Димитровден е...

Православната църква чества Св. великомъченик Димитрий Солунски

На 26 октомври Светата Православна църква чества един от най- тачените светци в християнския свят - Св. великомъченик Димитър Мироточиви, познат още като Дмитрий Солунски /Димитровден/. Във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена тържествена Света литургия. Св. Димитър е сред най-обичаните светци от българския народ. Не случайно денят, в който го честваме е празник на множество градове в страната, например град Видин. По този повод в един от най-величествените български храмове намиращ се там, който е посветен на светеца, катедралата “Св. Димитър”, тържествената Света Литургия ще оглави Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан. В иконографията Свети Димитрий се изобразява като светец-воин. В ранните иконографски типове обикновено е представен в допоясно изображение, или в иконите от царския ред на иконостаса - седящ на трон. В тези случаи обикновено пронизва с копие или меч скорпион. След 16 век, заедно с други светци-воини, е представен като един от конниците на апокалипсиса - той язди червен кон. В тези изображения Свети Димитрий убива някакъв символ на злото.
На този ден имен ден имат: Димитър, Димитрина, Митко, Димо, Димка, Драган, Драгана, Митра.
Агенция Фокус

Димитровден, Митровден (26 октомври) 
Празник, честван в деня на свети великомъченик Димитрий Мироточиви (Солунски), загинал за Христовата вяра и канонизиран от източноправославната иърква. В народния календар Димитровден се тачи като голям празник, свързан с поврат в годишното време и с началото на зимата. Вярва се, че в полунощ срещу Димитровден „небето се отваря". В народния култ към светена той се мисли по-голям брат близнак на св. Георги. В иконографията се изобразява като светеи конник, който язди на червен кон. За него българите казват, че „дядо Димитър разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипва първият сняг", фолклорната традиция понякога представя св. Димитър като брат на Архангел Михаил, който „взема" душите на мъртвите. Светецът се смята покровител на зимата, студа и снега. На Димитровден свършва традиционният период (от Гергьовден до Димитровден) за наетите сезонни работници - пастири, ратаи, и след разплащане с тях ги освобождават. Понякога това става на следващия Димитровден - ден, наречен Paзпyc. От връзката на св. Димитър със зимата, т.е. студа, мрака и смъртта, се извежда връзката му и със света на мъртвите. У всички българи в съботата преди Димитровден се прави Димитровската задушница. На Димитровден се извършват различни гадания - за времето през зимата; за това, колко мед ще се събере през лятото; за здраве и имотност. Устройват се семейно-родови или лични патронни чествания, общоселски служби, храмови празници и сборове. Познати в цялата българска етническа територия и отбелязвани съобразно местната традиция, те са заложени върху вярата в патрона светец и очакваното от него покровителство. Св. Димитър се почита и като покровител на мишките. Обредността на Димитровден отразява древни митологични представи и вярвания, осмислени в християнски дух и адаптирани към православния календар. На битово-християнс-ко равнище в празника Димитровден се проявява близначната идея за организацията на календарното време. Тя намира отражение и в поговорката „Свети Георги лято носи, а свети Димитър - зима".

За изготвянето на справка „Обичаи и вярвания” на Агенция “Фокус” са използвани следните източници: 
* Българска митология. Енциклопедичен речник. Съставител – Анани Стойнев. Издателство „Захарий Стоянов”. С., 2006.
*Архив на Агенция “Фокус” – отдел “Архив и бази данни” и други.
Агенция Фокус

В Сливен ще определят най-силния мъж в турнир на Димитровден
Сливен. Турнир по силов многобой ще се проведе в Сливен днес от 12 часа в градския парк, предаде радио “Фокус” – Сливен. Състезанието е четвърто по рода си за града и има за цел да определи „Най - силният мъж на Сливен” за 2008 година. Участниците ще покажат умения в 6 дисциплини - теглене на камион, кръст, фермерска разходка, товарене на тежести върху платформа, мъртва тяга и обръщане на гума. Няма ограничение за желаещите откъм възраст и категория. Съорганизатори на турнира са Община Сливен и спортен клуб по силов трибой „Дориан Йейтс”.
Мими ДАНЕВА
www.focus-sport.net
Агенция Фокус

Видин отбелязва духовния си празник на Димитровден
Видин. Видин отбелязва духовния си празник на Димитровден. Празничните прояви продължават вече месец, а кулминацията е днес. Мероприятията започват в 9.00 часа с празнична литургия в храм „Св. Димитър”. 
В 11.00 часа на площад „Бдинци” ще се проведе ритуал по издигане на националното знаме и знамето на община Видин. В 12.00 часа Общинският съвет във Видин ще проведе традиционната си тържествена сесия. По време на нея ще бъде връчени званията „Почетен гражданин на град Видин”. В празничния ден в 13.00 часа ще бъде открита и социална кухня към храм „Успение Богородично”. Концерт с участието на БТР и Любо Киров от група „Те” ще се състои на площад „Бдинци” от 16:00 часа. 
Заря ще озари небето над Видин по време на празника.

