В МРРБ са отворени търгове

за изграждане на инфраструктура на „Перперикон”

София. В Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са отворени търговете за местността “Перперикон”, съобщи на пресконференция археологът Николай Овчаров, предаде репортер наАгенция “Фокус”. Средствата, които ще бъдат вложени, са около 2 600 000 евро. Те ще бъдат използвани за изграждане на посетителски център в подножието на Перперикон, консервиране и реставрация, изграждане на инфраструктура и осигуряване на водоснабдяване и канализация. Овчаров обясни, че ще настоява да бъдат изградени леко повдигнати дървени пътеки, за да може посетителите на “Перперикон” да не стъпват на каменните пътеки, с цел запазването им. 
“По този начин “Перперикон” ще се превърне в един от културно-историческите паметници на България”, посочи археологът.
Людмила СПАСОВА
Агенция Фокус

Археологът Николай Овчаров представи находки от Перперикон
София. Ценни находки са намерени в подножието на Перперикон, съобщи на пресконференция археологът проф. Николай Овчаров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Намерена е стрела от троянски тип, характерна за ХV - ХІV в.пр.н.е. Друга находка е ръчно изработена амфора, датираща от ІV - ІІІ в. пр.н.е. Намерен е и керамичен печат, тип “пинтадера”. Този тип е характерен за времето от новокаменната епоха до желязната епоха. В България досега са намерени едва 10 подобни печата. Върху пръстена е изразен “лабрис” - двойна брадва, като това е символ на царската власт по цялото Средиземноморие. 
Археологическият сезон е започнал в края на май месец с разкопки на църква в Асеновата махала в подножието на Царевец, Великотърновско. Там са били направени разкопки, тъй като имало данни, че има руини на първата патриаршеска църква от времето на Цар Калоян. Тя се намирала около комплекса “Св. св. Петър и Павел”. Изследваният обект се оказал църквата “Св. Иван Рилски”, която била част от комплекса. Тя е съществувала между ХІІІ и ХVІІ век, като нейният разцвет е бил през ХІІІ - ХІV - ХV век, когато там били съхранявани мощите на Св. Иван Рилски. През ХVІІ век тя била оставена в руини. Тази година те били намерени под голямо сметище. 
В обекта са намерени повече от 300 монети, голяма част от които сребърни – византийски монети, монети на Цар Константин Асен, както и моненти на турски султани от ХV век. 
Това лято е разкрита и цялата западна част от акропола в Перперикон. Допроучен е квартал от ІІІ - V век, който е доказал, че през ІІІ - ІV век са се появили градове на високи места, които са следвали строителните схеми от Витрувий. Разкрит е замъкът на средновековния град. Неговата кула е висока около 15 метра. Сградата до кулата е била висока 3 - 4 метра и се предполага, че това е сградата, в която е резидирал архонтът на Перперикон. Той е бил назначен около 1340 г. “Откриването на тези сгради е важно постижение, което ни дава щрих от историята на града”, посочи проф. Николай Овчаров. 
Людмила СПАСОВА
Агенция Фокус
Избрани сайтове Овчаров