Хелоуин (Денят на Вси светии) ще бъде отбелязан тази нощ

(Справка, Агенция „Фокус”)

отбелязва Денят на Вси Светии или празника Хелоуин. Какво представлява Хелоуин и къде е най-популярен – Агенция “Фокус” изготви кратка историческа справка.


Агенция “Фокус” припомня: 

Хелоуин – какво представлява? 


Хелоуин или Денят на вси светии е един от най-древните празници в света, който се отбелязва днес в много държави: Великобритания, Русия, Канада, САЩ, Германия, Франция, в Латинска Америка и Испания. През 1154 г. папа Бонифаций IV утвърждава 1 ноември като ден на Вси светии. Както е известно, в този ден и възрастните, и децата се преобличат в страшни костюми на “представители” на нечистите сили и се плашат един друг. Най-разпространените персонажи от Хелоуин са призраците, вещиците, вампирите, скелетите, прилепите, своите, черните котки, паяците, гоблините, зомбита, мумии и демони.
Историята на празника има корени в предхристиянската епоха, когато територията на съвременна Великобритания и Северна Франция е била населявана от келтски племена. Келтите са делили годината на две части – зимна и лятна. В навечерието на келтската Нова година, която е започвала на 1 ноември се е организирал празникът Самхейн, свързан с края на земеделските дейности и с началото на зимата. Смятало се е, че в този ден душите на мъртвите посещават бившите си домове, а заедно с тях на земята се спуска и нечистата сила. Затова, напускайки своите домове след падането на мрак, келтите са си слагали страшни маски и животински кожи, за да не ги познаят духовете или да ги приемат за едни от тях. 
В нощта на 31 октомври срещу 1 ноември келтските жреци – друидите са се събирали на хълмове, където са палели огньове и са принасяли на злите духове жертви, за да ги омилостовят. 
Келтите са вярвали, че през тази нощ се открива врата към миналото и бъдещето и за това тогава се правят гадания и предсказания.
Все повече българи празнуват Хелоуин в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. Според западната традиция на масата трябва да има украсена тиква и сладкиши за децата. 
***
И още...
***
Фенерът, изработен от тиква, се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. Заради облога, който сключил с Нечестивия, след като умрял, Джак дълго време стоял на границата между ада и рая. Светел си с фенер от издълбана тиква в очакване на деня на Страшния съд.
В Англия някои от традициите на празника се свързват с датата 5 ноември. Тогава известният подпалвач на Парламента Гай Фокс бил осъден на смърт и екзекутиран. Фокс бил и заговорник срещу протестантския крал Джеймс, върл противник на Хелоуин.
В Ирландия отбелязват Хелоуин с особени игри - ябълка се окачва на връвчица, а децата се надскачат кой пръв да отхапе от нея. Нещо като комкането с халва у нас на Сирни заговезни.
***
На 31 октомври 2001 г. в щата Масачузетс е приет специален закон (Вси светии), с който са оправдани Салемските вещици, които произхождат от гр. Салем (щат Масачузетс, САЩ). Осъдени са през 1692 г. за вещерство. Тяхната история е най-популярната драма с преследване на вещици в САЩ, разиграла се през 90-те години на XVII век. През февруари 1692 г. дъщерята на салемския проповедник - 9-годишната Елизабет Парис, и братовчедка и Абигейл Уилямс получават необичайни пристъпи с гърчове, състояния на транс крясъци и изричане на мистериозни "заклинания". Според лекарите и проповедниците двете са обзети от сили на Сатаната. Като виновни за тяхното състояние децата посочват 3 жени - Сара Гууд, Сара Осбърн и робинята Титуба. При разпитите робинята Титуба заявява, че има заговор на вещици целящ унищожаване на пуританите в Салем. Така започва лов на вещици в целия Масачузетс. През май 1692 г. е създаден специален съд, който да признава за достоверни показанията за магически явления. Заседанията се провеждат в запазената и до днес “къща на вещиците”. Показанията са изтръгвани по насилствен начин. Убити са 24 заподозрени. Истерията приключва през октомври 1692 г. и губернаторът отменя специалния съд. На днешния ден преди седем години се стига до оправдаването им.
Агенция Фокус
Избрани сайтове Хелоуин