Светла Бъчварова: Средствата, които се отделят

за животновъдството, са между 20-25 млн. лв.

София. Приоритетите, които са свързани с подпомагане на млекопроизводството с максимално възможния пакет за 2008 г., на практика е осъществен, защото имахме възможността до месец април да предоставим 65 млн. лв. само за сектор животновъдство, което означаваше пълния ресурс на план-сметката на ДФ „Земеделие” за държавни помощи. Средствата, които се отделят за животновъдството, са между 20-25 млн. лв. Това каза в предаването “Преди всички” на БНР Светла Бъчварова, зам.-министър на земеделието и храните. Тя заяви, че повечето от млекопроизводителите са в течение на опитите на земеделското министерство да оптимизира и направи възможното до края на годината да се получат допълнително 60 млн. лв. и допълни, че буквално снощи е получено принципното съгласие на ЕК да бъдат предоставени средства за млекопроизводителите, за млечното говедовъдство на база разпределена квота, като пакетът, който се предлага, а той е за всички страни в ЕС, е 22 евро на тон мляко. 
Зам.-министър Бъчварова обясни, че за 2008 г. като възможен вариант, който може да бъде реализиран през 2008 г., т.е. на база на квотите да се осигурят и предоставят средства на животновъдите, а за 2009 г. министерството не е заявило плащане на квота плащане на животно, което означава, че идентификационната система трябва да бъде под някаква форма включена в разчетите на ЕК за одит през декември, за да може през 2009 г. млекопроизводителите да кандидатстват, заедно с заявлението за плащане на единица площ и за плащане на брой животни. 
Относно парите за земеделие в Бюджет 2009 тя обясни, че той предлага голям пакет за държавни помощи. Предложението на земеделското министерството е 120 млн. да бъдат заложени в план-сметката на ДФ „Земеделие”.
Агенция Фокус
Избрани сайтове плащане

Най-актуални страници плащане

  • Специални цени за Olympios Zeus 3*, Гърция All Inclusive Гърция, вили "Olympios Zeus'' 3*, All Inclusive

  • Петя Аврамова: До края на годината избираме изпълнител за Ботевград-Мездра и Видин-Ружинци

  • Истанбул между Европа и Ориента (от София и Пловдив) - 3 нощувки повече » ...