Петков ден е...

Днес Българската православна църква

чества празника на Света Преподобна Параскева/ Петка/ Търновска - Петковден. Този ден се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. На този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене. В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене. 
На този ден се правят семейно-родови курбани, сборове и служби за здраве и за нова къща. За курбана жените носят хлябове, вино, ракия. Прави се обща трапеза, която най-напред се прекадява и благославя от свещеника. На този ден на обредната трапеза се сервира месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми от лозови листа.
В християнската религия Преподобна Параскева-Петка Епивацка, Търновска (X-XI в.) е светица и отшелничка, родена в гр. Епиват, Тракия. Мощите на светицата са един от трофеите, които донася цар Иван Асен II след Клокотнишката битка. Налагането на култа към св. Петка провокира написването на редица литературни творби, между които най-известно е житието на св. Петка, дело на патриарх Евтимий. 
На този ден именници са Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка. 
За отбелязването на празника от 9 часа Божествената света Литургия в храм „Св. Петка-стара” ще оглави Негово преосвещенство Стобийският епископ Наум, главен секретар на Светия Синод.
Агенция Фокус
Избрани сайтове Петка