Съблазняването... или как го правят... делфините

Обща информация

Триковете за съблазняване, използвани от силния пол, както добре знаем, са много и най- разнообразни. За да се доберат до благоволението на дамите, мъжете подаряват цветя, шоколади или бижута- в зависимост от въображението, възможностите и сериозността на намеренията.

В това отношение представителите на животинския свят не остават по- назад. Така например, мъжките мухи поднасят на своята избраница подарък във вид на огромно мъртво насекомо /въпреки  че в интерес на истината, ако получат отрицателен отговор, практично си вземат "изненадата" обратно, за да я подарят на следващата любовница/. Самците мишки пък драматично се обливат в сълзи, ако им се наложи да защитят приятелката си от някаква опасност. А делфините поднасят на любимата си букет от водорасли- и свалката е налице.
До този извод достигнали британски изследователи от Кеймбриджкия университет, които в продължение на три години наблюдавали поведението на делфините. Забелязали, че самците много често изненадват своите "дами" с подаръци във вид на сноп от морски растения- и предположили, че става дума за игра. Само ръководителят на изследванията, доктор Тони Мартин, изказал хипотезата, че това е неотменна част от ухажването. "Първоначално колегите ми се отнесоха скептично към моята идея- споделя ученият.- Но след това получихме достатъчно потвърждения".
Доказателствата се появили, след като изследователите наблюдавали поведението на групи делфини, обитаващи бразилския резерват "Мамируа". В някои от общностите се оказало, че има мъжки делфини, които пренасят предмети- например водорасли, пръчки или парченца глина. В състава на тези групи обикновено имало възрастни самки, а "пренасящите" били възрастни самци. Освен това в групите, където било регистрирано подобно поведение, се появявала агресия в отношенията между мъжките делфини 40 пъти по- често, отколкото в останалите групи. Това навело учените на мисълта, че поднасянето на "букети" е пряко свързана със съревнованието. Също така те отбелязват, че ако делфините пренасят предмети, за да се забавляват, то в този случай същото биха го правили и бебетата, и по- младите представители в групата, което на практика не било наблюдавано. Хипотезата на Мартин потвърдили и ДНК данни и анализи, при които се използвали проби от тъкани на възрастни и млади делфини. Според учените този навик се наблюдава при изолирани една от друга популации във Венецуела, Бразилия и Боливия. Но те предполагат, че обичаят не се предава генетично, а по- скоро от поколение на поколение. В този смисъл откритието, направено от британските изследователи, може да бъде доказателство, че делфините имат своя култура- по- точно, умението по- възрастните членове на популацията да обучават по- младите в умения, които не се наследяват генетично. Именно такова поведение, плод на социално възпитание, може да бъде наречено култура.
Сия Маргаритова /по материали от чуждестранния печат/
сп. Анна клуб


Сподели във facebook


Избрани сайтове делфините