Божидар Димитров: Във Велико Търново няма скрито

съкровище на Шишман

Велико Търново. За съжаление няма скрити съкровища във Велико Търново, коментира пред радио ''Фокус'' – Велико Търново директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров по повод анонимни разкази в интернет, че по търновските хълмове има неоткрити царски съкровища. Една от версиите в интернет форумите е, че на Трапезица била царската монетарница. Преди настъплението на Турците Шишман заповядал да бъде затрупана. В контекста на легендите е и скритото съкровище в местността Трошана, южно от Велико Търново. 
''Ако царете в Търново имаха пари, щяха да имат силна войска и да не допуснат турците. България нямаше да падне под турска власт”, подчерта историкът. Според него една от причините за падането е, че войската вече не е на принципа на въоръжен народ, а наемна като сега. ''За да имаш голяма наемна войска, трябва да имаш много пари. Няма съкровище на Иван Шишман. Ако имаше, той щеше да го използва'', категоричен е професорът.
Георги БАЕВ
Агенция Фокус
*

Избрани сайтове Велико

  • М-Бус ООД автобуси за Бургас, Варна, Слънчев бряг, В.Търново, Карнобат ... Автобусна фирма М-БУС работи с около 100 автобуса, от които 36 чисто нови автобуса в т.ч. 12 автобуса на възраст до 5 години. ...

  • Най-актуални страници Велико

  • Честит Празник! 22 септември - Денят на независимостта на България

  • Учители от програмата „Заедно в час” влизат във врачански училища

  • Тайнственият Лаос и Виетнам - новото лице на Индокитай повече » ...