската гъба лесно може да бъде объркана с обикновената манатарка.
Още пет случая на отравяне с гъби са регистрирани през уикенда в кюстендилската болница, съобщи директорът на болницата доктор Михаил Зортев. Пациентите са били петима, сред тях и едно момиче на 3 години и осем месеца, но единият е освободен за домашно лечение. Останалите са хоспитализирани в болничното заведение, като трима от тях са настанени в реанимация. Очаква се днес пациентите да бъдат изписани. Според Зортев няма връзка между двата случая на отравяне след консумация на гъби, които са брани в района на града.(ОБЗОР)

Има съмнение, че част от отровните гъби са продадени в Кюстендил
Кюстендил. Възможно е част от отровните гъби да са продадени, съобщиха от ОДП - Кюстендил. Около полунощ в кюстендилската полиция е поискана помощ по телефона от медицински екип за отваряне на жилище на ул. “Цветна градина”, в което се предполага, че има човек в безпомощно състояние. В присъствие на полицаи жилището е отворено и обитателят, който бил в критично състояние, е закаран в Спешния център. Около 4.00 ч тази сутрин от института “Пирогов” е съобщено в дежурната част на полицията, че в болницата са настанени двама пациенти след отравяне с гъби, които са в тежко състояние. По първоначални данни компания от петима мъже е набрала гъбите в гората, докато сечала дърва. Гъбите били приготвени и всички яли от тях. Сред компанията имало такъв, който твърдял, че е познавач. Петимата мъже са настанени в столични здравни заведения. В хода на оказване на помощ на пациентите е възникнало съмнение, че една част от гъбите са продадени или ще бъдат продадени на пункт за изкупуване на гъби. Полицията е предупредила работещите в пункта за съществуващия риск, уведомени са РИОКОЗ и Гражданска защита – Кюстендил.
Агенция Фокус
Избрани сайтове състояние

Най-актуални страници състояние

  • Азиатските съкровища - Хонг Конг, Макао и Тайван 09.11.2019г. повече » ...

  • Правят кастинг за нов шеф на МБАЛ „Христо Ботев”

  • Увеличава се популацията на лалугерите