Ако не бъдат платени националните доплащания

за тази година, зърнопроизводителите излизат на протести

София. Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е отправила запитване до министерствата на финансите и на земеделието и храните за това откъде точно ще бъдат осигурени националните доплащания към директните европейски плащания за тази година, след като не бяха отделени при разпределението на излишъка, който беше гласуван миналата седмица от Народното събрание. Пред Агенция „Фокус” председателят на асоциацията Красимир Аврамов обясни, че засега няма отговор на запитването, но неофициално станало ясно, че парите в размер на 147 млн. лв. ще бъдат дадени на зърнопроизводителите от бюджета на Министерски съвет. Ако парите не бъдат осигурени обаче, производителите ще предприемат протестни действия, категоричен бе Аврамов. Не са изключени и обединени стачки с млекопроизводителите, които възобновяват протестите на 29 октомври. 
Според Красимир Аврамов ръководството на земеделското ведомство е предвидило средства за националните доплащания за догодина в проектобюджета си. 
„В момента обаче продължават споровете по въпроса за доплащанията между МЗХ и МФ, като се изготвя разширена икономическа обосновка под ръководството на зам.-министър Светла Бъчварова и експерти. Документът ще бъде представен на лидерите на тройната коалиция, на Министерски съвет и Министерството на финансите", обясни председателят на НАЗ. 
На 25 октомври в Пловдив ще се проведе кръгла маса за развитието на земеделието, организирана от асоциацията и земеделското ведомство. На нея ще дойде и председателят на Народното събрание Георги Пирински. Поканен е и финансовият министър Пламен Орешарски. На форума ще бъдат разгледани аргументите, заради които се искат самите национални доплащания. НАЗ ще проведат и срещи с почти всички парламентарните групи в парламента във връзка с доплащанията.
Галина ДИМОВА
Агенция Фокус
Избрани сайтове бъдат