Дойде сезонът на щуките

Октомври месец се счита за най-доброто щукарско време.

От сега докато водоемите замръзнат, зъбатият хищник е изключително активен. Щуката е царицата на хищните риби у нас. Известна е със своята лакомия. Твърди се, че може да погълне плячка с тегло до 1/2 от своето. Например килограмова щука без проблем ще изяде каракуда с тегло 500 грама. Освен това този вид е и изявен канибал. Не случайно една от най-добрите примамки при риболова и е имитация на малка щукичка. Обитава основно заблатените неподвижни водоеми, обрасли с растителност. Среща се и в някои от големите ни язовири, както и в долните течения на реките.
Щуката се лови по няколко основни метода. Най-разпространеният е спининговият с изкуствени примамки. Подходящите блесни за този вид риба са с номерация 4-5, като в определени случаи щуката напада и по-дребни примамки. Диапазонът на избор е много голям- въртящи блесни, клатушки, плиткогазещи воблери и др. Напоследък у нас се наложи системата "Драшкович". Тя наподобява спининговия риболов, само че за стръв се слага мъртва рибка, която се придърпва с трептящи движения. Другият широко употребяван метод е на тапа. Сигнаризаторът може да бъде както стационарен, така и подвижен. Куката е единична или тройна, но задължително вързана със специален повод от стомана или плетено влакно. Щуката има изключително остри зъби и ако ловим с обикновено монофилно влакно, тя ще го прегризе моментално. В по-дълбоките водоеми можемда потърсим хищника и с дънен монтаж, като поводът се оставя подвижен.
Задължително трябва да сме оборудвани с подходящ кеп и клещи, с които да откачаме куката. В никакъв случай не бълкайте в устата на рибата с гола ръка, защото челюста и хапе до кръв. Именно този силно изявен хищнически нрав прави щуката толкова желан и емоционален обект на риболов в късните есенни месеци.
Даниел Добрев d_dobrev2008@abv.bg
в. Уикенд
Избрани сайтове Щуката