Спешни мерки срещу риба- убиец

От пресата... - Спешни мерки срещу риба- убиец

Гръцките контролни органи осъществяват засилени мерки и широка информационна кампания в цялата страна с цел да предотвратят достъпа до пазара и консумацията на високотоксична риба- убиец. Местните рибари я наричат "заешка глава".

Солунският вестник "Ангелиофорос" отправи сериозно предупреждение за нея в началото на октомври и посочи, че тази риба- пришълец, е наречена така, защото има два горни и два долни зъба. За пръв път е открита в Средиземно море през 2003 година край островите Крит и Родос.
По онова време обаче, тя имала видимо по- голямо тегло /1-1.5 кг./ в сравнение с други подобни видове, които не представляват опасност. Така рибарите лесно я различавали и изхвърляли. Напоследък обаче, представители на вида били открити при риболов в триъгълника между островите Тасос- Лимнос- Споради, а размерът им бил много по- малък. Това затруднява различаването на опасния вид.
За предпазване от рибата- убиец, в Солун се провежда кампания под наслов "Не хапвай, без да питаш". Започва и раздаване на информационни листовки сред населението. "Заешката глава" е вид субтропическа риба, която по принцип живее в Червено море и се е появила в Средиземно през 2003 година- първоначално само в южната му част. Вече е засечена и в северна и източна посока, като вероятно достига до турските води, а не е изключено през Босфора да нахлуе и в Черно море. Според учени, една от главните причини за преселването и е глобалното затопляне.
Рибата е с форма на торпедо, има сив цвят и тъмни петна по гърба, няма люспи. Особено опасна я прави отровата тетрадотоксин, която се концентрира в хайвера, черния дроб и кожата и, предизвиквайки тежко отравяне. В някои случаи, след консумацията и може да се стигне и до фатален изход, защото токсинът не се разгражда при термична обработка.
Веселин Сейков
в. Рибар /26,10,2008/
Избрани сайтове убиец