Тайните на живата природа

Обща информация

1. Мъркането е причина за деветте живота на котките.
Удивителното явление осигурявало спокоен живот на маците до старини, установиха учени. Обикновената домашна котка мърка с честота 22-24 херца. А точно тези вибрации спомагат за бързото възобновяване на клетките. При човека мъркането пък спомага за лечението на костната тъкан.

2. Зайците са железни телеграфисти.
Понякога зайците барабанят бързо по земятя. Преди се е смятало, че го правят от радост или от страх, но ученият Пиер Бриделас установил, че дългоуховците изпълняват ролятя на телеграфисти. Удряйки по сухата земя, заекът предава съобщение на своите събратя за приближаваща опасност, местоположението на храна или нещо друго важно. Зайците чуват тези звуци и на суперголямо разстояние и по този начин се ориентират.

3. По очите ще ги познаете.
Най- сигурният начин да се разбере дали едно животно е хищник, или не, е да се погледнот очите му. При хищниците очите са разположени на предната част на лицето, за да виждат жертвата си. При вегетарианците- те са от двете страни на главата, за да виждат врага.

4. Окото на щрауса е по- голямо от неговия мозък!

5. Растения, опрашвани от...слонове.
Да, има такива. Това става при цветовете на аморфофалуса /Amorphophalus titanium- от сем. Змиярникови/. Растението поразява с размерите си- от подземните клубени, с диаметър 50 см. и тегло 40 кг., се развива единично съцветие кочан, в чиято долна част са разположени многобройни женски и мъжки цветове /до 5 000/, а нагоре до 1.5 метра височина се извисява гигантски придатък. Всичко това е обхванато от огромно фуниевидно покривало, в което често се задържа дъждовна вода. Точно нея слоновете пият и по този начин разнасят с хоботите си прашец. Това растение вирее във влажните гори на остров Суматра.

6. Маймуната е дала името на кокоса.
Названието на кокосовата палма идва от португалската дума "коко"- маймуна. Моряците на Васко да Гама видели сходство в ендоркопа на ореха на тази палма и в устата на маймуните.

7. Сутрин човек е с 2 сантиметра по- висок, отколкото преди сън.
След ден, прекаран в изправено положение, ръстът на човек може да се намали с до 3 см. в сравнение със сутринта. Когато лежиш дълго време успоредно на земятя, върху хрущялите на гръбнака не въздейства силата на земното притегляне и те се удължават. Това е причината за разликата между сутрешния и вечерния ръст.

8. "Златните жени"...
Когато мъжът казва на жена си "злато мое", дори не подозира колко е прав. В женския организъм съдържанието на злато е средно 5-6 пъти по- голямо, отколкото в мъжкия.

9. Сал от водна лилия.
Листата на амазонската водна лилия /Victoria amazonica- от сем. Русалкови/ представляват своеобразни салове- тяхната конструкция позволява при диаметър от 60-70 см. да издържат върху себе си човек с тегло 50-70 килограма.

10. Птиците се нуждаят от гравитация, за да преглъщат.

Яна Табакова
сп. Анна клуб


Сподели във facebook


Избрани сайтове човек

Нови интернет страници човек

  • Гледай в интернет! Култура и изкуство