Как да се предпазим при ужилване

Обща информация

Първото, което трябва да се направи при ужилване от пчели или оси, е да се извади жилото чрез изстъргване с нокът или ножче. В никакъв случай това не трябвада става чрез натискане или хващане с пръсти, за да не се изцедисъдържащата се в неговата торбичка отрова в тъканта.На ужиленото място се поставя студена кърпа или мястото се държи под струя студена вода.

За тези, които не са алергични, трябва внимателно да се извади жилото и убоденото място да се навлажни с разреден амонячен разтвор /1 част амонячен разтвор в 5 части дестилирана вода/. Добри средства при ужилване са: глицеринът, сокът от магданоз, спиртът, невенът, листото от бъз- с тези средства, според случая, се натриват ужилените места. Ако се появи подутина, мястото се налага с компрес от вода и оцет. При поява на признаците на отравяне или при изразена непоносимост, пострадалият се оставя на сянка и гърдите му се поръсват със студена вода.
в. 19′


Сподели във facebook


Избрани сайтове студена

  • Системи за пречистване и обработка на вода от Никол-Н Доставка, проектиране, монтаж за дома, офиса или производствената база на филтриращи и пречистващи системи за питейна вода. Филт ...

  • Най-актуални страници студена

  • Екскурзия в Египет - приключения в земята на Фараоните 2019 повече » ...

  • Ударно асфалтират улици във Враца

  • Чилъри - водоохлаждащи агрегати. Чилъри за охлаждане на флуиди, ЧИЛЪРИ (chillers) за индустриални приложения, ЧИЛЪР ремонт, service chiller, чилъри за производство на студена вода, чилъри за лед Чилъри (само режим охлаждане)