До 20 дни се очаква да бъде отворена

Оперативна програма „Рибарство и аквакултури”

Брюксел. До 20 дни се очаква да бъде отворена Оперативна програма „Рибарство и аквакултури”, каза за Агенция „Фокус” министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. В следващите дни ще започне публикуването на наредбите за кандидатстване по програмата, допълни той. 
Според Цветанов забавянето на старта на програмата се е случило още преди той да поеме поста си. „Аз заварих подготовката на програмата в абсолютно нулево положение и всичко това, което се направи - като подобряване на административния капацитет на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури (ИАРА), осигуряването на сграден фонд, обучения, наредби - стана в последните 180 дни откакто съм министър. Аз компенсиран нещо, което е пропуснато през последната една година и половина. В последните три-четири месеца всичко беше направено изведнъж. ИАРА нямаше дори изпълнителен директор”, обобщи Валери Цветанов. 
Вчера Национална асоциация по рибарство и аквакултури в България разпространи писмо в медиите, изпратено до вицепремиера Меглена Плугчиева, земеделския министър Валери Цветанов, изпълнителния директор на ИАРА Пламен Камбуров и изпълнителния директор на ДФЗ Атанас Кънчев, в което изразява безпокойство от липсата на необходимите действия от страна на държавната администрация в лицето на МЗХ и неговите органи за стартиране на мерките по Оперативна програма „Рибарство и аквакултури”. 
Галина ДИМОВА
Агенция Фокус
Избрани сайтове Цветанов