Откриват изложбата България в пълен блясък

София. По случай Деня на народните будители на 30 октомври от 18 часа

в галерия „Средец” на Министерство на културата Националният дарителски фонд „13 века България”, съвместно с министерството ще открие фотоизложбата „България в пълен блясък” по две основни теми: „История на Християнството по българските земи” и „Българският принос към световното наследство” - съобщиха от фонда. Изложбата е продължение на кампанията на Фонда в списъка на ЮНЕСКО по достойнство да бъдат включени още няколко български обекта. Изложените фотопана с размери 70х100 см. показват пътя на християнството по българските земи, прекрасни български манастири, икони от Тревненската и Самоковската иконописни школи и български обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.
През тази година фотоизложбата бе представена от автора на фотографиите и текстовете д-р Тошо Пейков в българското посолство в Берлин, в Баварския Ландтаг в Мюнхен, в градовете Хоф и Елванген и в нашето Народно събрание по повод 100-годишнината от обявяването на независимостта на България и навсякъде бе посрещната с голям интерес. Според проф. д.и.н. Валерия Фол, която участва в представянето: „Една изложба винаги има тайно послание, което не е скрито в текстовете, както най-често се мисли, а в цялостното излъчване на показаното, което всеки би могъл да усети. Изложбата „България в пълен блясък” е скок във времето, посещение на непреходния стремеж към красота и достойнство”.
Изложбата ще продължи до 6 ноември 2008 г., а след това ще могат да я видят в гр. Браила – Румъния, в гр. Силистра, в гр. Русе и в други градове.

Агенция Фокус
Избрани сайтове Изложбата