На Димитровден Радомир празнува Ден на града
Радомир. На Димитровден празнува Радомир. Денят на града започва да се чества през 1999 г. след решение на Общинския съвет. Вековни традиции всяка година връщат радомирци от всички краища на страната и света към корените им. Празникът започна още снощи с концерт под открито небе в центъра на града. За радомирци пяха Есил Дюран, Драго Драганов и Веселин Маринов, след което имаше заря. В храма, носещ името на Св. Димитър бе отслужена тържествена света литургия. Църквата в града е построена през 1863 година.
Точно в 11.00 часа на площад “Свобода” ще бъдат издигнати знамената на България, Европейския съюз и на Радомир. Заедно с Радомир днес Димитровден честват Видин, Сливен и Главиница и румънския град Крайова. След официалната церемония започва празничен концерт с участието на младите радомирски таланти Александра и Константин Александрови. Те са брат и сестра и са лауреати на много фестивали за детска песен. Кулминацията на празника ще бъде спектакъл, който ще поднесат Николина Чакърдъкова и танцов ансамбъл „Неврокоп”. Атракцията на деня пък ще бъде изложба-базар, която правят радомирските села. Долни Раковец е прочуто с производството на чесън, Върба – със зелето си, а Дрен – със зарзавата и най-вече с чушките. Ще има състезание за най-голяма тиква. 
22 900 човека е населението на община Радомир. В община Радомир има 13 учебни заведения, 3 детски градини и 25 читалища. Първите десетилетия на ХХ век един от основните поминъци на местното население е бозаджийският занаят. За това в цяла България е известна шеговитата приказка, че на радомирци лявата ръка е по - дълга от дясната, разтеглила се от носенето на големите дървени кофи пълни с боза.
Агенция Фокус

Параклис "Свети Димитър" освещават в квартал на Перник
Перник. Нов параклис, който носи името на тачения светец Димитър, ще бъде открит и осветен в пернишкия квартал "Калкас" в 12.00 часа днес. Много отдавна на мястото на новия храм е имало стара църква. Мястото е силно енергийно, твърдят старите жители на квартала и разказват поверие, че бял вол показал мястото, където трябва да се строи. Параклисът бе издигнат по инициатива на кмета Надка Павлова и бе построен с доброволен труд и дарения. Кметът на община Перник Росица Янакиева ще присъства на откриването на храма.
Агенция Фокус

Кюстендилската черква „Св.Димитър” съществува от 140 години
Кюстендил. Българската православна църква днес чества Свети Димитър. В ефира на радио „Фокус” – Кюстендил отец Стефан от черквата „Св.Димитър” в областния център каза, че черквата съществува от 140 години. По думите му Св. великомъченик Димитрий е роден в третия век в град Солун. Баща му бил градоначалник и тайно вярвал в Христа. Не смеел открито да изповяда вярата си, понеже в онова време имало голямо и много свирепо гонение срещу християните. Дълго време съпрузите нямали деца. Много скърбели и усилено се молели на Бога да ги дари с наследник. Бог чул молитвите им. Родил им се син, когото нарекли Димитрий. Предполага се, че той е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 г. 
Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат на Свети Георги и според народните предания от този ден започва зимния период. По думите на отец Стефан хората, идващи в черквата, се молят за здраве и изцеление. Въпреки празничния ден в черквата днес няма заявени кръщенета и сватби.
Силвия ИЛИЕВА
Агенция Фокус

Празненство за Димитровден ще се проведе в Морската градина във Варна
Варна. Празненството за Димитровден на входа на Морската градина във Варна от 13.00 часа, организирано от партията „Нашият град”, ще се проведе въпреки лошото време. Това съобщи за радио „Фокус”-Варналидерът на политическата сила Неделчо Михайлов. Той допълни, че отбелязването на края на лятото по този начин е вече традиционно, тъй като се провежда за втора поредна година. Михайлов добави, че освен много музика, танци и добро настроение, на варненци ще бъде предложено и червено вино, към което предразполага и времето. 
Гражданите ще могат да видят изпълнения на Фолклорен танцов ансамбъл „Варна”. За празника ще гостува и сливенският оркестър „Карандила”, известен с музиката си, комбинираща фолклорни балкански мотиви с джаз и блус ритми. 
Димитър ДИМИТРОВ
Агенция Фокус
Избрани сайтове Димитровден